Ο Ηλίας Κασιδιάρης, που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη στις εκλογές του Ιουνίου, έχει αμετακλήτως και οριστικώς αποσύρει τη στήριξή του από ...
Ο Ηλίας Κασιδιάρης, που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη στις εκλογές του Ιουνίου, έχει αμετακλήτως και οριστικώς αποσύρει τη στήριξή του από το κόμμα Σπαρτιάτες.
Πολιτική αποκάλυψη της χρονιάς που μας αφήνει αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία το κόμμα των Σπαρτιατών, το προσωποπαγές μόρφωμα του Βασίλη Στίγκα, που χάρη στη στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη και τη μετάγγιση μηχανισμού και υποψηφίων από το Εθνικό Κόμμα Έλληνες κατάφερε εν μια νυκτί να μετατραπεί στο πέμπτο κοινοβουλευτικό κόμμα.
H συνέχεια εν πολλοίς γνωστή.
Απειρία, εσωστρέφεια, και ένας πρόεδρος εμφανώς ανίκανος να σηκώσει το βάρος του νέου του ρόλου, οδήγησαν σε καταστάσεις τραγελαφικές, καταστάσεις που δεν έχει ζήσει ξανά το Ελληνικό κοινοβούλιο, με έναν πρόεδρο να ομολογεί από βήματος βουλής ότι δεν ασκεί αυτός την πραγματική διοίκηση στο ίδιο του το κόμμα, και στη συνέχεια να στέλνει στην Ανώτατη Εισαγγελεία όλους του τους βουλευτές, αποκαλώντας τους μαφιόζους και Κορλεόνε.
Η ποινική έρευνα μπορεί προσωρινά να καθυστέρησε λόγω της αποχής των δικηγόρων, με το νέο έτος όμως αναπόφευκτα θα συνεχιστεί, με τις εξελίξεις να προβλέπονται καταιγιστικές, αφού μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για την Ελληνική δημοκρατία, την αποπομπή εκλεγμένου κόμματος από το Κοινοβούλιο.
Θα εξετάσουμε στη συνέχεια τρία διαφορετικά σενάρια, τα δύο αρκετά πιθανά ενώ το τρίτο μάλλον απίθανο.
Σενάριο πρώτο: Απόδοση κατηγοριών σε όλους τους βουλευτές των Σπαρτιατών με παράλληλη συνεδρίαση του Εκλογδικείου
Στο πρώτο, αρκετό πιθανό σενάριο, αφού έχουν αναφερθεί σε αυτό τόσο κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες όσο και τα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα της χώρας, παράλληλα με την απόδοση κατηγοριών σε όλους τους βουλευτές του κόμματος θα ξεκινήσει και η συνεδρίαση του Εκλογοδικείου.
Το πλημμέλημα της εξαπάτησης των εκλογέων, για το οποίο ερευνώνται οι έντεκα βουλευτές του κόμματος, είναι φυσικά αστείο και ποινικά αβάσιμο.
Όλοι οι ψηφοφόροι του κόμματος γνώριζαν ότι το κόμμα στηρίζεται ανοιχτά από τον Ηλία Κασιδιάρη και κανείς δεν εξαπατήθηκε.
Θεωρούμε ότι η ποινική έρευνα ξεκίνησε αποκλειστικά και μόνο λόγω των καταγγελιών του προέδρου του κόμματος και με σκοπό να υπάρχει κάτι χειροπιαστιό ώστε να μπορέσει να εκκινήσει η συνεδρίαση του Εκλογοδικείου.
Οι ανώτατοι δικαστές που απαρτίζουν το τελευταίο είναι εκείνοι που θα αποφανθούν, βασιζόμενοι στις καταγγελίες του προέδρου, αν υπήρξε κρυφή ηγεσία στο κόμμα και ο Βασίλης Στίγκας έπαιξε το ρόλο του αχυρανθρώπου, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την έκπτωση και των δώδεκα βουλευτών από το αξίωμά τους και την αποπομπή του κόμματος από το κοινοβούλιο.
Ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο και υπερβολικό σε πολλούς, αφού θα είναι η πρώτη φορά που εκλεγμένο κόμμα απομακρύνεται από τη Ελληνική Βουλή με δικαστική απόφαση, ενώ το ίδιο το θέμα της πραγματικής ηγεσίας είναι από τη φύση του ασαφές και αόριστο.
Δε θα πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, υπουργός της κυβέρνησης ανέφερε ότι ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλειος Στίγκας, έχοντας παραδεχτεί από βήματος της Βουλής ότι το κόμμα του δε διοικείται από τον ίδιο αλλά από εξωθεσμικά κέντρα, αποκαλώντας στη συνέχεια τους βουλευτές του κόμματός του μέλη της greek mafia και Δον Κορλεόνε, προσέφερε ο ίδιος στους δικαστές όλα τα όπλα που χρειάζονται προκειμένου να εγκρίνουν την έκπτωση και των δώδεκα βουλευτών από το αξίωμά τους.
Όταν ένας εκ των κορυφαίων υπουργών προχωράει από βήματος Βουλής σε μια τόσο βαρυσήμαντη δήλωση θεωρούμε ότι το γεγονός δε μπορεί να είναι τυχαίο.
Αν τελικά ευοδωθεί το παραπάνω σενάριο, η συμμετοχή των Σπαρτιατών στην εκλογική διαδικασία θα έχει κριθεί παράνομη από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο της χώρας, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την οριστική και τελεσίδικη διάλυσή του κόμματος.
Κάθε συζήτηση επομένως σχετικά με χρηματοδοτήσεις και συμμετοχή σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις καθίσταται περιττή.
Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο, ορισμένοι από τους λίγους ικανούς πρώην βουλευτές του κόμματος να ηρωοποιηθούν στα μάτια του εκλογικού σώματος, εμφανιζόμενοι ως διωκόμενοι από το σύστημα εξουσίας αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος με το οποίο εξελέγησαν, ο οποίος τους αποκάλεσε μέλη της μαφίας και τους έστειλε κατηγορούμενους στον Εισαγγελέα.
Την ίδια στιγμή θα ενταθούν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Βασίλειος Στίγκας χρηματίστηκε από αλλότριους κομματικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διαλύσει το ίδιο του το κόμμα και να εμπλέξει σε δικαστικές περιπέτειες του βουλευτές του.
Σενάριο δεύτερο: Απόδοση κατηγοριών σε όλους τους βουλευτές χωρίς να συνεδριάσει το Εκλογοδικείο
Στο δεύτερο, λιγότερο πιθανό σενάριο, με την ολοκλήρωση της αποχής των δικηγόρων και τη συνέχιση της ποινικής έρευνας θα αποδοθούν κατηγορίες σε όλους τους βουλευτές, το Εκλογοδικείο όμως δε θα συνεδριάσει.
Το ζήτημα είναι αρκετό λεπτό.
Η απομάκρυνση εκλεγμένων βουλευτών από το κοινοβούλιο με δικαστική απόφαση θα είναι κάτι πρωτόγνωρο για την Ελληνική Δημοκρατία.
Το θέμα της διάκρισης των εξουσιών αποτελεί βασικό πυλώνα λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, και καταστάσεις που επιτρέπουν στη δικαστική εξουσία να παρεμβαίνει στη λειτουργία της πολιτικής ή το αντίστροφο, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή από τις κυβερνήσεις.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, από τη στιγμή που θα απαγγελθούν οι κατηγορίες όλοι οι Βουλευτές του κόμματος θα ανεξαρτητοποιηθούν και θα συνεχίσουν την πορεία τους ως ανεξάρτητοι.
Έγκριτοι νομικοί με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή ήταν όλοι της ιδίας άποψης.
Σε περίπτωση που βουλευτής βρεθεί κατηγορούμενος με τον πρόεδρο του κόμματος να έχει το ρόλο του μηνυτή – κατηγόρου, κάθε ημέρα παραμονής στο πλευρό του θα αποτελεί απόδειξη ενοχής που θα ληφθεί σοβαρά υπόψη από το δικαστήριο. Θεωρούμε ότι κανένας εκ των βουλευτών δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει το μέλλον το δικό του και της οικογένειάς του, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τα σχέδια και τις φιλοδοξίες ενός προέδρου που τον ενέπλεξε σε δικαστικές περιπέτειες.
Στην περίπτωση αυτή επομένως, το κόμμα των Σπαρτιατών θα πάψει να διαθέτει συγκροτημένη κοινοβουλευτική ομάδα, θα διατηρήσουν όμως το αξίωμά τους και οι 11, ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές.
Αν προχωρήσει τελικά ένα τέτοιο σενάριο κάθε μελλοντική χρηματοδότηση του κόμματος είναι δεδομένο ότι θα κοπεί.
Σύμφωνα με τους νόμους του κράτους αλλά και τον κανονισμό της Βουλής, κρατική χρηματοδότηση δίνεται μόνο σε κόμματα που λειτουργούν με σεβασμό προς το δημοκρατικό πολίτευμα και όχι σε μεμονωμένους βουλευτές.
Το θέμα των ευρωεκλογών είναι πιο περίπλοκο.
Χωρίς απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι πιθανό να επιτραπεί η συμμετοχή των Σπαρτιατών σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Το ερώτημα σε μια τέτοια περίπτωση είναι, κατά πόσο ο πρόεδρος του κόμματος θα είναι διατεθειμένος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να κατεβάσει στις ευρωεκλογές ένα κόμμα χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς γραφεία, χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα, και με τον Ηλία Κασιδιάρη, που αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη στις εκλογές του Ιουνίου, να έχει αμετακλήτως και οριστικώς αποσύρει τη στήριξή του.
Ένα κόμμα δηλαδή που θα έχει επιστρέψει στην προ Ιουνίου κατάσταση του προσωποπαγούς μορφώματος, που δε θα μπορέσει σε πανελλαδικό επίπεδο να συγκεντρώσει περισσότερους από 400 ή 500 ψήφους.
Θεωρούμε ότι κανένας σώφρων άνθρωπος δε θα επένδυε ένα ποσό που θα μπορούσε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 40.000 ευρώ, μόνο και μόνο για να γνωρίσει μια συντριβή άνευ προηγουμένου.
Σενάριο τρίτο: Ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας με την κατάθεση των υπομνημάτων των βουλευτών
Στο τρίτο, απίθανο κατά την άποψή μας σενάριο, με την κατάθεση των υπομνημάτων των βουλευτών η έρευνα θα ολοκληρωθεί και ο φάκελος θα μπει οριστικά στο συρτάρι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Θεωρώντας ότι το όλο θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και σε δεύτερη μοίρα ποινικό, και με κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης να έχει προαναγγείλει ότι η ποινική δίωξη θα προχωρήσει και η δικαιοσύνη θα πράξει τα δέοντα, άποψη μας είναι ότι το συγκεκριμένο σενάριο ανήκει μάλλον στη σφαίρα της φαντασίας και δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.
Λόγω αυτού δε θα αφιερώσουμε χώρο και χρόνο σε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση.
COMMENTS