22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ -Η ναυμαχία της Σαλαμίνας


Η ναυμαχία της Σαλαμίνας απέδειξε την πολεμική ανωτερότητα των Ελλήνων και το τι μπορούν να κατορθώσουν ενωμένοι ακόμα και αν πολεμούν απέναντι σε υπεράριθμους αντιπάλους μιας πολυφυλετικής αυτοκρατορίας. Με την αποφασιστική αυτή Ελληνική Νίκη διασώθηκε ολόκληρη η Ευρωπαική ήπειρος από τα βαρβαρικά στίφη και ενάμιση αιώνα μετά ο Μέγας Αλέξανδρος διέλυσε εκδικητικά την αυτοκρατορία των Περσών. Δυστυχώς το ελληνικό κράτος μέχρι σήμερα δεν μεριμνά για την ανάδειξη της ιστορικής αυτής Νίκης και μόνο ένα άγαλμα θυμίζει το ένδοξο εκείνο παρελθόν..

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου[2][3] του 480 π.Χ, στα Στενά της Σαλαμίνας (στον Σαρωνικό Κόλπο, κοντά στην Αθήνα) μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε την σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 480 π.Χ.

Το επόμενο έτος, ο Μαρδόνιος ανακατέλαβε την Αθήνα. Αλλά, οι Έλληνες, υπό την ηγεσία των Σπαρτιατών, αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν σε μάχη τον Μαρδόνιο, για αυτό βάδισαν για την Αττική. Ο Μαρδόνιος υποχώρησε στη Βοιωτία, για να δελεάσει τους Έλληνες να πολεμήσουν στις Πλαταιές.Στη μάχη των Πλαταιών, το ελληνικό πεζικό συνέτριψε τους Πέρσες, ενώ στη μάχη της Μυκάλης, ο ελληνικός στόλος πέτυχε σοβαρή νίκη επί του περσικού στόλου.

Η σημερινή μέρα δεν θα έπρεπε να είναι απλώς η επέτειος της Ελλάδας, αλλά ολόκληρου του κόσμου, τουλάχιστον του δυτικού. 

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας ήταν η σημαντικότερη μάχη των Περσικών πολέμων και επειδή ήταν ναυμαχία καθόρισε, εν πολλοίς, και τον μετέπειτα πολιτισμό μας, μας έκανε δηλαδή ναυτικό λαό.

Όπως πολλοί θα ξέρετε, η Ναυμαχία της Σαλαμίνας πιθανότατα έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ.,, μερικές μέρες μετά την ηρωική και συγκινητική ήττα των Ελλήνων στα στενά των Θερμοπυλών και είχε ως έκβαση τη νίκη των Ελλήνων και τη φυγή από την Ελλάδα του Βασιλιά των Περσών Ξέρξη. 

Τα ιστορικά και πολεμικά των της ναυμαχίας μπορείτε να τα βρείτε, όσοι δεν τα ξέρετε, στο διαδίκτυο. Εγώ θέλω να σας πω την Περσική οπτική, για να δείτε καλύτερα το θρίαμβο του δυτικού πολιτισμού, δηλαδή της Αθήνας.



Οι Πέρσες είχαν τον εκπρόσωπο του ενός και μοναδικού Θεού (Αχούρα Μαζντα) επί της Γης, το Βασιλιά της Περσίας και Βασιλιά των Βασιλιάδων. Αυτός επιβάλει στη Γη την τάξη και το θέλημα του επί της Γης. Οι ιερείς του Θεού, οι μάγοι (εξού και το «εκ της Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα»), ήταν οι αποκλειστικά γνωρίζοντες τα μυστικά της ζωής. Οι γνώσεις που είχαν οι μάγοι ήταν επιστημονικές και δεν είχαν την αποκλειστικότητα, επειδή έκαναν έρευνα (αυτό δεν επιτρεπόταν), απλά, επί ποινή θανάτου, απαγορευόταν να διαδίδονται. 

Ο Βασιλιάς των Βασιλιάδων λοιπόν εξουσίαζε τον κόσμο και επέβαλλε και στους «απολίτιστους» τη δικαιοσύνη του Θεού. Αφού οι Αθηναίοι είχαν συνάψει συμμαχία μαζί του, από το φόβο της Σπάρτης, και όχι μόνο δεν του έδωσαν γη και ύδωρ, δηλαδή υποτέλεια, αλλά βοήθησαν και τους Έλληνες της Ιωνίας να επαναστατήσουν και έκαψαν και τις Σάρδεις, έπρεπε να τιμωρηθούν και να δεχθούν τη «δικαιοσύνη» του Μεγάλου Βασιλιά, αφού και η Ιωνική επανάσταση κατεστάλη. 

Αυτοί οι Έλληνες ήταν απολίτιστοι κατά τους Πέρσες γιατί αμφισβητούσαν τις γνώσεις των μάγων, δεν αποδεχόταν τη μυστικότητα, διαπραγματευόταν στην αγορά και έκαναν παζάρια, διαπραγματευόταν το πολίτευμα, διαπραγματευόταν ακόμη και με τους Θεούς τους …


Η ήττα των Περσών , κατ΄ επέκταση σήμανε την ελευθερία έκφρασης, επιστημονικές απορίες, έρευνες, τέχνες, φιλοσοφία και κυρίως πολιτεύματα. Η νίκη των Ελλήνων και κυρίως των Αθηναίων, στη Ναυμαχία αυτή έφτιαξε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε και τον επηρέασε από τότε καθολικά και σε χώρο και σε χρόνο. Μπορεί να μην επηρέασε το σύμπαν, αλλά επηρέασε τον τρόπο που εμείς το αντιλαμβανόμαστε, ως επιστήμη της αστρονομίας και όχι ως μεταφυσική αστρολογία. 

Τέλος, η νίκη αυτή, έδωσε την απαρχή της έννοιας του Ελληνικού έθνους.  «Ίτε παίδες Ελλήνων …» ήταν η απαρχή του παίανα. Τον Ιούλιο του 476 πχ στους 76ους Ολυμπιακούς αγώνες αν και είχαν περάσει τέσσερα χρόνια από την νίκη κατά των Περσών, ο Θεμιστοκλής ο δημιουργός του ελληνικού θριάμβου, έγινε δεκτός στο στάδιο της Ολυμπίας με πρωτοφανή ενθουσιασμό από τους Πανέλληνες

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη