Βέβηλοι! Τούρκοι χρησιμοποίησαν ναό της Αθηνάς ως είσοδο για νυχτερινό μπαρ


Το παραμικρό ίχνος σεβασμού δε δείχνουν στα ιστορικά μνημεία οι Τούρκοι, την ώρα που οι βανδαλισμοί στον Ναό της Αγίας Σοφίας έχουν προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Η είδηση ότι Τούρκοι επιχειρηματίες άνοιξαν μπαρ δίπλα στον Ναό της Αθηνάς στην Αττάλεια. χρησιμοποιώντας μάλιστα τα ερείπια ως είσοδο, προκάλεσε νέο σάλο και οργή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», στις 2 Μαΐου άνοιξε το μπαρ με όνομα «Απόλλων» ακριβώς δίπλα στον ναό που που χρονολογείται από το 150 μ.Χ. Οι επιχειρηματίες αφαίρεσαν τα ξύλινα κιγκλιδώματα που είχαν τοποθετηθεί για να προστατεύουν τον ναό, έκλεισαν με σιδερένιες πλάκες τις περιοχές που επισκέπτονταν οι  τουρίστες και έστρωσαν κόκκινο χαλί για να υποδεχτούν τους πελάτες τους!

 Σα να μην έφταναν όλα αυτά, τοποθέτησαν συσκευή με ακτίνες Χ στην πόρτα, έβαλαν γραφεία υποδοχής πελατών και φώτισαν την είσοδο.

Όταν μάλιστα επιχείρησαν να μπουν κάποιοι τουρίστες οι οποίοι πίστεψαν ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι μουσείο, τους έδιωξαν λέγοντάς τους ότι είναι ιδιωτική επιχείρηση.

«Υπήρχε μόνο ένα εστιατόριο σε μια ιδιωτική ιδιοκτησία πριν. Η είσοδος του εστιατορίου ήταν στο πίσω μέρος. Όταν όμως έγιναν οι εργασίες του νυχτερινού κέντρου, μετέφεραν την πόρτα του χώρου μπροστά χωρίς καμία άδεια. Προειδοποιήσαμε πολλές φορές τις επιχειρηματικές αρχές, αλλά κανείς δεν μας έδωσε σημασία και δυστυχώς προέκυψε αυτή η εικόνα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα με την πόρτα εδώ. Ο φωτισμός και ο δυνατός θόρυβος έχουν επίσης αρνητική επίδραση στα έργα. Είναι επίσης πολύ κακό για την εικόνα. Οι προβολείς αναβλύζουν από χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Τακτοποίησαν το τεράστιο κτίριο σαν ένα περίπτερο» δήλωσε εμπειρογνώμονας στην τουρκική εφημερίδα.

Για την καταπάτηση του ιστορικού ναού, έκανε παρέμβαση ο διευθυντής Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας Τσαντεμίρ Ζόρογλου, ο οποίος υπέβαλε μήνυση εναντίον των επιχειρηματιών: «Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες να ανοίξει αυτή η πόρτα στο παρελθόν, αλλά οι συνάδελφοί μας το απέτρεψαν. Δόθηκε προειδοποίηση την ημέρα που άνοιξε η επιχείρηση, αλλά δυστυχώς, άνοιξαν ξανά την πόρτα αργότερα το βράδυ. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για το μέλλον», ανέφερε.

Για παράνομη πράξη έκανε λόγο και ο διευθυντή του Μουσείου Οζάι Οζγκιούρ: «Δυστυχώς, παρά τις προειδοποιήσεις μας, χρησιμοποίησαν με αυτόν τον τρόπο την περιοχή όπου βρίσκεται ο ναός της Αθηνάς. Αμέσως στείλαμε έναν φίλο αρχαιολόγο στην περιοχή. Παράλληλα, ενημερώσαμε τους αστυνομικούς. Αυτό που έχει γίνει είναι εντελώς παράνομο. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά αυτή την πόρτα να χρησιμοποιηθεί έτσι».

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη