Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Καμία παράταση στα πρόστιμα - Οι αλλαγές και οι εξαιρέσεις στους άνω των 60


Για να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδος.

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στην επίσκεψη του στα Μέγαρα νωρίτερα το μεσημέρι, ανέφερε πως πάνω από το 90% των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί και προέτρεψε τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.

Δεν θα δοθεί καμία παράταση στην επιβολή προστίμου σε όσους άνω των 60 ετών δεν θα έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, μέχρι και την επομένη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, δήλωσε κατηγορηματικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Όσο δεν εμβολιάζονται κάθε μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο» επανέλαβε.

«Έκπτωση» τον Ιανουάριο

Η υποχρεωτικότητα για τους άνω των 50 είναι στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά να ολοκληρώσουμε πρώτα το μέτρο αυτό και θα δούμε ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας αν χρειαστεί να κατεβούμε ηλικιακό όριο σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους στον ΣΚΑΪ.

Διευκρίνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ.

Ο κύριος Θεμιστοκλέους υπολόγισε ότι ο αριθμός των συγκεκριμένων πολιτών υπολογίζονται στις 210.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το ραντεβού τους όσος δηλαδή είναι ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος, και τους κάλεσε να εμβολιαστούν διαβεβαιώνοντας ότι θα τους δοθεί απολυτή προτεραιότητα. Παράλληλα, άλλοι 170.000 πολίτες άνω των 60 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα με τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό συμπεριλαμβανόμενων και όσων έχουν κάνει το Ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ.

Για να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδος. Όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδος και έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό, λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγνώρισης (emvolio.gov.gr) για τις χώρες της ΕΕ και άλλες 33 χώρες που συμμετέχουν στη ψηφιακό πιστοποιητικό όπου μπορούν να ανεβάσουν το πιστοποιητικό τους και γίνεται αναγνώριση του QR code.

Για τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ και 33 χωρών που συμμετέχουν όπως οι ΗΠΑ, μέσω ΚΕΠ μπορεί να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό τους.

Οι υγειονομικές εξαιρέσεις

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού µέτρου του εµβολιασµού κατά του COVID-19 οι πολίτες εκείνοι που έχουν αποδεδειγµένα λόγους υγείας που εµποδίζουν τη διενέργεια του εµβολίου και συγκεκριµένα:

-Σοβαρή αλλεργική αντίδραση

-Διαγνωσµένη αλλεργία

-Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία

-Ιστορικό θροµβοπενίας

-Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρµόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:

-Όνοµα και επώνυµο

-Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)

-Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής

-Ηµεροµηνία της αίτησης απαλλαγής

-Ο λόγος εξαίρεσης

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη