Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προς Ντερτιλή «Δεν έχετε μια εικόνα του Χριστού;» «Έχουμε του Μεταξά» «Αυτός δεν είναι άγιος» «Για μένα είναι»


O Στρατηγός Νικόλαος Ντερτιλής, πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2013, πριν από 9 χρόνια, τέτοιες μέρες

Ο Νίκος Ντερτιλής, Έλληνας εθνικοσοσιαλιστής, ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού στρατού με το βαθμό του υποστρατήγου, από τους πρωταγωνιστές της επικρατήσεως του στρατιωτικού καθεστώτος της «21ης Απριλίου», καταδικασμένος αρχικά σε 20ετή και στη συνέχεια σε ισόβια κάθειρξη, γεννήθηκε το 1920 στην Αθήνα και πέθανε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 28ης Ιανουαρίου 2013 στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» στην Αθήνα, από σηπτική καταληξία, που προκάλεσε η γενικευμένη λοίμωξη του οργανισμού του. Η κηδεία του έγινε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί από τον ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών όπου και τάφηκε σε τάφο της οικογένειας της συζύγου του.

Μιλώντας στο δημοσιογράφο Στέφανο Χίο είπε, «…..Τους φτύνω…{…}… και τους περιφρονώ. Τους έχω γραμμένους κάτω από τις μπότες μου τις παλαιές. Από το 1974, μέχρι σήμερα, το δήλωσα εγγράφως ότι όλες οι κυβερνήσεις που σχηματίστηκαν είναι παράνομες και δεν δέχομαι τις αποφάσεις τους. Χίλιες φορές περισσότερο θα έκανα ότι έκανα. Εγώ δεν είμαι οπαδός της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Καθόλου. Τα πολιτικά κόμματα τα θεωρώ καταστροφή της πατρίδας. Οι Έλληνες δεν διοικούνται με αυτές τις φαυλότητες. Τα κόμματα δεν έχουν άλλο σκοπό παρά πώς θα πάρει την καρέκλα ο ένας από τον άλλο. Τα άλλα δεν τους ενδιαφέρουνε. Κατάλαβες; Το Δημόσιο χρήμα. Εγώ να υποβάλλω χάρη; Καλύτερα να πεθάνω 151 φορές. Εγώ μένω στη φυλακή για μια τιμή. Εγώ τα σέβομαι τα γαλόνια μου…..».

Το 2004 επισκέφθηκε τον Ντερτιλή στο κελί του στις Φυλακές του Κορυδαλλού ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, που βρέθηκε στις φυλακές για κάποιον άλλο λόγο. Λέγεται πως ο Αρχιεπίσκοπος είχε ρωτήσει το Ντερτιλή: «Δεν έχετε μια εικόνα του Χριστού;» ενώ ο Ντερτιλής φέρεται πως είχε απαντήσει: «Έχουμε του Μεταξά». «Αυτός δεν είναι άγιος», ήταν η απάντηση του Χριστόδουλου και ο Ντερτιλής του ξαναείπε: «Για μένα είναι». Ο διάλογος μεταξύ των δύο ολοκληρώθηκε με χαμόγελα και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος του προσέφερε μια εικόνα, που ο Ντερτιλής φύλαγε ως κόρη οφθαλμού μέχρι το τέλος της ζωής του.

Άνδρες της 31 ΜΚ με τον Λοχαγό Κωνσταντίνο Μπεκιάρη, επιδεικνύοντας λάφυρα από την μάχη της Μανσούρας. πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη