Μελέτη σοκ από το Ισραήλ: Με την εμφάνιση των εμβολίων για τον covid σημειώθηκε έκρηξη στα καρδιακά νοσήματα


Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Σουηδούς ερευνητές σε πληθυσμούς στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία έδειξε ότι η καρδιακή φλεγμονή που οδηγεί σε νοσοκομειακή περίθαλψη ήταν πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εμβόλια κατά του COVID-19 σε σχέση με τα άτομα που δεν εμβολιάστηκαν

Μια νέα μελέτη αναφέρει μια... «περίεργη» συσχέτιση μεταξύ της αύξησης των επειγόντων καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών, με την παράλληλη έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού στο Ισραήλ για τον COVID-19.

Πόσο τυχαίο είναι;

Τα πρωτοφανή ευρήματα, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, ενώ οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις Εθνικές Ιατρικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης του Ισραήλ μεταξύ των ετών 2019 και 2021 που αξιολόγησαν κλήσεις έκτακτης ανάγκης, ατόμων ηλικίας 16 έως 39 ετών σε όλο το Ισραήλ ενόψει κύματος κορωνοϊού.

Διαπίστωσαν μάλιστα ότι υπήρξε αύξηση 25% εκατό στις έκτακτες κλήσεις μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Μαΐου 2021, σε σύγκριση με τα έτη 2019 και 2020.

Το Ισραήλ, το οποίο χρησιμοποιεί κυρίως το εμβόλιο mRNA της Pfizer, ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού για τον COVID-19 στα τέλη Δεκεμβρίου 2020.

Τότε όμως εντοπίζεται ότι άρχισαν και τα... όργανα καθώς αυξήθηκαν και οι καρδιοπάθειες/

«Οι εβδομαδιαίες μετρήσεις κλήσεων έκτακτης ανάγκης συσχετίστηκαν σημαντικά με τα ποσοστά της 1ης και 2ης δόσης εμβολίου που χορηγήθηκαν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά δεν ήταν με τα ποσοστά μόλυνσης από τον COVID-19», διαπίστωσαν.

«Αν και δεν καθορίζονται αιτιώδεις σχέσεις, τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τις προκαλούμενες από το εμβόλιο μη ανιχνεύσιμες σοβαρές καρδιαγγειακές παρενέργειες και υπογραμμίζουν την ήδη εδραιωμένη αιτιολογική σχέση μεταξύ των εμβολίων και της μυοκαρδίτιδας, μια συχνή αιτία απροσδόκητης καρδιακής ανακοπής σε νεαρά άτομα».

Οι έρευνες σε Φινλανδία, Δανία, Σουηδία Νορβηγία

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από Σουηδούς ερευνητές σε πληθυσμούς στη Φινλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία έδειξε ότι η καρδιακή φλεγμονή που οδηγεί σε νοσοκομειακή περίθαλψη ήταν πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εμβόλια κατά του COVID-19 σε σχέση με τα άτομα που δεν εμβολιάστηκαν.

«Αυτές οι επιπλέον περιπτώσεις μεταξύ ανδρών ηλικίας 16 έως 24 αντιστοιχούν σε 5 φορές αυξημένο κίνδυνο μετά το Comirnaty και 15 φορές αυξημένο κίνδυνο μετά το Spikevax σε σύγκριση με μη εμβολιασμένους», δήλωσε ο Δρ. Rickard Ljung, καθηγητής και γιατρός στη Σουηδική Υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων που συμμετείχε η μελέτη.

Το Spikevax είναι το όνομα για το εμβόλιο COVID-19 της Moderna, ενώ το Comirnaty είναι το εμβόλιο της Pfizer.

Η ομάδα του διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας είναι υψηλότερα από τα επίπεδα σε μια μη εμβολιασμένη κοόρτη ή 38 ανά 100.000 μετά τη χορήγηση δεύτερων δόσεων των εμβολίων mRNA.

Η ισραηλινή ερευνητική ομάδα δήλωσε στη μελέτη της, που δημοσιεύθηκε στις 28 Απριλίου, ότι πιστεύει ότι «τα οφέλη του εμβολιασμού κατά του COVID-19 είναι ξεκάθαρα, ειδικά για πληθυσμούς που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή ασθένεια», όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανοσοκατεσταλμένοι τα άτομα.

Ωστόσο, σημείωσαν, «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανή βλάβη».

Φίμωση για τα περιστατικά 

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, οι Ισραηλινοί επιστήμονες σημείωσαν πολλά πιθανά ελαττώματα, συμπεριλαμβανομένης μιας «προκατάληψης αυτοαναφοράς» όταν τα άτομα αναφέρουν συμπτώματα μέσω κρατικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αναφοράς ανεπιθύμητων συμβάντων εμβολίων που λειτουργεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ (VAERS), συμπεριλαμβανομένων των «υπό και υπερβολική αναφορά» συμπτωμάτων που σχετίζονται με το εμβόλιο.

«Ακόμη και η μελέτη από το Ισραήλ που βασίζεται σε πιο προληπτική συλλογή δεδομένων αναφέρει ότι ορισμένες από τις δυνητικά σχετικές υποθέσεις δεν διερευνήθηκαν πλήρως», είπαν.

Ένα δεύτερο ζήτημα που αντιμετώπισαν οι ερευνητές είναι πώς παρουσιάζονται τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας, ενός τύπου καρδιακής φλεγμονής.

«Η μυοκαρδίτιδα είναι μια ιδιαίτερα ύπουλη ασθένεια», σημείωσαν.

«Υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία που τονίζει ασυμπτωματικές περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, οι οποίες συχνά υποδιαγιγνώσκονται».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και οι περισσότερες υπηρεσίες υγείας παγκοσμίως έχουν πει ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά του COVID-19 υπερτερούν των πιθανών κινδύνων. Το CDC στον ιστότοπό του αναφέρει ότι οι περισσότεροι ασθενείς που αναπτύσσουν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα και έλαβαν ιατρική φροντίδα έχουν ανταποκριθεί καλά στη θεραπεία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αισθήματα καρδιάς που «φτερουγίζει».

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη