Μητσοτάκης, Ντογιάκος, Aλιβιζάτος πίσω από την εκτροπή με τους Έλληνες του Κασιδιάρη – Δεν έχουν συνταγματικό έρεισμα


Αντί να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει επιχειρεί να αλλοιώσει με παράνομες πράξεις έχοντας τον μανδύα τις δήθεν νομιμότητας – βλέπε Ντογιάκος – ώστε να στερήσει το δικαίωμα στο κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη να δώσει την μάχη της ψήφου και να κριθεί από τον ελληνικό λαό.

Το δίδυμο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που εμπλέκεται στις παρακολουθήσεις και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου και με την στήριξη Αλιβιζάτου του Συνταγματολόγου έχουν μεθοδεύσει την προσπάθεια να αποκλείσουν από την κάθοδο στις εκλογές του Ηλία Κασιδιάρη του Εθνικού κόμματος Έλληνες... με νομοθετική ρύθμιση....

Δηλαδή να ψηφίσει η Βουλή... εάν ο Κασιδιάρης μπορεί... να συμμετάσχει στις εκλογές και όχι ο ελληνικός λαός...

Το άρθρο 51 του Ελληνικού Συντάγματος – πέραν από τον νόμο που ισχύει στον ποινικό κώδικα – ορίζει ότι ένας πολίτης που έχει καταδιαστεί δεν μπορεί να εκλεγεί Βουλευτής μόνο εάν υπάρχει αμετάκλητη ποινική καταδίκη.

Με βάση επίσης το Ελληνικό Σύνταγμα και τον Ποινικό Κώδικα αμετάκλητη ποινική καταδίκη υπάρχει όταν το Εφετείο στο οποίο προσφεύγει ένας πολίτης εφόσον έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως καταλήξει στην ίδια απόφαση με το αρχικό δικαστήριο που επέβαλλε τις ποινές…

Στην περίπτωση του Ηλία Κασιδιάρη δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη το Εφετείο, οπότε δεν υφίσταται η έννοια της αμετάκλητης ποινικής καταδίκης…

Να σημειωθεί ότι και ο Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης φαίνεται να βολεύεται από αυτόν τον σχεδιασμό καθώς η δυναμική που έχει αναπτύξει ο Κασιδιάρης, παρ΄ ότι βρίσκεται στις φυλακές και δεν μπορεί να προωθήσει το πολιτικό του μήνυμα… καταφέρνει να έχει μεγάλη διεισδυτικότητα στην κοινωνία με μεγάλη πιθανότητα… να καταφέρει να εισέλθει στην επόμενη Βουλή.

Η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι Έλληνες αποκτούν δυναμική, η Βουλή θα είναι 7κομματική οπότε η πιθανότητα αυτοδυναμίας της ΝΔ μηδενίζεται.

Το σχέδιο συνταγματικής εκτροπής που απεργάζονται Μητσοτάκης και Ντογιάκος δεν στηρίζεται προφανώς στην ιδέα της διατήρησης της νομιμότητας αφού ο νόμος ορίζει ότι ένας καταδικασμένος πρωτοδίκως έχει το δικαίωμα της υποψηφιότητας στις εκλογές…

Το βασικό σχέδιο είναι πως η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα διασφαλίσει ότι θα καταφέρει να κερδίσει αυτοδυναμία ή να έχει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων…

Η κίνηση Μητσοτάκη είναι αντισυνταγματική, αντιθεσμική, παραβιάζει την νομοθεσία και κινείται με πολιτικό δόλο, κατώτερα ένστικτα πολιτικής επιβίωσης οδηγούν τον Μητσοτάκη και ένα αντιεισαγγελέα υποχείριο… να προβούν σε μια ποταπή απόφαση… που ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να περάσει… παρά τα όσα εξαγγέλλει ο Μητσοτάκης…

Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά… και σίγουρα δείχνουν ηττοπάθεια για τον Μητσοτάκη αφού δεν καταφέρνει να πετύχει τον πολιτικό του στόχο απεργάζεται σχέδια… συνταγματικής εκτροπής για να ανακόψει την δυναμική του εθνικού κόμματος Έλληνες…

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος είναι αμφιλεγόμενος δικαστικός λειτουργός προσδεμένος στην ΝΔ ήταν αυτός που κατηγόρησε την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική Οργάνωση – κάτι που δεν αποδείχθηκε – ενώ τον Ιανουάριο του 2023 προκάλεσε αντιδράσεις η δήλωση του σύμφωνα με την οποία η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών δεν πρέπει να έχει δικαίωμα να πληροφορεί τους ανθρώπους για την παρακολούθηση της συσκευής τους.

Αυτή η δήλωση έχει επικριθεί δριμύτατα από συνταγματολόγους, μέλη όμως της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν υποστηρίξει τον Ντογιάκο

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Με τον προηγούμενο Ποινικό Κώδικα, το πλαίσιο ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ήταν 10 έως 20 έτη ενώ η τελεσίδικη καταδίκη απέφερε 10ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει έκπτωση από το αξίωμα για βουλευτές, απαγόρευση συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες κ.α.

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα το πλαίσιο ποινής περιορίστηκε σε 5 έως 15 έτη ενώ το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που αποφέρει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που σημαίνει ελεύθερη συμμετοχή σε εκλογές.

Αναφορικά με το αν οι υπαίτιοι μπορούν να διατηρούν το αξίωμά τους η κατάσταση χαρακτηρίζεται από νομική ασάφεια.

Το άρθρο 60 του νέου Ποινικού Κώδικα αναφέρει:

«Αν ο υπαίτιος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει αποστέρηση της δημόσιας θέσης ή του δημόσιου ή αυτοδιοικητικού αξιώματος που κατέχει εφόσον η πράξη του συνιστά βαριά παράβαση των καθηκόντων του».

Συμπέρασμα

Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης προβαίνει σε μια κίνηση που αποδεικνύει ξεκάθαρα ηττοπάθεια.

Αντί να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει επιχειρεί να αλλοιώσει με παράνομες πράξεις έχοντας τον μανδύα τις δήθεν νομιμότητας – βλέπε Ντογιάκος – ώστε να στερήσει το δικαίωμα στο κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη να δώσει την μάχη της ψήφου και να κριθεί από τον ελληνικό λαό.

Ακόμη και εάν η κυβέρνηση φέρνει νόμο που αλλάζει τον ποινικό κώδικα το Σύνταγμα υπερέχει των νόμων και στο Σύνταγμα ρητώς αναφέρεται η έννοια της αμετάκλητης ποινικής καταδίκης…

Τι ανέφερε πρόσφατα το bankingnews

Τι προβλέπει ο νόμος 

Υπενθυμίζει ως προς την νομιμότητα της συμμετοχής στις εκλογές ότι ο νόμος που, με πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης, ψηφίστηκε το 2021, επιτρέπει στους κ. Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και Λαγό & Σία να είναι υποψήφιοι στους συνδυασμούς κόμματος –υφιστάμενου ή νέου–, αρκεί να μην κατέχουν ηγετική θέση σε αυτό (άρθρο 93 ν. 4804/2021)».

Συμπεραίνει ότι «μπορούν, με άλλα λόγια, να πολιτευτούν από τη φυλακή, τοποθετώντας κάποιους από τους εκτός φυλακής φίλους τους, ως επικεφαλής ‘’αχυρανθρώπους’’».

Όσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο, και το γεγονός ότι στο Μαξίμου τρεμουν το κόμμα Κασιδιάρη είναι αποκαλυπτικός: «Μερικοί από τους εγκλείστους το επιδιώκουν από καιρό (σ.σ. την ανάπτυξη πολιτικής δράσης), με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, αν τουλάχιστον κρίνει κανείς από τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων».

Αμετάκλητη ποινική καταδίκη

Για το γεγονός ότι επιτρέπεται στα μέλη της Χ.Α να συμμετάσχουν στις εκλογές επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επικαλείται βέβαια το Σύνταγμα, το άρθρο 51 του οποίου ορίζει ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι δεν μπορεί να αφαιρεθεί παρά μόνο ‘’συνεπεία αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα’’.

Χρειάζεται δηλαδή να εξαντληθεί και το στάδιο της αναίρεσης στον Άρειο Πάγο», σημειώνει υπογραμμίζονται την ίδια ώρα  ότι λόγω των ρυθμών εκδίκασης της υπόθεσης στο Εφετείο χρονικά απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο.

Αλλαγή εκλογικού νόμου χωρίς αυξημένη πλειοψηφία

Σημειώνει ότι «χωρίς να χρειάζεται η αυξημένη πλειοψηφία που το Σύνταγμα προβλέπει για την άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η σημερινή Βουλή μπορεί να προλάβει το κακό».

Οι νομικοί χειρισμοί και το άρθρο 29 

Ο καθηγητής επικαλείται το άρθρο 29 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «η οργάνωση και η δράση» των πολιτικών κομμάτων οφείλει να υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος» το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο «αφήνει πολλά περιθώρια για τη λήψη πρακτικών μέτρων εναντίον των νεοναζί και όλων όσοι μετέρχονται την ωμή βία».

Και ενώ παραδέχεται ότι, «υπό το ισχύον Σύνταγμα, ούτε με νόμο ένα κόμμα δεν μπορεί να τεθεί εκτός νόμου –τυπικά, όσο και αν αυτό φαίνεται παράλογο, η Χ.Α. δεν έχει διαλυθεί, παρά την καταδίκη της ηγεσίας της–, πλην όμως, αν αποδεδειγμένα το κόμμα αυτό λειτουργεί ως προπέτασμα εγκληματικής οργάνωσης, το άρθρο 29 δεν αποκλείει τον αποκλεισμό του από τις εκλογές».

Και προς τούτο επικαλείται την πρωτοδική καταδίκη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επισημαίνοντας ότι το άρθρο 51 του Συντάγματος αφορά τα πολιτικά δικαιώματα ατόμων και όχι κομμάτων.

Το τεκμήριο αθωότητας

Αναφερόμενος στο τεκμήριο αθωότητας σημειώνει ισχύει για φυσικά πρόσωπα και όχι για φορείς συλλογικής δράσης.

«Είναι αλήθεια - παραδέχεται -  ότι το Δικαστήριο του Στρασβούργου έχει κρίνει ότι αυτό εκτείνεται και πέραν της πρωτόδικης δίκης μέχρι και την κατ’ έφεση», σημειώνει

Σημαίνει το τεκμήριο αθωότητας σημαίνει «απλά ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα πρέπει να αφεθεί ανεπηρέαστο να εξετάσει την υπόθεση από την αρχή.

Γι’ αυτό, έως ότου το εφετείο αποφανθεί τελεσίδικα, ο κατηγορούμενος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αθώος, πρώτα πρώτα από το ίδιο το δικαστήριο που τον δικάζει, αλλά και από τους κάθε λογής αξιωματούχους (υπουργούς κ.ά.), που μπορούν ως εκ της θέσεώς τους να επηρεάσουν την έκβαση της δίκης»

«Το άρθρο 29 του Συντάγματος, που ορίζει ότι τα κόμματα οφείλουν να υπηρετούν «την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφήνει περιθώρια για τη λήψη μέτρων εναντίον των νεοναζί», σημειώνει στο άρθρο του ο συνταγματολόγος, οργανώνοντας ττη διαδικασία θεσμικής εκτροπής ενός νόμιμου κόμματος και... προαναγγέλλοντας το σχεδιασμό του Μαξιμου που βρίσκεται σε πανικό και ... σε αποδρομή!

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη