Γαλλία: Προελαύνει με 28,5% ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Λεπέν – Ο Μακρόν χάνει 4 στους 10 ψηφοφόρους του


Ούτε ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου ούτε το φαινόμενο του Ολιβιέ Βεράν (εάν ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν) είχαν αντίκτυπο στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του 2024. Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε για λογαριασμό της Le Point το Ινστιτούτο Cluster 17.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε 2 ημέρες μετά τον διορισμό του Γκαμπριέλ Ατάλ στο Ματινιόν και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό που σηματοδοτήθηκε, ιδίως, από την άφιξη της Ρασιντά Ντατί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δείχνει ότι μια ευρω-λίστα της Αναγέννησης με επικεφαλής τον Ολιβιέ Βεράν θα λάμβανε μόνο το 18% των ψήφων. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από εκείνο που έλαβε η La République en Marche στις εκλογές του 2019 (22,4%) και, ακόμη χαμηλότερο, σε σύγκριση με εκείνο του Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των τελευταίων προεδρικών εκλογών (27,8%). Η λίστα της Αναγέννησης κατάφερε να διατηρήσει μόνο 6 στους 10 ψηφοφόρους του προεδρικού εκλογικού σώματος. Και οι απώλειες αυτές δύσκολα αντισταθμίζονται, καθώς η λίστα της Αναγέννησης δεν προσελκύει σχεδόν κανέναν από τις εκλογικές βάσεις άλλων κομμάτων, εκτός από ένα κλάσμα των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς Βαλερί Πεκρές (25%). Σε κάθε περίπτωση, το προεδρικό στρατόπεδο θα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους, ξεκινώντας από τους δικούς του. Διαφορετικά, η Αναγέννηση κινδυνεύει να μείνει πολύ πίσω από τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν: η ευρω-λίστα με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, που καταμετράται στο 28,5%, διατηρεί ένα σημαντικό προβάδισμα άνω των 10 μονάδων, περίπου πέντε μήνες πριν από τις εκλογές.

Στα δεξιά, εκτός από την αδιαμφισβήτητη ηγετική θέση του RN, υπάρχουν αρκετές τάσεις που αξίζει να επισημανθούν. Η λίστα Reconquête (Ανάκτηση) με επικεφαλής τη Μαριόν Μαρεσάλ, ανιψιάς της Μαρίν Λεπέν, με ποσοστό 7% των ψήφων, φαίνεται ότι θα επαναλάβει το σκορ που πέτυχε ο Ερίκ Ζεμούρ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και έτσι θα κερδίσει έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η λίστα Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικάνοι) της Βαλερί Πεκρές θα λάβει επίσης 7% των ψήφων, ποσοστό ακόμη χαμηλότερο από το αποτέλεσμά της στις τελευταίες ευρωεκλογές (8,5%) και, ακόμη χαμηλότερο από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (10,4%). Η είσοδος πολιτικών προσώπων από τις τάξεις της στην κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ και ο ανασχηματισμός που παρουσιάζεται από πολλούς παρατηρητές ως μετατόπιση προς τα δεξιά στο προεδρικό στρατόπεδο περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την εξίσωση που θα πρέπει να λύσουν οι Ρεπουμπλικάνοι για να διατηρήσουν ή και να ενισχύσουν την εκλογική τους βάση.

Τέλος, η Αριστερά στο σύνολό της παραμένει σταθερή σε σχέση με τις πρόσφατες εκλογές. Ενώ οι ενδιάμεσες εκλογές, όπως οι ευρωεκλογές, είναι συνήθως ευνοϊκές για την αντιπολίτευση, δεν υπήρξε σημαντική αύξηση. Όλες οι λίστες μαζί, θα λάβουν το 31% των ψήφων, ελαφρώς λιγότερο από το 32% που ο χώρος έλαβε στις τελευταίες γενικές εκλογές. Στην τρέχουσα πολιτική τριχοτόμηση, δεν έχει ακόμη καταφέρει να σπάσει αυτό το γυάλινο ταβάνι και παραμένει πολύ πίσω από τις δεξιές προτάσεις που βασίζονται στην ταυτότητα, οι οποίες μαζί (RN, Reconquête, Debout la France) συγκεντρώνουν το 38,5% των προθέσεων ψήφου. Στο εσωτερικό της Αριστεράς, ωστόσο, υπήρξαν κάποιες αλλαγές. Η λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος υπό τον Ραφαέλ Γκλουκσμάν έχει σημειώσει κάποια πρόοδο (11%) και βρίσκεται σήμερα 3 μονάδες μπροστά από τους Οικολόγους (8%), οι οποίοι είναι στα ίδια στήθος με στήθος με τη λίστα France Insoumise (7,5%). Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σηματοδοτούσε μια απότομη άνοδο για τους Σοσιαλιστές σε σύγκριση με τις τελευταίες ευρωεκλογές (6,2%), για να μην αναφέρουμε το αποτέλεσμα της Αν Ινταλγκό στις τελευταίες προεδρικές εκλογές (1,8%). Το σκορ του Σοσιαλιστικού Κόμματος μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τη δυσαρέσκεια ενός τμήματος του εκλογικού σώματος των Σοσιαλδημοκρατών με τις πολιτικές της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδόν ένας στους έξι ψηφοφόρους του Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ψηφίσει τη λίστα υπό τον Ραφαέλ Γκλουκσμάν.

Η αποστολή του νέου πρωθυπουργού και εκλεκτού του Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ φαίνεται να είναι διττή: να καλύψει το χάσμα με τον Ζορντάν Μπαρντελά και ταυτόχρονα να αποτρέψει την εμφάνιση μιας ισχυρής σοσιαλδημοκρατικής πρότασης στα αριστερά του.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη