ARAS 2023, τουρκικό σόναρ εντοπισμού δυτών, απειλή για τα δικά μας ΟΥΚ


Ένας από τους πολλούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πολεμικά πλοία είναι μια καταδρομική ενέργεια από ειδικές δυνάμεις που θα τα πλησιάσουν υποβρυχίως για να τις εξουδετερώσουν με τοποθέτηση εκρηκτικών. 
Η τουρκική εταιρία Armelsan ολοκληρώνει εντός Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της, τις δοκιμές του ARAS 2023, ενός μικρού μεγέθους εξειδικευμένου ποντιζόμενου σόναρ το οποίο σχεδιάστηκε για να εντοπίζει δύτες και υποβρύχια οχήματα.

Το ARAS 2023 θα εγκατασταθεί πρώτα στο ελικοπτεροφόρο Anadolu, αλλά προβλέπεται και η ενσωμάτωση του στις φρεγάτες κλάσης Istanbul και γενικότερα σε νέα σκάφη του πολεμικού ναυτικού. Επίσης τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μπορεί να αναπτυχθεί και στα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας Ulak, τα οποία θα περιπολούν σε λιμένες ή γύρω από πολεμικά σκάφη για εντοπισμό επερχόμενων δυτών, ενώ εγκαθίσταται σε ναυτικές βάσεις και αγκυροβόλια, κρίσιμες πλωτές εγκαταστάσεις, εξέδρες άντλησης πετρελαίου κ.λπ.

Σύμφωνα με την Armelsan το σόναρ (βάρους 40 κιλών η ποντιζόμενη κεφαλή με διάμετρο 30 εκατ.) έχει μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης τα 800 μέτρα για δύτες (400 μέτρα αν χρησιμοποιούν αναπνευστική συσκευή κλειστού κυκλώματος)  και τα 1.000 μέτρα για υποβρύχια οχήματα μεταφοράς δυτών. Η κεφαλή ποντίζεται σε βάση από 5 έως 50 μέτρα και ανιχνεύει βάθος και διεύθυνση των εντοπιζομένων ιχνών, ενώ μπορεί να διαχωρίσει σταθερά αντικείμενα, κοπάδια ψαριών κλπ. Ακόμη υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης σε δίκτυο για χρήση πολλών σόναρ μαζί.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη