Ερντογάν: Η Αλβανία είναι ο γείτονας της καρδιάς μας


«Γείτονα της καρδιάς»
αποκάλεσε την Αλβανία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην αλβανική βουλή.

«Η Αλβανία είναι ο γείτονας της καρδιάς μας. Οι σχέσεις μας βασίζονται σε ένα βαθιά ριζωμένο παρελθόν 6 αιώνων. Τα ίχνη της κοινής μας ιστορίας βρίσκουν έκφραση στα πέτρινα αρχοντικά της Σκόδρας, στα σπίτια με τα παράθυρα του Μπεράτ και στον μιναρέ του τζαμιού Εθέμ Μπέη», όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο ίδιος σημείωσε ότι «το 1923 μία από τις πρώτες συμφωνίες φιλίας» που υπέγραψε η Τουρκία ήταν με την Αλβανία.

Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «η φιλία και οι συγγενικοί μας δεσμοί αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα σε αυτό το γερό θεμέλιο. Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Με την κοινή πολιτική δήλωση που υπογράψαμε με τον Ράμα στις αρχές του περασμένου έτους, έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Από εδώ και στο εξής, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής μας και όλου του κόσμου».

Ο Ερντογάν βρήκε επίσης την ευκαιρία για να εξάρει τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Αλβανίας στα Βαλκάνια και δήλωσε ότι αν ενώσουν τα χέρια τους οι δύο χώρες, όλοι οι στόχοι επιτυγχάνονται. «Όταν η Τουρκία και η Αλβανία δώσουν τα χέρια, δεν θα υπάρχει στόχος που να μην μπορούν να φτάσουν, κανένα πρόβλημα που να μην μπορούν να λύσουν. Εκτιμούμε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αλβανία στα Βαλκάνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αλβανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση στα Τίρανα, υπογράμμισαν την αγαστή σχέση και συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες και ηγέτες. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Αλβανία «στρατηγικής σημασίας» και ο Έντι Ράμα αποκάλεσε «στρατηγικό σύμμαχο» την Τουρκία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί ανησυχία από τη σχέση μας με τον πρόεδρο Ερντογάν. Τα σχόλια αντιθέτως είναι πραγματικά γελοία. Αυτοί που κάνουν τέτοια σχόλια, είναι κι αυτοί που βγάζουν τις θεωρίες συνωμοσίας», είπε και έπλεξε το εγκώμιο για τον ρόλο της Τουρκίας και τον Ερντογάν.

«Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι αμετάβλητος, μοναδικός και αναμφίβολα πολύ εποικοδομητικός. Είναι ένας εποικοδομητικός ρόλος που προάγει την ειρήνη. Όλες οι σκιές που ρίχνονται στον πρόεδρο και στην Τουρκία, είναι όλα σενάρια και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ως πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας, είναι προνόμιο να μπορώ να συναντώ τον Ερντογάν τόσο συχνά».

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι «είμαστε μία από τις χώρες που εγγυώνται την ειρήνη και την ηρεμία στα Βαλκάνια». «Δίνουμε σημασία», είπε, «σε αυτό και ό,τι χρειαστεί να κάνουμε, θα το κάνουμε».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη