Κινήσεις πανικού της Άγκυρας για τα Ελληνικά Rafale: Στο Κατάρ για «μαθήματα» κατασκοπίας - «Γυμνή» η Τουρκική αεροπορία ψάχνει «αντίδοτο»


Mέσα από τη συνεκπαίδευση των Τουρκικών F-16 με τα Rafale του Κατάρ οι γείτονες ελπίζουν να βρουν το «αντίδοτο» ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις Γαλλικές «ριπές» βαμμένες στα χρώματα της HAF.

Μόλις η Αθήνα είχε ανακοινώσει την απόκτηση των 18 Γαλλικών μαχητικών Rafale η Άγκυρα επιχείρησε να εμφανιστεί ψύχραιμη. Με τον Τούρκο υπουργό άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήθεν να «κόπτεται» για τους Έλληνες πολίτες που δοκιμάστηκαν από την κρίση και να δηλώνει ότι ένας μικρός αριθμός αεροσκαφών δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στο Αιγαίο παρά θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των Ελλήνων.

Εννέα μήνες αργότερα και μόλις τρεις εβδομάδες πριν η Πολεμική μας Αεροπορία παραλάβει το πρώτο Rafale φαίνεται ότι τη δήθεν ψυχραιμία των γειτόνων έχει διαδεχθεί ο πανικός με την Άγκυρα να καταφεύγει άρον-άρον στο πιο πιστό «στήριγμά» της, το Κατάρ για να βρει το «αντίδοτο» στη δυσάρεστη κατάσταση την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο. Τέσσερα Rafale της αεροπορίας του Κατάρ εμφανίστηκαν στην άσκηση Anatolian Eagle 2021 ενώ η Τουρκία έσπευσε να κλείσει συμφωνία με τους συμμάχους της για μόνιμη μεταστάθμευση Rafale αλλά και Mirage σε Τουρκικά αεροδρόμια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι Τούρκοι επιτελείς φαίνεται ότι είδαν στο χάρτη την εικόνα της επόμενης ημέρας στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι απέναντι στα Ελληνικά «γεράκια». Και δεν θα είναι μόνο η παρουσία του «game changer» Rafale αλλά επιπλέον τα 84 F-16 Viper όσο και τα 24 Mirage 2000-5 τα οποία «ανεβάζουν» συνεχώς διαθεσιμότητα. Μαζί με τον υπόλοιπο αεροπορικό στόλο της HAF δηλαδή τα 38 F-16 block50(έχει αποφασιστεί η αναβάθμισή τους), τα 32 F-16 block 30 και τα 33 F-4AUP η Πολεμική Αεροπορία συγκροτεί μια πανίσχυρη δύναμη κρούσης. Και με δεδομένη την ξεκάθαρη υπεροχή των Ελλήνων ιπτάμενων απέναντι στην αποδεκατισμένη από στελέχη ΤuAF δεν τίθεται καμία αμφιβολία για το ποιός θα έχει το «πάνω χέρι» στο Αιγαίο αλλά και συνολικά στην περιοχή. Και μόνο το γεγονός ότι συνολικά 102 μαχητικά(84 Viper και 18 Rafale) της ΠΑ θα διαθέτουν ραντάρ ενεργητικής σάρωσης Aesa απέναντι στα σαφώς υποδεέστερα Τουρκικά αρκεί για να κάνει τη διαφορά.Ήδη οι γείτονες προσπαθούν να κατασκεύασουν το δικό τους Aesa για να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Mέσα από τη συνεκπαίδευση των Τουρκικών F-16 με τα Rafale του Κατάρ οι γείτονες ελπίζουν να βρουν το «αντίδοτο» ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις Γαλλικές «ριπές» βαμμένες στα χρώματα της HAF. Ο «τρομακτικός» Meteor, το ραντάρ και το σύστημα αυτοπροστασίας των Rafale θα βρεθούν σίγουρα στο «μικροσκόπιο» της Turkish Air Force.

Μόνο που δεν είναι τόσο απλό να μάθεις να αντιμετωπίζεις ένα μαχητικό αν δεν το διαθέτεις στο οπλοστάσιό σου εκτιμούν έμπειροι ιπτάμενοι με χιλιάδες ώρες πτήσης. Αν ήταν έτσι όπως λένε χαρακτηριστικά η HAF θα γνώριζε άριστα όλα τα αεροσκάφη με τα οποία εδώ και χρόνια έχει πραγματοποιήσει χιλιάδες ώρες συνεκπαίδευσης. Πόσο μάλλον όταν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν θα μπορούν να δοκιμαστούν στον πραγματικό χώρο επιχειρήσεων που δεν θα είναι άλλος από το Αιγαίο σε ενδεχόμενη Ελληνοτουρκική σύγκρουση. Επιπλέον τα Rafale δεν θα βρίσκονται στα χέρια τυχαίων ιπτάμενων αλλά με αυτά θα επιχειρούν τα ‘’γεράκια’’ της HAF δηλαδή αεροπόροι μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη