Ηλ. Κονοφάγος: “Η αξία των κοιτασμάτων της χώρας μας φτάνει το 1 τρις ευρώ – Όποιος θάβει τον εγχώριο ορυκτό πλούτο, δολοφονεί τη χώρα του”


“Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας θα μπορούσε να μας εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία και καθαρό κέρδος 270 δισεκατομμυρίων ευρώ” υποστήριξε μεταξύ άλλων ο χημικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, Ηλίας Κονοφάγος, μιλώντας στον FOCUS 103,6 FM και τον Στέφανο Δαμιανίδη.

“Έχουμε την εντύπωση ότι ξαπλωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δε σωζόμαστε εάν δεν ασχοληθούμε με τον εγχώριο ορυκτό πλούτο για τον οποίο κανείς δε μιλάει”, ανέφερε.

“Υπάρχουν πολλοί που έχουν κάνει υπολογισμους. Η Ακαδημια Αθηνών έκανε πρόσφατα μία ημερίδα, σχετικά με τη μελέτη δυνατότητας ενεργειακής αυτοδυναμίας της Ελλάδας. Είναι απλό. Στην Κύπρο, όπως ξέρετε βρέθηκε γλαύκο, γίνεται γεώτρηση αυτή τη στιγμή και επιβεβαιώνεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα της Μεσογείου σε φυσικό αέριο, άρα η Κύπρος σήμερα που μιλάμε είναι αυτάρκης ενεργειακά. Το Ισραήλ με τα κοιτάσματα του φυσικου αερίου, είναι αυτάρκης. Και τα δύο αυτά κοιτάσματα είναι ίδια με τους στόχους που έχουμε εμείς από κάτω μας στην Κρήτη και δεν έχει ασχοληθεί κανένας από το αρμόδιο υπουργείο ενέργειας. Πρέπει να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε ότι τη νύχτα δεν εχουμε ήλιο, ότι ο αέρας πέφτει, άρα δεν μπορουν να μας κρατούν τα φώτα ανοιχτά οι ανεμογεννήτριες. Πρέπει πάση θυσία να αποκτήσουμε δικό μας φυσικό αέριο, για σταθερή ενέργεια.Αυτό είναι το μέλλον της Ελλάδος.”, σημείωσε.

“Στην Κύπρο από τις πληροφορίες που έχουμε από την ExxonMobil, η οποία κάνει τη γεώτρηση, ο γλαύκος αναμένεται να επιβεβαιώσει 8 τρισ. κυβικά πόδια, η αξία των οποίων με τις σημερινές τιμές, είναι περίπου 60-70 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να το καταλάβουν όλοι, εδώ στην Ελλάδα έχουμε 30 στόχους παρόμοιους με το γλαύκο. Η αξία που έχει εκτιμηθεί και ανακοινωθεί από πολλούς ερευνητες και εδώ και στο εξωτερικό, είναι περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Σε καθαρά έσοδα για τα επόμενα 30 χρόνια, 270 δισεκατομμυρια ευρω. Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να ασχοληθεί με τον εαυτό της. Οι στόχοι έχουν χαρτογραφηθεί, είναι δεδομένοι. Και μιλάμε μόνο για φυσικό αέριο. Η Κύπρος με το γλαύκο, μπορεί να ζήσει 520 χρόνια σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου”, υπογράμμισε ο ίδιος.

“Στείλαμε επίσημα επιστολή, πολλοί συνάδελφοι, καθηγητές του Πολυτεχνειου Κρήτης που ασχολούνται με τις εξορύξεις, στο αρμόδιο υπουργείο ενέργειας, λέγοντας οτι υπάρχει ανάγκη το συντομότερο δυνατόν να ασχοληθεί η χώρα μας με τον εγχώριο ορυκτό της πλούτο, να τον αναδείξει και να τον παράξει. Δυστυχώς η προσπάθεια αυτή προυποθέτει νομοθεσία συγκεκριμένη, συγκεκριμένα επενδυτικά κίνητρα που δεν υπάρχουν ακόμα γιατί κάποιος πρέπει να ασχοληθεί και να παραχωρήσει δικαιώματα σε επενδυτές, σε μεγάλες εταιρίες”, πρόσθεσε.

Ο κύριος Κονοφάγος σχολίασε και τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι “δεν θα μετατρέψουμε το Αιγαίο σε Κόλπο του Μεξικό”:

“Αυτές οι ανακοινώσεις είναι δολοφονικές. Βλέπετε γύρω σας που έχουν πάει οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Επομένως, όποιος θάβει τον εγχώριο ορυκτό πλούτο, δολοφονεί τη χώρα του. Δε ξέρω με ποιο θράσος είπε ο κύριος Δένδιας ότι αυτό που διαθέτει η χώρα μας δε συμφέρει οικονομικά κάποιον για να το εκμεταλλευτεί .Σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς σε μελέτες σε συνεργασία και με την Ακαδημία του Παρισιού το κόστος είναι πάρα πολύ χαμηλό. Ας τολμήσει ο κύριος Δένδιας να πει τη φράση “εγχωριος ορυκτός πλούτος”. Αυτή η στιγμή η Ελλάδα έχει 93% εξάρτηση από εισαγωγές. Είμαστε υπόδουλοι.”

“Μας έχουν κατηγορήσει και ανώνυμα και επώνυμα ότι είμαστε έμποροι ορυκτού πλούτου. Η κυρία Μπακογιάννη πριν από τρία χρόνια στην Κύπρο μας χαρακτήρισε “εμπόρους ελπίδας”. Δε βλέπουν οι πολιτικοί μας ότι έχουμε ενεργειακό πόλεμο γύρω μας;”.

Ο κύριος Κονοφάγος μίλησε και για τους Υδρίτες Μεθανίου που χαρακτηρίζεται το καύσιμο του μέλλοντος:

“Οι μελέτες για το θέμα των υδριτών είναι σε εξέλιξη , Μια ευρωπαϊκή εταιρεία έχει κάνει εκτιμήσεις για παράδειγμα στα ανοιχτά του Ακτίου ,νότια της Κέρκυρας , γνωρίζουμε ήδη οτι υπάρχουν αποθέματα που αν προχωρήσει η τεχνολογία στην εκμετάλλευση των υδριτών, η Ελλάδα θα μπορουσε να ζησει 100-200 χρόνια μόνο με τα αποθεματα του Ιονίου. Όπως ξέρετε ο υδρίτης, είναι καθαρο μεθάνιο”.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη