Κίνα: "Το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε διαλυθεί το 1991 - Eξαπατήσατε την ΕΣΣΔ" - Ανακοίνωσε κυρώσεις σε ΗΠΑ!


Κίνα: Παράνομες οι κυρώσεις σε Ρωσία-Ιράν

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στο μέτωπο Κίνας-ΗΠΑ με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει κυρώσεις εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων και με μια οργισμένη ανακοίνωση να επιτίθεται εναντίον του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα η Κίνα δεν υπερασπίστηκε μόνο την Ρωσία στο θέμα των κυρώσεων αλλά έλαβε σαφέστατη θέση υπέρ του Ιράν. Υπενθυμίζουμε άλλωστε πως Κίνα και Ιράν έχουν υπογράψει στρατηγική συμφωνία διάρκειας 25 ετών.

Κίνα: Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε διαλυθεί το 1991 

“Η Κίνα πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε διαλυθεί αφού η ΕΣΣΔ, την οποία δημιουργήθηκε για να περιορίσει, δεν υπήρχε πλέον” δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.



“Αντίθετα το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε και στρίμωξε τη Ρωσία, προκαλώντας αιματοχυσία στην Ουκρανία” είπε ο Ζάο.

«Ως προϊόν του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε γίνει Ιστορία όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση», είπε κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε για τις παρατηρήσεις που έκανε η Ρωσίδα ομόλογος του, Μ. Ζαχάροβα, σχετικά με τον ρόλο του ΝΑΤΟ ως αμερικανικού γεωπολιτικού εργαλείου.

Ο Ζάο είπε ότι “το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά στην Ευρώπη για δεκαετίες, κατά παράβαση των υποσχέσεων που δόθηκαν στη Σοβιετική Ηγεσία.

Αυτό ώθησε τη Ρωσία «σε μια γωνία βήμα προς βήμα», οπότε τελικά, το ΝΑΤΟ ήταν «ο εμπνευστής και ο μεγαλύτερος υποκινητής της κρίσης στην Ουκρανία» εκ μέρους των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σκεφτεί ποια είναι η συμβολή του στην ευρωπαϊκή ασφάλεια”.

Κίνα: Kυρώσεις σε Αμερικανούς αξιωματούχους

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin ανακοίνωσε ότι «η Κίνα αποφάσισε να επιβάλει περιορισμούς έκδοσης βίζας σε αξιωματούχους των ΗΠΑ”.

“Προκειμένου να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια, τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας και να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του κινεζικού προσωπικού, και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του νόμου κατά των ξένων κυρώσεων της Κίνας, το Πεκίνο αποφάσισε να υιοθετήσει αμοιβαίους περιορισμούς έκδοσης βίζας για τους αξιωματούχους των ΗΠΑ που διαδίδουν ψέματα σχετικά με τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κίνας, πιέζουν για κυρώσεις κατά της Κίνας και υπονομεύουν τα συμφέροντα της Κίνας” είπε ο Wang.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Wang Wenbin, έκανε τις παρατηρήσεις αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα επιβάλουν περιορισμούς έκδοσης βίζας σε Κινέζους αξιωματούχους για τις λεγόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Αυτές οι αδίστακτες πράξεις παραβιάζουν σοβαρά το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις. Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτές”, δήλωσε ο Wang.

Κίνα: Παράνομες οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Παράλληλα, φαίνεται πως υπάρχει απόλυτη ταύτιση Ρωσίας-Κίνας και Ιράν για το θέμα των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον χωρών. Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική καθώς παοτελεί πρόπλασμα άλλων κινήσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Ιράν και της Κίνας υποστήριξαν ότι θα καταπολεμήσουν τις «παράνομες και μονομερείς» κυρώσεις της Ουάσιγκτον κατά ανεξάρτητων χωρών.

Την Τετάρτη, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο γύρο κυρώσεων σε άτομα και εταιρείες που παρέχουν βοήθεια στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν.

Ο Hossein Amir-Abdollahian και ο Wang Yi μίλησαν την Πέμπτη για τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της μονομερούς επιβολής παράνομων κυρώσεων.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Tunxi της Κίνας, στο περιθώριο της τρίτης Συνόδου Κορυφής των υπουργών Εξωτερικών των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις της Βιέννης για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 με το Ιράν.

Ο Amir-Abdollahian αναφέρθηκε στη χρήση των κυρώσεων ως εργαλείο πίεσης από τις δυτικές χώρες εναντίον ανεξάρτητων εθνών, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να αψηφήσουμε τις κυρώσεις προκειμένου να συμβάλουμε στην εδραίωση της σταθερότητας και την πρόληψη κρίσεων που δημιουργούνται από τη Δύση.

Μια μέρα νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεργαστεί με την Τεχεράνη για να λάβει πρακτικά μέτρα σε μια προσπάθεια παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών της Βιέννης, η Ρωσία και η Κίνα υποστήριξαν τη θέση του Ιράν σχετικά με την ανάγκη οι ΗΠΑ να άρουν όλες τις κυρώσεις και να προσφέρουν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εγκαταλείψουν ξανά την πυρηνική συμφωνία.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη