Βενιζέλος: «Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»-Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο OT FORUM «Ένας κόσμος που αλλάζει» εκτίμησε ότι είμαστε στο «θερμό πρόλογο ενός νέου ψυχρού πολέμου», υπογραμμίζοντας ότι ο σημερινός πόλεμος δεν είναι ένας πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά είναι ένας «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ουσιαστικά της Δύσης και της Ανατολής.

Σημείο ανάσχεσης της ρωσικής απειλής

Ο κ. Βενιζέλος έβαλε στην εξίσωση αυτή και την Κίνα, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν θα τελειώσει με μια εκεχειρία ή μια συμφωνία για ουδετερότητα της Ουκρανίας» και μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ανάλυσής του τάχθηκε ουσιαστικά υπέρ της άμεσης εξεύρεσης λύσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία έχει δύσκολη γεωγραφική θέση και είναι καταδικασμένη να είναι στη Δύση».

Χαρακτήρισε δε την Τουρκία «σημείο ανάσχεσης της ρωσικής πυρηνικής απειλής» που «θέλει βαθμούς ελευθερίας» σε σχέση με τη Δύση γιατί «η Τουρκία αλλού συγκλίνει και αλλού συγκρούεται με τη Ρωσία». «Η Τουρκία δεν κάνει κάποια πρωτοτυπία» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος σχολιάζοντας το ρόλο που διαδραματίζει αυτή την περίοδο η Άγκυρα στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Πρόσθεσε ότι είναι πλεονέκτημα η γεωγραφική θέση της Ελλάδας «από πίσω» από την Τουρκία καθώς «είμαστε στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρωζώνης, σε σχέση με την Τουρκία».

Το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη

«Άρα πρέπει τώρα να λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου το θέμα της οριοθέτησης (σ.σ. των θαλάσσιων ζωνών)» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει μια θέση στη Μεσόγειο», είναι «παράκτια χώρα», ενώ συμπλήρωσε πολύ χαρακτηριστικά ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη» αλλά «δεν είναι και χώρος εξορύξεων».

Ανέφερε δε, ότι στο Αιγαίο η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν από έξι μίλια αιγιαλίτιδα ζώνη ενώ τόνισε ο κ. Βενιζέλος ότι «στην ανατολική Μεσόγειο έχουμε έξι εμείς και δώδεκα μίλια η Τουρκία. Εκεί μπορούμε να τα επεκτείνουμε», δείχνοντας έτσι το είδος μιας συμφωνίας – συμβιβασμού (win – win) Αθήνας και Άγκυρας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι αίρεται οποιαδήποε ταλάντευση και αμφιβολία του προσανατολισμού της Ελλάδας με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια δυτική χώρα.

Η Τουρκία δεν πρωτοτυπεί

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή τα ενεργειακά ζητήματα που έχουν ανακύψει και την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρώπη:

«Πάντως αυτή τη στιγμή, για να είμαστε ρεαλιστές, η Ευρώπη πληρώνει ένα μεγάλο μέρος των πολεμικών δαπανών της Ρωσίας, αγοράζοντας φυσικό αέριο. Γιατί ναι μεν γίνονται μάχες και βαρβαρότητες πάνω από το έδαφος, αλλά από κάτω περνάει ο αγωγός και το φυσικό αέριο αυξάνεται, που διοχετεύεται από τον Γιαμάλ, τον αγωγό μέσω Ουκρανίας. Οι εναλλακτικοί αγωγοί, όπως είναι ο TAP για παράδειγμα, περνά από την Τουρκία.

»Για αυτό είχα πιέσει την κυβέρνηση από 27 Φεβρουαρίου να γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, διότι και η Τουρκία μη νομίζετε ότι κάνει τίποτα περίεργα πράγματα, εμπνευσμένα ή ταχυδακτυλουργίες. Έχει ένα χάρτη πάρα πολύ δύσκολο, έχει μία πολύ δύσκολη γεωγραφική θέση.

»Λοιπόν είναι καταδικασμένη, εν τέλει, να είναι με τη Δύση. Έχει τα πυρηνικά όπλα στο Ιντσιρλίκ, είναι σημείο ανάσχεσης για τη ρωσική πυρηνική απειλή. Με τη Ρωσία αλλού συγκρούεται, αλλού συμφιλιώνεται, έχει μία περίεργη σχέση στρατηγικής «κατανόησης». Γίνεται μία διευθέτηση στη Συρία, μία σύγκρουση στον Καύκασο, μία σύγκρουση στη Λιβύη.

»Ως εκ τούτου θέλει βαθμούς ελευθερίας, δεν επιβάλει κυρώσεις, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να κλείσει τα Στενά, διότι αλλιώς δεν έχει νόημα η Συνθήκη του Μοντρέ. Αλλά όταν η Τουρκία επικαλείται τη Συνθήκη του Μοντρέ, πρέπει να επικαλεσθεί και τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν μπορεί να την αμφισβητεί, γιατί η μία είναι δίδυμο με την άλλη. Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι κάνει κάποια πρωτοτυπία, διεκδικεί το μέγεθός της και είναι καταδικασμένη στη γεωγραφική της θέση.

Το Αιγαίο δεν θα είναι χώρος εξορύξεων

»Θα θέλαμε εμείς να είμαστε εκεί, δηλαδή να έχουμε όλη αυτή την καμπύλη συνόρων που έχει η Τουρκία με τα άπειρα προβλήματα; Εμείς έχουμε ένα πλεονέκτημα, ότι είμαστε από πίσω, είμαστε σε ένα έδαφος αμιγώς ευρωπαϊκό, είμαστε στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και στην ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, είναι τώρα η στιγμή και για λόγους γεωπολιτικούς και για λόγους ενεργειακούς, εκτός και αν θέλουμε να ξεχάσουμε αυτό που λέγεται κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, να λύσουμε το θέμα της οριοθέτησης εντός του Διεθνούς Δικαίου, λέγοντας απλά πράγματα, δηλαδή αυτό μόνο, ότι θα σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία έχει μία θέση στη Μεσόγειο, είναι παράκτια χώρα, όπως βεβαίως έχει και η Ελλάδα και η Κύπρος και το Ισραήλ και ο Λίβανος και η Αίγυπτος, δεν αποκλείουμε κανέναν, άρα δεν αποκλείουμε την Τουρκία στο μέτρο που το προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.

»Ότι το Αιγαίο ούτως ή άλλως δεν θα είναι χώρος εξορύξεων αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι και ελληνική λίμνη, έχει και η Τουρκία ακτές. Θυμίζω ότι έχουμε 6 μίλια χωρικά ύδατα εμείς, 6 μίλια χωρικά ύδατα η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο όμως έχει 12 μίλια η Τουρκία και 6 εμείς. Άρα μπορούμε εκεί να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και να είμαστε επί ίσης βάσης. Απλά πράγματα, Διεθνές Δίκαιο και δηλώσεις πολύ απλές, ότι εμείς δεν θέλουμε να υπερβούμε το όριο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αναγνωρίζουμε τη θέση του άλλου, εάν τα επόμενα όμως πέντε-δέκα χρόνια δεν αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα ας τα ξεχάσουμε, γιατί θα πάμε σε άλλες μορφές ενέργειας, τόσο απλά».

Πανηγυρίζουν οι Τούρκοι

Οι δηλώσεις του κ. Βενιζέλου έγιναν πρωτοσέλιδο στα Τουρκικά ΜΜΕ!

Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε σε δηλώσεις του: «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη»

Μιλώντας στο Οικονομικό Ταχυδρομείο (ΟΤ) Forum, ο Βενιζέλος έκανε αξιολογήσεις για τις περιφερειακές εξελίξεις και τις τουρκοελληνικές σχέσεις.

Υποστηρίζοντας ότι η διαμάχη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, ο Βενιζέλος είπε: «Η Τουρκία έχει θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια χώρα με ακτογραμμή. Φυσικά υπάρχουν και η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Αίγυπτος»

Σημειώνοντας ότι το Αιγαίο δεν θα είναι περιοχή εξόρυξης, ο Βενιζέλος είπε, «το (Αιγαίο) δεν είναι ελληνική λίμνη, υπάρχει και η Τουρκία».

Δείτε τι αναφέρουν οι Τούρκοι:

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη