Το «φάντασμα του Κιέβου» είναι στην πραγματικότητα ένας μύθος, παραδέχεται ο στρατός της Ουκρανίας


Ο μυστηριώδης Ουκρανός ήρωας πολέμου που αποθεώθηκε ως το «φάντασμα του Κιέβου» όχι μόνο δεν πέθανε στη μάχη, αλλά δεν ήταν και πραγματικός, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός.

Η ανυπόστατη ιστορία για έναν ανώνυμο Ουκρανό πιλότο μαχητικού αεροσκάφους που φέρεται να κατέρριψε έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη μέσα σε μία ημέρα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις πρώτες ημέρες της πλήρους κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η ιστορία κέρδισε μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης και διαιωνίστηκε από τα επίσημα ουκρανικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών Twitter της ουκρανικής κυβέρνησης και του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

«Οι άνθρωποι τον αποκαλούν το φάντασμα του Κιέβου, και δικαίως», έγραψε η ουκρανική κυβέρνηση στο Twitter στις 27 Φεβρουαρίου. «Αυτός ο άσος της UAF κυριαρχεί στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα και τη χώρα μας και έχει ήδη γίνει εφιάλτης για τα εισβάλλοντα ρωσικά αεροσκάφη».

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, πολλοί άνθρωποι αμφισβήτησαν αν το «φάντασμα» ήταν πραγματικό. Αλλά μόνο όταν ο υποτιθέμενος θάνατος του «Φαντάσματος» έγινε πρωτοσέλιδο στις ειδήσεις, ο ουκρανικός στρατός βγήκε και παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο πρόσωπο.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Times του Λονδίνου αναγνώρισαν το Φάντασμα ως τον Στέπαν Ταραμπάλκα, έναν 29χρονο άνδρα που πετούσε ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ταραμπάλκα είχε καταρρίψει έως και 40 ρωσικά αεροσκάφη μέχρι που «καταπλακώθηκε» από τις εχθρικές δυνάμεις και σκοτώθηκε στις 13 Μαρτίου.

Το δημοσίευμα ώθησε την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να διευκρινίσει ότι ο Ταραμπάλκα όντως πέθανε σε μάχη, αλλά σίγουρα δεν ήταν το «φάντασμα του Κιέβου», το οποίο δεν είναι παρά ένας φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε για να τονώσει το ηθικό των Ουκρανών στη σύγκρουσή τους με τους Ρώσους.

«Ο Στέπαν Ταραμπάλκα δεν είναι το “Φάντασμα του Κιέβου” και δεν κατέρριψε 40 αεροσκάφη», δήλωσε στους NY Times ο εκπρόσωπος της UAF Γιούρι Ιγκνάτ. «Στις 13 Μαρτίου 2022, ο ταγματάρχης Στέπαν Ταραμπάλκα πέθανε ηρωικά σε μια αερομαχία με τις ανώτερες δυνάμεις των Ρώσων κατακτητών».

«Το “φάντασμα του Κιέβου” είναι ένας θρύλος υπερήρωα που δημιουργήθηκε από τους Ουκρανούς! Πρόκειται μάλλον για μια συλλογική εικόνα των πιλότων της 40ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας που υπερασπίζονται τον ουρανό της πρωτεύουσας. Τα οποία εμφανίζονται ξαφνικά εκεί που δεν τους περιμένουν».

Σε άλλη ανάρτηση στο Facebook, η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε και πάλι ότι «το φάντασμα του Κιέβου είναι ένας υπερήρωας-θρύλος».

«Ο ήρωας της Ουκρανίας Στέπαν Ταραμπάλκα ΔΕΝ είναι το “Φάντασμα του Κιέβου” και ΔΕΝ κατέρριψε 40 αεροσκάφη», αναφέρει η ανάρτηση.

Η ιστορία έρχεται καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, όπως F-16, για να βοηθήσουν να αντικρούσει το ρωσικό αεροπορικό πλεονέκτημα πάνω από τον ουκρανικό ουρανό. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν, ωστόσο, ότι η Ουκρανία έχει μια πολεμική αεροπορία που «βασίζεται κυρίως» σε ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη και τα F-16 δεν αποτελούν ακόμη μέρος του αμερικανικού σχεδίου βοήθειας.

«Παρέχουμε και βοηθάμε να συντονίσουμε από άλλα έθνη που έχουν τα είδη των αεροσκαφών που πετούν οι Ουκρανοί», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας σε συνέντευξη Τύπου στις 28 Απριλίου, αναφερόμενος στα πρώην μέλη του Ανατολικού Μπλοκ και τα αεροσκάφη τους της σοβιετικής εποχής.

«Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για μελλοντικές παραδόσεις αεροσκαφών με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και πάλι, πρόκειται για μια Πολεμική Αεροπορία που βασίζεται κυρίως σε παλιά σοβιετικά αεροσκάφη, αυτά είναι που έχουν συνηθίσει να πετούν, αυτά έχουν στο στόλο τους», δήλωσε ο αξιωματούχος.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη