ΑΣΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπατά τους Βορειοηπειρώτες για το συνταξιοδοτικό


«Κλείνει τα αφτιά της» η κυβέρνηση και αρνείται να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις ως κυβέρνηση, ως προς την Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, για τις αδικίες του νόμου όσον αφορά το Συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα ατόμων με αναπηρία και ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική (ΑΣΑ) κ. Ανδρέα Κούρτη, «ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά και ως πρωθυπουργός, να αποκαταστήσει την αδικία προς τους Έλληνες της Αλβανίας, όσον αφορά το συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης “κωφεύει” ως προς την αδικία αυτή» και δεν έχει συνέπεια λόγων και πράξεων, καταγγέλλει στη Ζούγκλα ο κ. Κούρτης, ενώ όσον αφορά τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, υποστηρίζει ότι «ενώ υποσχέθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με μέλη της παράταξης για να ακούσει τα προβλήματα χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, τελικά με λύπη διαπιστώνω ότι με δικαιολογία την πανδημία αρνείται να μας συναντήσει».

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Αττικής (ΑΣΑ), Ανδρέας Κούρτης

Αξίζει να αναφερθεί ότι τέτοιες υποθέσεις περί συντάξεων και επιδομάτων έχει εξετάσει και ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνοντας τα κενά και τα λάθη του νόμου.

Συνταξιοδοτικό και Επιδόματα

Γιατί φωνάζουν οι Βορειοηπειρώτες; Η ΑΣΑ ζητεί τροποποίηση σε σοβαρά ζητήματα του νομοσχεδίου που σχετίζονται με το συνταξιοδοτικό και τα επιδόματα των Βορειοηπειρωτών και προεξαγγέλλει πορείες διαμαρτυρίας για την αποκατάσταση της αδικίας.

Πρώτον: Ζητούν άρση των διακρίσεων σε ότι αφορά την Εθνική Σύνταξη με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Νόμο «Κατρούγκαλου» 4387/2016 και συγκεκριμένα το Άρθρο 7 (Εθνική Σύνταξη), «έναν νόμο απαράδεκτο και εθνικά επιζήμιο για την Βορειοηπειρωτική κοινότητα», αναφέρει ο κ. Κούρτης και εξηγεί:

«Είναι άδικο και προσβλητικό για τους Έλληνες της Αλβανίας, το κριτήριο που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου Ν.4387/2016 για τη χορήγηση του πλήρους ποσού της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 40 έτη μόνιμης και νόμιμης διαμονής στη χώρα. Αυτό μας εξαιρεί αυτομάτως από το δικαίωμα αυτό αφού τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετά το 1990 στερούνται του δικαιώματος πλήρους Εθνικής Σύνταξης, αφού το σύνολο των εν Ελλάδι Βορειοηπειρωτών μπορούν να βεβαιώσουν τη μόνιμη παραμονή τους και εργασία στην Ελλάδα, μόνο μετά το 1998 (δηλαδή 22 έτη πριν). Και αυτό συμβαίνει όχι επειδή δεν ήταν στην Ελλάδα, αλλά επειδή η πολιτεία δεν χορηγούσε μέχρι τότε το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς».

«Να μη ξεχνάμε η κυβέρνηση της Ελλάδας, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη εφάρμοζε το μέτρο της απέλασης και στους Έλληνες της Αλβανίας, μέχρι το 1994!», λέει ο ίδιος.

Επίσης, η διατήρηση του ανωτέρω Άρθρου 7, του Ν.4387/2016 που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, είναι αντίθετη προς το ελληνικό δίκαιο, διότι: στο ίδιο το Σύνταγμά μας, αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες θεμελιώνουν ισότιμα το συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Θεωρούμε απαράδεκτη τη σύνδεση της εθνικής σύνταξης, για Έλληνες που δεν μπορούσαν να βρίσκονται στην Ελλάδα, με τα χρόνια διαμονής στην χώρα», λέει ο επικεφαλής της ΑΣΑ.

Ακούστε τί δήλωνε ο πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο θέμα το Φεβρουάριο του 2020


πηγη 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη