Μυστική αποστολή όπλων με 25 νταλίκες από την Κοζάνη- Δεν ενημερώθηκε ούτε η Βουλή


Μυστική αποστολή
όπλων από τις στρατιωτικές αποθήκες της Κοζάνης μέσα σε 25 νταλίκες, με άγνωστο προορισμό, έγινε την Τρίτη προς Τετάρτη 29-30 Νοεμβρίου 2022. Οι νταλίκες πέρασαν μέσα από κατοικημένες περιοχές χωρίς κανείς να ενημερωθεί, ενώ αναπάντητο παραμένει το ερώτημα αν ο προορισμός τους είναι η Ουκρανία.

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό θέμα των Data Journalists, που υπογράφουν οι Πάρις Καρβουνόπουλος, Βασίλης Γαλούπης, Βαγγέλης Τριάντης και Ιωάννα Στασινού, με σιωπή αντιμετώπισε την αποκάλυψη το ΓΕΕΘΑ, ενώ το ΝΑΤΟ, που ρωτήθηκε, απάντησε επίσημα «ρωτήστε τις ελληνικές Αρχές», χωρίς να διαψεύδει το γεγονός.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο δημοσιογράφος από την Κοζάνη Παναγιώτης Πλιάτσιος, που δημοσιοποίησε το θέμα, δήλωσε στους Data Journalists ότι «επισήμως, το Γραφείο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας μάς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι, ναι, ήταν μεταφορά πυρομαχικών» και ότι «συζητώντας με πρώην στρατιωτικούς, με πρόσωπα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις και με αξιόπιστες πηγές, μας μετέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για μεταφορά βλημάτων για πυροβολικό των 155 χιλιοστών».

Η μεταφορά έγινε από βουλγαρική εταιρία που παρέχει υπηρεσίες logistics για «επικίνδυνα εμπορεύματα» και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης εκρηκτικών και πυρομαχικών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα των Data Journalists αναφέρει: «Σύμφωνα με το αρχικό δημοσίευμα του τοπικού site kozanimedia στις 30 Νοεμβρίου 2022 για τη μεταφορά των πυρομαχικών προς την Ουκρανία την Τρίτη και την Τετάρτη 29-30 Νοεμβρίου 2022 (…), 20-25 ξένες νταλίκες συνοδεύονταν από περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά για κατεύθυνση του κομβόι προς την Κοζάνη: “Σύμφωνα με κατοίκους και αναγνώστες, αλλά και με το βίντεο που ακολουθεί, πρόκειται για νταλίκες με πινακίδες Βουλγαρίας και Πολωνίας, οι οποίες μεταφέρουν πυρομαχικά, τα οποία παρέλαβαν από αποθήκη του ΝΑΤΟ που βρίσκεται πέριξ της περιοχής της Ροδιανής, προς άγνωστη κατεύθυνση”». Η είδηση ουδέποτε διαψεύστηκε. Και τα ερωτήματα που γεννήθηκαν ήταν πολλά.

Μεταξύ άλλων:

• Ποιος ήταν ο προορισμός των νταλικών;

• Γιατί δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από τις ελληνικές Αρχές;

Οι Data Journalists έχουν υποβάλει σχετικό ερώτημα στο ΓΕΕΘΑ και αναμένουν απάντηση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίδραση, ενώ ο αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης επισημαίνει ότι το είδος των πυρομαχικών που έχουν σταλεί στην Ουκρανία προκαλεί ανησυχίες. Αναφέρεται σε 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλ., τα οποία, όπως λέει, θα πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν.

Η δημοτική Αρχή επιβεβαίωσε το κομβόι

Στην ερώτηση των Data Journalists σχετικά με το αν ήταν ενήμερη η τοπική δημοτική Αρχή, εκπρόσωπος από το Γραφείο Επικοινωνίας του Δήμου Κοζάνης επιβεβαίωσε τις σχετικές εικόνες με το κομβόι. Επιπλέον, εκπρόσωπος από το γραφείο δημάρχου Κοζάνης, κατόπιν επικοινωνίας, μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμία επίσημη γραπτή ενημέρωση που να εστάλη στο γραφείο δημάρχου, προκειμένου να είναι η δημοτική Αρχή ενήμερη σχετικά με την επιχείρηση μεταφοράς που πραγματοποιήθηκε.

Οι Data Journalists επισημαίνουν ότι «ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού μέχρι το 2020, αντιστράτηγος εν αποστρατεία Γεώργιος Καμπάς, μας δηλώνει on camera ότι πρόκειται για ελληνικά πυρομαχικά: “Δεν αποθηκεύουν εδώ πυρομαχικά άλλες χώρες. Τα πυρομαχικά είναι ελληνικά, τα οποία χρησιμοποιούνται και αυτά, όπως κι όλα αν χρειαστεί, για τη χρήση κι από το ΝΑΤΟ με το άρθρο 5 και ούτω καθεξής. Δεν είναι άλλα”».

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη