Μητσοτάκης: «Στηρίζουμε την Ουκρανία, θα αντιδράσουμε αν εισβάλει η Ρωσία»


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε σαφή στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει αντίδραση, αν η Ρωσία αποφασίσει να εισβάλει.

«Επανεπιβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία», σημείωσε, έχοντας συγκεκριμένους λόγους για αυτή τη στάση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για το Ουκρανικό ζήτημα προσερχόμενος στην 6η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικανικής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα ερωτηθείς σχετικά με τη νεότερη κλιμάκωση με τη Ρωσία αφενός τόνισε ότι «επανεπιβεβαιώσαμε, για μία ακόμα φορά, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων», αφετέρου όμως «θέλουμε να κρατήσουμε όλους τους διπλωματικούς διαύλους ανοιχτούς».

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό που επαναβεβαιώθηκε είναι η «στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία». «Ταυτόχρονα όμως, επανεπιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν με τη Ρωσία», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Είχαμε την ευκαιρία, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής, να συζητήσουμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Επανεπιβεβαιώσαμε την απόλυτη ενότητά μας, τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητά μας να αντιδράσουμε συντονισμένα και σε συνεννόηση με τους ευρω-ατλαντικούς συμμάχους μας σε περίπτωση που υπάρξει μία εισβολή από πλευράς Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα όμως, επανεπιβεβαιώσαμε την πίστη μας στον διάλογο και την ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτά όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, είτε μέσω του σχήματος της Νορμανδίας είτε μέσω του ΟΑΣΕ είτε και μέσω διμερών επαφών που τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να έχουν με τη Ρωσία».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη