Οι Ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να τελειώσουν πριν από την άφιξη των Abrams Leopard και Challenger



Οι Ρωσικές στρατιωτικές πιχειρήσεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να τελειώσουν πριν από την άφιξη των Αμερικανικών Abrams, Γερμανικών Leopard και Βρετανικών αρμάτων μάχης Challenger

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη 31 άρματα μάχης Abrams για την Ουκρανία, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει 14 άρματα μάχης Leopard 2.

Αυτό είναι εκτός από τα 14 Challenger-2 που ενέκρινε ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δυτικών αρμάτων μάχης που κατευθύνονται προς την Ουκρανία σε 59. Ωστόσο, ο αριθμός των αρμάτων απέχει πολύ από τα 300 που είχε πει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι ότι θα ήταν χρειαζόταν για να απωθήσει τη Ρωσία.

Leopard 2 
Η απόφαση ήρθε μετά από μήνες απροθυμίας τόσο από την αμερικανική όσο και από τη γερμανική πλευρά, όπου η τελευταία έβαλε τελικά το βάρος στην Ουάσιγκτον να αναλάβει το προβάδισμα και να ασκήσει πίεση από το Βερολίνο - το οποίο είχε δείξει ετοιμότητα και κατ' αρχήν έγκριση αλλά όχι ρητή επίσημη δήλωση για αυτό. τέλος.

ABRAMS 
Η απόφαση των ΗΠΑ ήταν επίσης μια απόκλιση από προηγούμενες ανεπίσημες θέσεις που είχαν ληφθεί από αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα βαριά άρματα μάχης M1 Abrams θα ήταν δύσκολο να παραδοθούν, δαπανηρά στη συντήρηση και πρόκληση για τα ουκρανικά στρατεύματα να λειτουργήσουν.

Η Ρωσία φαίνεται έτοιμη

Οι αντιδράσεις από τη Ρωσία ήταν κρίσιμες αλλά ήρεμες, όπου ούτε η πολιτική ούτε η στρατιωτική ηγεσία έχουν εκφράσει ανησυχία και φαίνεται βέβαιη ότι τα βαρέα όπλα δεν αποτελούν σημαντική στρατηγική απειλή.

Ακόμη και δυτικοί αναλυτές συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό ότι τα τανκς δεν θα μπορέσουν να ανατρέψουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, η οποία είναι ήδη υπέρ της Ρωσίας. Η Μόσχα θα προσπαθήσει να σταθεροποιήσει τις θέσεις της στο Bakhmut (Artemovsk), στο Soledar και στη Zaporizhzhia μέχρι να φτάσουν τα τανκς στην Ουκρανία.



Έχει εισαγάγει τα άρματα μάχης T-90M «Provy» (Breakthrough) που έχουν επαινεθεί από τους Ουκρανούς αντιπάλους της και διαθέτει άλλα υποστηρικτικά μέσα, όπως ένα μεγάλο απόθεμα πυροβολικού και αεροσκάφους (σταθερή και περιστροφική πτέρυγα) για να συμπληρώσει τις τεθωρακισμένες επιχειρήσεις της.

Η Μόσχα διόρισε επίσης τον αρχηγό του επιτελείου της, στρατηγό Valery Gerasimov, διοικητή πολέμου στην Ουκρανία, μεταθέτοντάς τον από την προηγούμενη θέση του εν αναμονή ενός «πόλεμου τανκς» που θα ξεσπάσει στην Ουκρανία. Ο Gerasimov είναι αξιωματικός τεθωρακισμένων σωμάτων καριέρας και ένας από τους πιο ανώτερους  των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων.

Ειδικοί αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν θα προτιμούσε να ολοκληρώσει τον πόλεμο καταλαμβάνοντας τις επιδιωκόμενες περιοχές πριν τα τανκς χτυπήσουν στο πεδίο της μάχης και κηρύξουν το τέλος της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO) – ακόμα κι αν διατηρεί τη στρατιωτική ικανότητα να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.


Παραδοχή ήττας από Zelensky για τα άρματα μάχης της Δύσης: Πολύ αργά, λίγα τανκς δεν θα λύσουν το πρόβλημα στον πόλεμο

Η ενδεχόμενη καταστροφή των δυτικών αρμάτων μάχης θα έφερνε σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, πυροδοτώντας έναν κύκλο αντιποίνων στρατιωτικής βοήθειας που θα συνέχιζε τη σύγκρουση.

Σχολιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των προμηθειών των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams ο Zelensky είπε...«πολύ αργά»

Την επικείμενη ήττα στο πεδίο της μάχης παραδέχθηκε επί της ουσίας την Παρασκευή (27/1/2023) ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky

Σχολιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των προμηθειών των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams ο Zelensky είπε μόνο δύο λέξεις αλλά δίνουν όλο το νόημα.

«Πολύ αργά», σημείωσε ο Zelensky αποτυπώνοντας την απογοήτευση του καθεστώτος του Κιέβου, μετά τις σαρωτικές νίκες του Ρωσικού Στρατού το τελευταίο διάστημα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι το Κίεβο πρέπει να αποκτήσει τα νέα όπλα το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον Zelensky το χρονοδιάγραμμα για τις προμήθειες ευρωπαϊκών τανκς παραμένει ασαφές, παρόλο που υποτίθεται ότι η Ουκρανία θα τα παραλάβει προτού οι ΗΠΑ την προμηθεύσουν άρματα μάχης Abrams.

Δεν λύνεται το πρόβλημα με λίγα τανκς

Αν και εξέφρασε εμπιστοσύνη για τις προμήθειες όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία τόνισε πως το Κίεβο χρειάζεται μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης.

«Πέντε, οκτώ, δέκα τανκς δεν λύνουν το ζήτημα στο πεδίο της μάχης», είπε χαρακτηριστικά.

Στις 27 Ιανουαρίου, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby ανακοίνωσε ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα για την αποστολή αρμάτων μάχης Abrams στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Kirby, η Γερμανία και οι σύμμαχοι της ΕΕ θα προμηθεύσουν άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα περί τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου 2023.

Όσο για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος - πιθανώς «πολλοί μήνες» - για να τα προμηθεύσουν, είπε ο Kirby, σκορπώντας απογοήτευση.

Βέβαια, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η συγκεκριμένη δήλωση Zelensky αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης στους Δυτικούς εταίρους για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και άλλων επιθετικών όπλων.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη