Όταν η Ελλάδα απεγκλώβιζε 2000 άμαχους και τώρα δεν μπόρεσε να σώσει 10 Αφγανούς


Θα ακουστούν πολλές δικαιολογίες για την αποτυχία της Ελλάδας να απεγκλωβίσει δύο Αφγανούς διερμηνείς και τις οικογένειες τους, από τη φλεγόμενη χώρα τους. Θα ακουστούν και πολλά “καρφιά” μεταξύ υπουργείων και υπηρεσίων που θα ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο. Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. Δεν καταφέραμε να σώσουμε 10 ανθρώπους, όταν η Ελλάδα κάποτε έκανε επιχειρήσεις διάσωσης χιλιάδων αμάχων πολύ μακριά από τα σύνορα της, χάρη στην τόλμη και την ικανότητα μερικών στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.

Αυτό το “κάποτε” έγινε τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου 1993, όταν  ένα τμήμα Ειδικών Δυνάμεων με Επικεφαλής τον αείμνηστο  Αντιπλοίαρχο Βασίλη Ντερτιλή εκτελούσε άψογα την επιχείρηση  ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ. Στόχος ο απεγκλωβισμός , 2000 ομογενών μας από το Σοχούμι!

Ο επικεφαλής της επιχείρησης Βασίλης Ντερτιλής

Η επιχείρηση είχε την πολιτική κάλυψη και εποπτεία της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού.

Το πως εκτυλίχθηκε η επιχείρηση το έχει δημοσιοποιήσει το Militaire.gr σε ρεπορτάζ του. Η επιχείρηση ήταν καλά σχεδιασμένη και εκτελέστηκε με άριστο τρόπο.

Η κατάσταση στο Σοχούμι ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Παρόλα αυτά τα καταφέραμε. Δεν υποστηρίζουμε ότι στο Αφγανιστάν τα πράγματα ήταν εύκολα. Αντιθέτως αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες. ΄Όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την αποτυχία μας και καλό θα ΄ναι να προβληματίσει όσους πρέπει να λάβουν αποφάσεις για “αναδιοργανώσεις” και “εκσυγχρονισμούς”.

Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας! Ξημέρωμα Δεκαπενταύγουστου 1993



Ξημέρωνε η ημέρα της Παναγίας. 15 Αυγούστου 1993…Μία ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων,με επικεφαλής έναν ατρόμητο αξιωματικό, τον Αντιπλοίαρχο Βασίλη Ντερτιλή,είναι έτοιμοι για να θέσουν σε εφαρμογή ένα παράτολμο σχέδιο.Πολύ μακρυά από την πατρίδα. Η επιχείρηση ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ στο Σοχούμι,με την οποία 2000 ομογενείς μας γλίτωσαν από τον πόλεμο και τον θάνατο,έμεινε στην ιστορία.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο βατραχανθρώπου που συμμετείχε στην αποστολή. Ο Βασίλης Ντερτιλής δυστυχώς δεν ζει πια…Έζησε μια παράτολμη ζωή. Ζούσε πάντα σε συνθήκες κινδύνου κι όταν αυτό σταμάτησε “αναχώρησε”…

Σαν σήμερα,ξημέρωμα 15ης Αυγούστου 1993 ένα τμήμα Ειδικών Δυνάμεων έγραφε τη δική του ιστορία εκτός συνόρων.Τέτοιες ώρες εκείνη την ημέρα η επιχείρηση ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ,έμπαινε στην τελική της φάση! Επικεφαλής ο Αντιπλοίαρχος Βασίλης Ντερτιλής,καθοδήγησε μια ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων στην πιο “γνωστή-άγνωστη” ειδική επιχείρηση των ελληνικών ΕΔ.Την εκκένωση 2000 ομογενών μας από το Σοχούμι!

Η επιχείρηση είχε την πολιτική κάλυψη και εποπτεία της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού. Ο Ντερτιλής άριστος αξιωματικός είχε αναλάβει την επιλογή των ανδρών ,τη σχεδίαση και την εκτέλεση της επιχείρησης που δεν ήταν διόλου εύκολη.



Η πρώτη δυσκολία που αντιμετώπισε ο Ντερτιλής;Οι συνδικαλιστές των ελεγκτών κυκλοφορίας στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μέσα στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής,έτοιμος να πετάξει και να πάει να συναντήσει την ομάδα βατραχανθρώπων που ήδη είχαν φθάσει στο Σοχούμι. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημερώνει ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην πτήση λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών. Ο Ντερτιλής πάντα ψύχραιμος,σηκώθηκε από τη θέση του και είπε στον κυβερνήτη του αεροσκάφους να επικοινωνήσει με το ΥΠΕΞ.Οι σχετικές επικοινωνίες έγιναν και ίσως για μια και μόνη φορά στην ιστορία το ισχυρότατο συνδικαλιστικό όργανο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας έκανε πίσω! Το αεροπλάνο απογειώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και οι υπολοιποι επιβάτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν στο θαύμα.Δεν γνώριζαν ότι μαζί τους πετουσε ο Αντιπλοίαρχος που είχε αναλάβει την σοβαρότερη ειδική αποστολή των ΕΔ τις τελευταίες δεκαετίες.





Ο Ντερτιλής έφθασε στο Σοχούμι,βρήκε τους άνδρες τους και εκτίμησε την κατάσταση.Από τις πολεμικές συγκρούσεις Γεωργιανών και Αμπχάζιων είχαν χάσει τη ζωή τους ήδη 200 ομογενείς! Δεν υπήρχε χρόνος για τους 2000 που είχαν απομείνει.

Με τη βοήθεια πολιτικών υπαλλήλων είχε οργανωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων για τη διανομή διαβατηρίων μιας χρήσεως (της πρώην ΕΣΣΔ) για την εκκένωση των ελληνικών χωριών από την ορεινή Αμπχαζία.

Ξημέρωμα 15 Αυγούστου ο Ντερτιλής και οι άνδρες του είχαν έτοιμους όχι μόνο τους 2000 ομογενείς για επιβίβαση σε ελληνικό επιβατηγό πλοίο που ανέμενε έξω από το λιμάνι.Ο Ντερτιλής είχε εξασφαλίσει την ανοχή για να μην πούμε την προστασία ενός ρωσικού συντάγματος, που πολιορκούσε με τις αποσχιστικές δυνάμεις την πόλη του Σοχούμι.



Παρόλα αυτά μάχες γίνονταν.Στο πλοίο υπήρχε και ομάδα αλεξιπτωτιστών που παρίσταναν το πλήρωμα.



Οι ομογενείς επιβιβάστηκαν κλείνοντας οριστικά μια ιστορία 3.000 χρόνων της παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από έναν από τους βατραχανθρώπους που συμμετείχαν σ΄ αυτή την εξαιρετική στρατιωτική επιχείρηση.Η οποία αποτελεί μια μόνο απόδειξη της εφευρητικότητας και αποτελεσματικότητας των Ελλήνων στρατιωτικών.Όταν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους.Η Βιργινία Τσουδερού εμπιστευόταν τυφλά τον Βασίλη Ντερτιλή. Το ίδιο και ο Γεράσιμος Αρσένης όταν έγινε ΥΕΘΑ.Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χρίστος Λυμπέρης είχε πολλά χρόνια πριν διαγνώσει το ταλέντο και τις ικανότητες του Ντερτιλή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Βασίλης Ντερτιλής αποφάσισε να παραιτηθεί από το ΠΝ χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει τίποτα,όταν κατάλαβε ότι επί κυβερνήσεων Σημίτη οι “εκσυγχρονιστές” τους είχαν ακούσει για ειδικές επιχειρήσεις μόνο στον κινηματογράφο!

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη