Οι πολιτικοί αρχηγοί της Δυτικής Ευρώπης δίνουν έντονα σήματα ότι ετοιμάζονται για πιθανό πόλεμο


Το άρθρο περιγράφει την αυξανόμενη ανησυχία και τις προετοιμασίες που γίνονται στην Ευρώπη σε αντίδραση στις δηλώσεις του Charles Michel και του Emmanuel Macron σχετικά με την ανάγκη προετοιμασίας για πιθανό πόλεμο.

Στη Δυτική Ευρώπη, οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν έντονα σήματα ότι ετοιμάζονται για πιθανό πόλεμο με δηλώσεις που αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη ανησυχία και προετοιμασία για στρατιωτικές συγκρούσεις.

Παράλληλα, επισημαίνεται η αντίδραση του γαλλικού λαού κατά της πολεμικής ρητορικής του Macron, με την υποστήριξή του να μειώνεται σημαντικά. Ωστόσο, η ανησυχία για πιθανή παγκόσμια σύγκρουση φαίνεται να ενισχύεται στην Δυτική Ευρώπη.

Η έκκληση για μετατροπή σε πολεμική οικονομία και η αύξηση της στρατιωτικής ικανότητας αποτελούν κύρια θέματα στη συζήτηση, με πολλές χώρες να εξετάζουν την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και την ενίσχυση της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Συνολικά, η εικόνα που αποτυπώνεται είναι μια αυξανόμενη ανησυχία και προετοιμασία για πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Charles Michel, είναι καιρός η Ευρώπη να προετοιμαστεί για πόλεμο και μάλιστα πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να στραφεί σε μια πολεμική οικονομία. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έγραψε επίσης: Η Ευρώπη πρέπει να οπλιστεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και πρέπει επίσης να αυξήσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική βιομηχανία πρέπει να ανανεωθεί και οι αγορές από ευρωπαϊκά εργοστάσια όπλων πρέπει να διπλασιαστούν έως το 2030.

«Μακρόν! Δεν θέλουμε και δεν θα κάνουμε τον πόλεμο σας!». φώναζε το πλήθος στη Γαλλία το Σαββατοκύριακο. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους εξαιτίας των πολεμικών κηρύξεων του Εμανουέλ Μακρόν. Η υποστήριξη του Γάλλου προέδρου μειώνεται: μόνο το 28 τοις εκατό των Γάλλων είναι ικανοποιημένοι μαζί του.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Δυτική Ευρώπη αρχίζει ολοένα και περισσότερο να ταυτίζεται με την απειλή του Γάλλου προέδρου για παγκόσμιο πόλεμο.

Η Ευρώπη πρέπει να μετατραπεί σε μια πολεμική οικονομία και να προετοιμαστεί για πόλεμο

- έγραψε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Charles Michel: πρέπει να οπλιστούμε γιατί δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε άλλους και η Ευρώπη δεν μπορεί να εξαρτάται από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. Πρόσφατα, η Ursula von der Leyen μίλησε επίσης για την ανάγκη για πολεμική οικονομία στην Ευρώπη.

Η Politico αναφέρει επίσης ότι αρκετοί δυτικοί σύμμαχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο εισαγωγής στρατολόγησης.

Η εφημερίδα των Βρυξελλών υπενθυμίζει: ο αριθμός των στρατιωτών στη Δύση μειώνεται, επομένως η στρατιωτική θητεία θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες στη Δανία, καθώς η Κροατία, η Πολωνία και η Γερμανία, μεταξύ άλλων, εργάζονται για την αύξηση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, τα σχολεία προετοιμάζονται ήδη για πόλεμο - ανέφερε αυτό η Katalin Noll, ανταποκρίτρια των δημοσίων μέσων ενημέρωσης στο Βερολίνο. Όπως αποδείχθηκε, ο Γερμανός υπουργός Παιδείας κάλεσε πρόσφατα τους εκπαιδευτικούς να προετοιμάσουν τους μαθητές για έναν πιθανό πόλεμο.

«Οι πολεμικές δεξιότητες θα πρέπει να διδάσκονται σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Τα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν για έναν πιθανό πόλεμο. Σύμφωνα με τα σχέδια, εκτός από μαθήματα μαθηματικών ή γερμανικών, τα παιδιά θα μάθαιναν σκοποβολή, πληροφορίες πολιτικής άμυνας και πώς να δραπετεύσουν στο καταφύγιο», εξήγησε η Katalin Noll.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την πολεμική ρητορική και τη συνεχίζει εδώ και εβδομάδες. Έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πτοείται από τα δυτικά στρατεύματα που έρχονται στην Ουκρανία και πολεμούν εναντίον της Ρωσίας.

Σε απάντηση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με το ξέσπασμα ενός παγκόσμιου πολέμου.

Σε μια συνέντευξη σε εφημερίδα το Σαββατοκύριακο, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στα πυρηνικά όπλα, αλλά μίλησε επίσης για το πώς θέλει να αυξήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και θα στείλει επίσης πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο. Και θέλει να πείσει τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι το Βερολίνο προμηθεύει επίσης πυραύλους Taurus στην Ουκρανία.

Μην στέλνετε περισσότερα όπλα στην Ουκρανία – κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο ο εκπρόσωπος της Ρωσίας για τις εξωτερικές υποθέσεις. Η Μαρία Ζαχάροβα πρότεινε στον Εμανουέλ Μακρόν αντί για παραδόσεις όπλων να ασχοληθεί με την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Mathias Corvinus Collegium, ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να σύρουν την Ευρώπη σε πόλεμο. Ο Κόζμα Κλεμεντίνα το έθεσε ως εξής: στόχος των υποστηρικτών του πολέμου είναι να παρατείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον πόλεμο. Ο ερευνητής επεσήμανε ότι υπάρχουν επίσης ρήγματα στο ΝΑΤΟ, καθώς ορισμένες χώρες θα ωθούσαν τη συμμαχία προς τον πόλεμο, σε αντίθεση με εκείνες που προειδοποιούν εναντίον του και θέλουν ειρήνη.

Η Γαλλία είναι έτοιμη να επιτεθεί στη Ρωσία - μίλησε σχετικά ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στην καθημερινή εφημερίδα Le Parisien. Ο Εμανουέλ Μακρόν το είπε ωμά: Οι δυτικές χερσαίες επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμή στην Ουκρανία. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα πυρηνικά όπλα στη συνέντευξη. Σύμφωνα με τον ειδικό μιλώντας στην M1, το πραγματικό πολεμικό χάος θα εξαπολυθεί όταν οι Δυτικοευρωπαίοι γίνουν θύματα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

«Μπορεί να έρθει ένα σημείο όπου τα δυτικά χερσαία στρατεύματα και οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμή». Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για αυτό στην Le Parisien την Κυριακή. Με άλλα λόγια, ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε:

αρνείται να εγκαταλείψει την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Στη συνέντευξη, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε και στα πυρηνικά όπλα και είπε ότι η Γαλλία προετοιμάζεται για οποιοδήποτε σενάριο.

 Ο Γάλλος πρόεδρος απειλεί εδώ και εβδομάδες ότι θα στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Μίλησε επίσης για τη συμμετοχή Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία, την κατάργηση των κόκκινων γραμμών και δεν απέφυγε να κατηγορήσει όσους διαφωνούσαν μαζί του για δειλία.

Και πριν από λίγες μέρες, δήλωσε: δεν πρέπει να αποφεύγουμε κανένα μέσο εναντίον της Ρωσίας.

«Δεν πρέπει να είμαστε αδύναμοι, επομένως πρέπει να δούμε καθαρά την κατάσταση και να πούμε με τόλμη: είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μας για να μην κερδίσει η Ρωσία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Πιο πρόσφατα, είπε στον Βλαντιμίρ Πούτιν: θα υπάρχουν γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία, γιατί είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας και αυτός αποφασίζει για αυτό.

« Το γεγονός ότι η Γαλλία βλέπει τη Ρωσία ως εχθρό είναι ξεκάθαρο. Άλλωστε, η Γαλλία έχει ήδη εμπλακεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και θεωρούμε ότι ο Μακρόν δεν είναι αντίθετος στην αύξηση της γαλλικής συμμετοχής », δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντιμίτρι Πεσκόφ.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσονται στην απειλή πολέμου του Εμανουέλ Μακρόν, συμπεριλαμβανομένων Πολωνών και Τσέχων πολιτικών. Αλλά ακόμη και ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ο Λετονός πρόεδρος μιλά ανοιχτά για την καταστροφή της Ρωσίας και ο Εσθονός πρωθυπουργός λέει ότι ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να εξαντληθεί η Μόσχα.

Εν τω μεταξύ, σχηματίζεται ένας πολεμικός συνασπισμός: ο Γάλλος πρόεδρος συμφώνησε με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον Πολωνό πρωθυπουργό να αυξήσουν τις παραδόσεις όπλων.

«Αποφασίσαμε ότι δεν θα αφήσουμε ποτέ τη Ρωσία να κερδίσει και θα στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό μέχρι τέλους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Βερολίνο.

Η Γαλλία θέλει να ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και τα πιο αδύναμα κράτη του ΝΑΤΟ είναι τα πιο πρόθυμα να τον υποστηρίξουν, έγραψε ο Αμερικανός Συντηρητικός. Η πύλη τονίζει: ο Γάλλος πρόεδρος φαντάζεται τον εαυτό του Ναπολέοντα και σχηματίζεται ένας πολεμικός συνασπισμός που θέλει να φέρει την Ευρώπη στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον ειδικό μιλώντας στο M1, ο Εμμανουέλ Μακρόν και οι φιλοπολεμικοί πολιτικοί που τον υποστηρίζουν συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν ιδέα πώς είναι ένας πόλεμος στην πραγματικότητα.

«Οι Γάλλοι θα έχουν επίσης μια-δυο λόγια για αυτό. Έτσι, όταν οι σακούλες των πτωμάτων αρχίζουν να φτάνουν στο σπίτι από την Ουκρανία... Σημειώνω σε παρένθεση ότι υπήρχε ήδη μια καταστροφή όπου τα γαλλικά στρατεύματα υπέστησαν μεγάλες απώλειες. Όταν όμως αυτό θα γίνει δημόσια, ποια θα είναι η αντίδραση του κόσμου που πρόσφατα διαδήλωσε στους δρόμους με την εικόνα των αγροτών;». - είπε ο Bálint Somkuti, ερευνητής στο MCC Geopolitics Workshop.

Η Μόσχα προειδοποιεί από την αρχή: εάν απειληθεί, δεν θα αποφύγει τη χρήση πυρηνικών όπλων. Το Κρεμλίνο έχει επίσης δηλώσει ότι θα θεωρήσει εμπόλεμες χώρες που στέλνουν στρατιώτες στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αναλυτές, η είσοδος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία θα οδηγούσε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος πιθανότατα θα ήταν ένας πυρηνικός πόλεμος.

Εντονότερες δηλώσεις κάνουν δυτικοί πολιτικοί και ιδιαίτερα ο Γάλλος πρόεδρος σχετικά με την αποστολή των στρατιωτών τους στην Ουκρανία. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη δηλώσει αρκετές φορές ότι δεν είναι διατεθειμένος να το αποκλείσει, και παρόλο που ο Ρώσος πρόεδρος έχει σίγουρα υποδείξει ότι αυτό κινδυνεύει να επεκτείνει τον πόλεμο, άλλοι ηγέτες της ΕΕ προσχώρησαν έκτοτε στον Γάλλο πρόεδρο. Είναι ανοιχτό μυστικό από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ότι όχι μόνο οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Δυτικά όπλα εμφανίστηκαν επίσης στην Ουκρανία εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης - και αυτό που συζητήθηκε λιγότερο, δυτικοί στρατιώτες που μπορούσαν να χειριστούν τον εξοπλισμό.

Υπάρχουν ακόμη πολλοί Αμερικανοί, Βρετανοί, Ολλανδοί και Πολωνοί στρατιώτες στην Ουκρανία, έγραψε ο Origo τον Μάιο του 2023.

Τότε, η πύλη ανέφερε: εκτός από τους δυτικούς στρατιώτες, υπάρχει επίσης στην Ουκρανία προσωπικό συνοδείας επιφορτισμένο με την παράδοση και λήψη στρατιωτικών προμηθειών, δυτικοί σύμβουλοι που εργάζονται για τον ουκρανικό στρατό και, κατά πάσα πιθανότητα, στρατιώτες και μισθοφόροι ειδικών επιχειρήσεων δυνάμεις.

Τον περασμένο χρόνο, υπήρξαν αρκετές εικασίες για τη δυτική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία, τις οποίες οι κορυφαίοι ηγέτες αρνούνταν σταθερά.

Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε πριν από μερικές εβδομάδες σχετικά με την αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία.

« Οι πύραυλοι Taurus έχουν βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, αν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, μπορούν να φτάσουν σε συγκεκριμένο στόχο στη Μόσχα », είπε ο Όλαφ Σολτς, προσθέτοντας ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν να κάνουν ό,τι μπορούν να κάνουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι. Με αυτό, η καγκελάριος θα μπορούσε να αναφερθεί στις κατ' αρχήν μυστικές πληροφορίες ότι Γάλλοι και Βρετανοί στρατιώτες εμπλέκονται στον έλεγχο των πυραύλων επί τόπου στην Ουκρανία.

Τα σχόλια της γερμανίδας καγκελαρίου δέχθηκαν επίθεση από τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος είπε: « Η συμπεριφορά του Scholz έδειξε ότι είναι ο λάθος άνθρωπος στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης. Με άλλα λόγια, ο πολιτικός παραδέχτηκε έμμεσα ότι υπάρχουν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Η Μόσχα αντέδρασε αμέσως στο σκάνδαλο, προειδοποίησε η εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων Μαρία Ζαχάροβα:

θα οδηγήσει στην επέκταση του πολέμου εάν οι χώρες της ΕΕ στείλουν μισθοφόρους στην Ουκρανία.

Πρόσφατα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών έριξε λάδι στη φωτιά λέγοντας: στρατιώτες του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία, για το οποίο ευχαριστεί τις χώρες που πήραν αυτό το ρίσκο. Ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι, από την άλλη, δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των δυτικών στρατιωτών που βοηθούν το Κίεβο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε για το θέμα πριν από λίγες μέρες και είπε στα ρωσικά κρατικά μέσα:

Η Μόσχα γνωρίζει ακριβώς ότι υπάρχουν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε: αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές γεωπολιτικές συνέπειες.

« Στην πραγματικότητα, το στρατιωτικό προσωπικό των δυτικών χωρών είναι παρόν στην Ουκρανία εδώ και πολύ καιρό. Μέχρι τώρα, ο αριθμός τους έχει πολλαπλασιαστεί. Τώρα είναι άμεσα παρόντες. Είναι παρόντες ως ξένοι μισθοφόροι. Και θα υποστούν απώλειες », είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εδώ και εβδομάδες ο Εμανουέλ Μακρόν μιλάει όλο και πιο ανοιχτά για το γεγονός ότι δεν πτοείται να στείλει στρατιώτες δυτικών κρατών στην Ουκρανία. Επικαλούμενη νέα από ουκρανική πύλη, η Index έγραψε ότι σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Δύση δεν πρέπει να αφήσει τη Μόσχα να κερδίσει. Ο πρόεδρος Μακρόν φέρεται να είπε: «Θα υπάρχουν γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξουν κόκκινες γραμμές γιατί είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας και αυτός αποφασίζει».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη