Η Ελλάδα ανακοινώνει πακέτο-«μαμούθ» στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία


Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφοδιάζει την Ουκρανία με όπλα και πυρομαχικά φέτος χωρίς να εξαντλήσει τα αποθέματά της σύμφωνα με την ekathimerini

O εξοπλισμός θα αγοραστεί από την Τσεχία και θα μεταφερθεί απευθείας στην Ουκρανία. Τσέχοι και Έλληνες αξιωματούχοι διαπραγματεύονται τις τιμές αυτών των συστημάτων ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η υπογραφή διμερούς συμφωνίας.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τα πυρομαχικά είναι αυτά που χρειάζεται περισσότερο η Ουκρανία και ότι η προσφορά τους θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών των Ουκρανών.

Η Αθήνα έχει ειδοποιήσει τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιοι για τον συντονισμό της βοήθειας προς το Κίεβο ότι μπορεί να εφοδιάσει την Ουκρανία με πυρομαχικά φέτος μέσω της Τσεχικής Δημοκρατίας, συγκεκριμένα με 2.000 πυραύλους Zuni 5 ιντσών, 180 πυραύλους 2,75 ιντσών, που χρησιμοποιούνται στο αντιτερατομικό πόλεμο της Ουκρανίας και βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας των αιτημάτων της Ουκρανίας· 90.000 θεριστικών 90 χιλιοστών, επίσης χρησιμοποιούμενα στον αντιτερατομικό πόλεμο, καθώς και σε αντιαεροπορικά όπλα· 4 εκατομμύρια σφαίρες και 70 πυροβόλα M114A1 155 χιλιοστών, κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, τα οποία προέρχονται από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού αλλά θεωρούνται περιττά για τις λειτουργικές του ανάγκες.

Ωστόσο, θεωρούνται χρήσιμα στις αντιπαρατηρήσεις της Ουκρανίας σε λασπώδη εδάφη. Αυτή είναι η δεύτερη παρτίδα των M114A1 που η Ελλάδα θα πουλήσει στην Τσεχική Δημοκρατία προκειμένου να μεταφερθούν στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα παραστεί την επόμενη εβδομάδα σε μια συνάντηση των μελών του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών που προσφέρουν οπλισμό στην Ουκρανία, στη Γερμανία. Αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της Ελλάδας ότι η ροή όπλων και πυρομαχικών πρέπει να διατηρηθεί προκειμένου να βοηθήσει η Ουκρανία να αντιμετωπίσει μια δύσκολη άνοιξη. Η Ελλάδα έχει ήδη συνεισφέρει εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων και έχει αποστείλει σοβιετικής κατασκευής οχήματα μάχης πεζικού BMP-1 σε ανταλλαγή με ελαφρώς πιο σύγχρονα γερμανικής κατασκευής οχήματα μάχης Marder.

Όσον αφορά τα άλλα συστήματα αεράμυνας που έχουν ζητήσει οι Ουκρανοί όπως το σοβιετικο αντιαεροπορικό σύστημα S-300 η Ελλάδα έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να αντικατασταθούν με πιο σύγχρονα δυτικά συστήματα,ανεξαρτήτως εάν στείλει το σύστημα S-300 στην Ουκρανία αφού προετοιμάζεται να το αντικαταστήσει καθώς βρίσκεται στο χείλος της απόσυρσης.

Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει επίσης σταδιακά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τόσο στα νησιά όσο και στην επικράτεια, με Ισραηλινά συστήματα, καθώς ο τρέχων οπλισμός της είναι πολύ περιορισμένος στην εμβέλεια και ευάλωτος σε επιθέσεις τόσο από πιο προηγμένους πυραύλους όσο και από ακατόρθωτα αεροπορικά οχήματα (drones).

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη