«Κόκκινο πανί» για την Άγκυρα το «φρούριο» Καστελόριζο: Η «ασπίδα» από τα «γεράκια» της ΠΑ και οι επίλεκτοι SOF πάνω στα νησιά μήνυμα στις «ορέξεις» Ερντογάν-Ακάρ


Eστειλαν το πρώτο διπλό μήνυμα. Από τη μία στους ακρίτες κατοίκους της Μεγίστης και από την άλλη προς τους προκλητικούς γείτονες.

Για πρώτη φορά έκαναν κάτι παραπάνω από εμφανή την παρουσία τους κατά τη διάρκεια την μεγάλης κρίσης πέρυσι το καλοκαίρι όταν το Καστελόριζο βρέθηκε στο επίκεντρο της εμπρηστικής ρητορικής των γειτόνων. Πάνοπλοι και επιβλητικοί. Με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και κυρίως με υψηλό ηθικό έστειλαν το πρώτο διπλό μήνυμα. Από τη μία στους ακρίτες κατοίκους της Μεγίστης ότι βρίσκονται δίπλα τους πάνω στους βράχους του μικρού νησιού πανέτοιμοι. Και από την άλλη προς τους προκλητικούς γείτονες ότι το προπύργιο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου «αρχίζει και όχι τελειώνει η Ελλάδα» όχι απλά φυλάσσεται αλλά μεταξύ των φρουρών του βρίσκονται ορισμένοι από τους πλέον εκπαιδευμένους και αποφασισμένους κομάντο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Και δεν ήταν τυχαία η απόφαση του ΓΕΕΘΑ να προβάλλει τους επίλεκτους μαχητές του όταν η Άγκυρα με συνεχείς απειλές επιχείρησε να κλονίσει το φρόνημα των ηρωικών κατοίκων του Καστελόριζου. Και με ψυχολογικές επιχειρήσεις προβολής ισχύος να προσπαθήσει να αποκόψει και να απομονώσει Μεγίστη, Ρω και Στρογγύλη. Ποντάροντας στα 72 ναυτικά μίλια που χωρίζουν το Καστελόριζο από τη Ρόδο και στο γεγονός ότι απέχει μόλις μια ανάσα, ούτε ένα μίλι από της Τουρκικές ακτές.

Την ώρα που ο Ελληνικός Στόλος σχημάτιζε ‘’ασπίδα’’ γύρω από το Σύμπλεγμα και τα ‘’γεράκια’’ της Πολεμικής Αεροπορίας  πετούσαν  σχεδόν κάθε μέρα πάνω από την εσχατιά της χώρας, η εμφάνιση των επίλεκτων SOF πάνω στα νησιά ήταν ένα ακόμα μήνυμα προς τους γείτονες. Με τους επίλεκτους κομάντο να μην περιορίζονται στο έδαφος και αλλά με τα πλωτά τους να κάνουν ημέρα και νύχτα αισθητή την παρουσία τους γύρω από το Σύμπλεγμα και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Για να δείξουν ότι πέρα από τη φρουρά των νησιών και την προστασία τους από θαλάσσης και αέρος στο Καστελόριζο έχουν αναπτυχθεί και κάποια τα από τα Στελέχη που αποτελούν την αφρόκρεμα των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων.

Και φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ως Διοικητής του πιο συμβολικού Ελληνικού νησιού που βρίσκεται σταθερά στο ‘’στόχαστρο’’ της ρητορικής της Άγκυρας επιλέχθηκε ένας έμπειρος καταδρομέας απευθείας επιλογή του ίδιου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Ο ακούραστος από την ημέρα που ανέλαβε τη ΔΑΝ Μεγίστης αξιωματικός ο οποίος παρουσίασε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τη φρουρά του νησιού και τους επίλεκτους κομάντος στον προβλήτα μπροστά στα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου.

Ο χαρακτηρισμός ‘’αστακός’’ για τη Μεγίστη των μόλις 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων, τη Στρογγύλη και τη Ρω που μόλις ξεπερνούν το 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι ξεκάθαρο ότι ενοχλεί και εκνευρίζει τους γείτονες. Με τον εθνικιστικό τύπο της χώρας να κάνει ήδη λόγο για νέα πρόκληση της Αθήνας με την παρουσία στο νησί του υπουργού Άμυνας  και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Και να προβάλλει την εικόνα των κομάντος να κρατούν την Ελληνική σημαία δίπλα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Την ώρα που με αστεία επιχειρήματα προσπαθεί να στηρίξει τις αξιώσεις για αποστρατικοποίηση όχι μόνο του Καστελόριζου αλλά σχεδόν του συνόλου των Ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη