Τελειώνουν όλα και πολύ σύντομα – Ρωσία: Καταζητείται νεκρός ή ζωντανός ο Zelensky - Σφίγγει δραματικά ο κλοιός για Ουκρανία


Καταζητείται από τις ρωσικές αρχές ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelesnky - Οι ρωσικές αρχές θα επιδιώξουν τη σύλληψή του.

Πέραν της προέλασης στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η Ρωσία για πρώτη φορά θέτει τα τελευταία δύο χρόνια από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία τον πρόεδρό της Volodymyr Zelensky στο στόχαστρό της.
Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει τον Volodymyr Zelensky στη λίστα καταζητούμενων, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του υπουργείου από το οποίο εξεδόθη ένταλμα σύλληψης.

Το ένταλμα σύλληψης

«Vladimir Aleksandrovich Zelensky, 25 Ιανουαρίου 1978.
Καταζητείται βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα», αναφέρεται στη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το άρθρο για το οποίο αναζητείται ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου δεν έχει αποκαλυφθεί.
Η βάση δεδομένων υποδεικνύει επίσης τον τόπο γέννησης του καταζητούμενου - Krivoy Rog, περιοχή Dnepropetrovsk της Ουκρανίας.

card.JPG
Καταζητείται νεκρός ή ζωντανός

Σύμφωνα με αναλυτές το ένταλμα για τον Ουκρανό πρόεδρο, αναφέρεται σε κατάσταση «νεκρού ή ζωντανού».
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική κίνηση με τεράστιο συμβολισμό εκ μέρους της Ρωσίας, που υποδηλώνει ότι η νέα φάση του πολέμου πλησιάζει με τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στις αρχές του καλοκαιριού. 
Είναι μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και εν όψει των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης στις  9 Μαΐου και τη συμπλήρωση 79 χρόνων από την επικράτηση της ΕΣΣΔ επί της Ναζιστικής Γερμανίας.
Η κατάσταση «νεκρού ή ζωντανού» υποδηλώνει ότι ο Zelensky μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει στόχο ενός ρωσικού χτυπήματος στο Κίεβο ή σε άλλο μέρος στην Ουκρανία.
Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022 οπότε και άρχισε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανίας, ο Zelensky δεν αποτέλεσε ποτέ στόχο των ρωσικών δυνάμεων.
Ακόμη και στην Οδησσό στις αρχές Μαρτίου 2024, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη βρέθηκαν πολύ κοντά σε ρωσικό χτύπημα, η Μόσχα διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν αποτελούσε στόχο της επίθεσης ο Zelensky.
Μάλιστα πρόσθετε με νόημα ότι εάν ήταν στόχος ο Ουκρανός πρόεδρος, δεν θα ήταν στη ζωή σήμερα. 
Μπορεί να μην έχει αποκαλυφθεί το άρθρο με το οποίο διώκεται ο Zelensky αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η Ρωσία μεταξύ άλλων τον κατηγορεί για τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των Δημοκρατιών του Donbass και των περιοχών που έχει καταλάβει. Επίσης τον κατηγορεί για τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες που στοιχίζουν τη ζωή σε χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους.
Τέλος τον κατηγορεί και για συνέργεια με τη Δύση σε εγκλήματα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Προκλητικός μέχρι τέλους ο Zelensky

Την ίδια στιγμή και παρά τις εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, που μετρά η Ουκρανία, ο Zelensky επιμένει στις εχθροπραξίες και μάλιστα ζήτησε από τον ουκρανικό στρατό να «είναι έτοιμος για έναν νέο γύρο πολέμου»
«Αντιμετωπίζουμε έναν νέο γύρο πολέμου τώρα», είπε από το Khmelintsky, όπου συναντήθηκε με στρατιωτικούς και συνοριοφύλακες, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία «προετοιμάζεται για μια προσπάθεια επέκτασης της επίθεσης».
Ο ουκρανικός στρατός και οι πολιτικοί να προετοιμάζονται για μία μεγάλη ρωσική επίθεση, είπε χαρακτηριστικά.

Και ο Poroshenko στη λίστα των καταζητούμενων

Στη λίστα των καταζητούμενων τέθηκε επίσης βάσει άρθρου του Ποινικού Κώδικα και ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko
Αναφέρεται η ημερομηνία και ο τόπος γέννησής του - 26 Σεπτεμβρίου 1965, η πόλη Bolgrad, στην περιοχή της Οδησσού της Ουκρανίας.
Ο Poroshenko διετέλεσε πρόεδρος της Ουκρανίας από το 2014 έως το 2019.

Οι...διάσημοι Ουκρανοί καταζητούμενοι

Τον Μάιο, το Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε στη λίστα καταζητούμενων πολλές ουκρανικές πολιτικές προσωπικότητες:

Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) της Ουκρανίας Alexander Litvinenko,

πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Pavel Petrenko,

πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας Valentin Nalyvaichenko,

πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Alexander Shlapak,

πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας Stepan Kubiwa.

Τα άρθρα για τα οποία αναζητούνται δεν αποκαλύπτονται.

Όμως, τον Ιανουάριο του 2024, η Ερευνητική Επιτροπή κατηγόρησε ερήμην τους τον Shlapak και τον Kubiwa για χρηματοδότηση της στρατιωτικής επιχείρησης του καθεστώτος του Κιέβου κατά των δημοκρατιών του Donbass.
Επιπλέον, στα τέλη Απριλίου, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε ξανά στη λίστα καταζητούμενων τους Ουκρανούς βουλευτές Alexey Goncharenko και Vladimir Parasyuk καθώς και τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ουκρανίας Vitaly Yarema.

Και ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας Alexander Pavlyuk στη λίστα των καταζητούμενων

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε και τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Pavlyuk, στη λίστα των καταζητούμενων, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του υπουργείου.
Μια καταχώριση βάσης δεδομένων αναφέρει καταζητείται για ποινικό αδίκημα, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες κατηγορίες.
Ο Pavlyuk διορίστηκε διοικητής χερσαίων δυνάμεων στις 11 Φεβρουαρίου.
Πριν από αυτό, ήταν ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.
Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του Pavlyuk, αφού έδωσε εντολή να αποκλειστούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να χρησιμοποιηθούν άμαχοι ως ανθρώπινη ασπίδα στη Μαριούπολη.

Οι ξένοι

Τον Φεβρουάριο 2024 προστέθηκαν σ’ αυτόν τα ονόματα της πρωθυπουργού της Εσθονίας Kaja Kallas, του υπουργού Πολιτισμού της Λιθουανίας και πρώην βουλευτών της Λετονίας, επειδή κατέστρεψαν μνημεία της σοβιετικής εποχής.
Σημειώνεται πως ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και σε βάρος του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που το 2023 εξέδωσε ένταλμα για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου.

Σφίγγει δραματικά ο κλοιός για την Ουκρανία

Την ίδια ώρα οι New York Times ανέφεραν επικαλούμενοι ανώνυμο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προελαύνει στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της περιοχής των επιχειρήσεων μέχρι τις 9 Μαΐου.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA Ralf Goff είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτύχει «τακτική επιτυχία σε πολλές κατευθύνσεις» και θα αναπτύξει γρηγορότερα από ό,τι νέα πυρομαχικά θα μπορούσαν να παραδοθούν στην πρώτη γραμμή.
Προηγουμένως, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu ανακοίνωσε ότι, το 2024, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν πάνω από 111.000 στρατιώτες και 21.000 όπλα και οχήματα.
Οι ημερήσιες απώλειες της Ουκρανίας έχουν αυξηθεί έως και 1.000 στρατιώτες κάθε 24 ώρες.
Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο 547 τετραγωνικών χιλιομέτρων των επινενοημένων περιοχών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη