Παρά τις δυτικές κυρώσεις, η οικονομία της Ρωσίας όχι μόνο επέζησε το 2023 – ΑΥΞΗΘΗΚΕ


Παρά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, η οικονομία της μπόρεσε να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε προβλεφθεί το 2023.

Μια έκθεση του Russia Today (RT) ανέφερε ότι η ρωσική οικονομία όχι μόνο έχει επιβιώσει από τους δυτικούς περιορισμούς, αλλά έχει δει καλύτερη ανάπτυξη μέσω νέων εμπορικών συνδέσεων και αύξησης των επενδύσεων στην εγχώρια παραγωγή. Δεδομένης της επιτυχίας της Μόσχας, διεθνείς ειδικοί και πολιτικοί αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτών των απαρχαιωμένων κυρώσεων. Υπονόησαν ότι τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν μόνο να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

Όμως, σύμφωνα με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, η αποτυχία των δυτικών κυρώσεων προέρχεται από το φαινόμενο της «παγίδας της μεγάλης χώρας». Κάτω από αυτό το αποτέλεσμα, μια χώρα πλούσια σε πόρους που εκτείνεται σε 11 ζώνες ώρας δεν μπορεί να απομονωθεί. Ακόμη και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφωνεί, επισημαίνοντας συχνά ότι η Δύση «πυροβολείται στα πόδια» με τους περιορισμούς. 

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία «υποτίμησαν σοβαρά» την οικονομική δύναμη της Μόσχας.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας έχει επιδείξει εξαιρετική ισχύ έναντι της εξωτερικής πίεσης. προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 3,5 τοις εκατό το 2023. Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Κρατική Στατιστική Υπηρεσία (Rosstat) δήλωσε στις 29 Δεκεμβρίου ότι η οικονομία της χώρας παρουσίασε μείωση 1,2 τοις εκατό το 2022 , 0,9 τοις εκατό χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση για μείωση 2,1 τοις εκατό.

«Οι αλλαγές στην εκτίμηση του ΑΕΠ για το 2022 οφείλονται στη λήψη των ετήσιων αποτελεσμάτων των ομοσπονδιακών στατιστικών παρατηρήσεων και των ετήσιων δημοσιονομικών (λογιστικών) εκθέσεων του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο Rosstat. Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι είχε επίσης τροποποιήσει το ποσοστό για την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στο 5,9%, από την προηγούμενη εκτίμηση του 5,6%.

Η Ρωσία αναμένεται να ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ όλες τις οικονομίες της G7 και της ΕΕ όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ

Η οικονομία της Ρωσίας ανέκαμψε δυναμικά το 2023, υποβοηθούμενη από την αύξηση των κρατικών δαπανών – ειδικά για τη στρατιωτική παραγωγή. Δημοσκόπηση του Reuters από αναλυτές προέβλεψε ότι το ΑΕΠ της Ρωσίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3,1 τοις εκατό το 2023, αλλά σημείωσε επίσης ότι η ανάπτυξη θα μειωθεί στο 1,1 τοις εκατό το 2024 καθώς τα υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν την οικονομία . Ο Πούτιν προέβλεψε ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2023 στις 14 Δεκεμβρίου.

Η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας για το τρίτο τρίμηνο του 2023 επιβεβαιώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στο 5,5%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022 που είδε το ΑΕΠ της Ρωσίας να συρρικνωθεί κατά 3,5%. Δεδομένου αυτού, η Μόσχα αναμένεται να ξεπεράσει τις οικονομίες της Ομάδας των Επτά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων χωρών που εντάχθηκαν στις κυρώσεις όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ. Η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής εκτιμάται σε 3,6 τοις εκατό και το εξωτερικό δημόσιο χρέος έχει μειωθεί από 46 δισεκατομμύρια δολάρια σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να εργάζεται για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος παραμένει επίμονα υψηλός και αναμένεται να φτάσει το 7%. Οι πραγματικοί μισθοί στη Ρωσία συνεχίζουν επίσης να αυξάνονται και τα πραγματικά εισοδήματα εκτιμάται ότι έχουν αυξηθεί κατά 5% φέτος, εν μέσω ιστορικά χαμηλού ποσοστού ανεργίας 2,9%.

Λόγω της εξωτερικής πίεσης στη ρωσική οικονομία και το εθνικό νόμισμα, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας (CBR) πήρε έγκαιρη απόφαση να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο είχε βυθιστεί σε χαμηλό 16 μηνών έναντι του δολαρίου και του ευρώ στα μέσα Αυγούστου. Οι αυξήσεις των επιτοκίων κατά 16% του CBR οδήγησαν σε πτώση των εισαγωγών και, κατά συνέπεια, σε μείωση της ζήτησης ξένου συναλλάγματος από τους εισαγωγείς.

Η ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος επιταχύνθηκε μετά τα μέτρα ελέγχου κεφαλαίου που ξεκίνησε η κυβέρνηση. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το ράλι του ρουβλίου θα παραμείνει το 2024.

Επιπλέον, η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μετά την αύξηση των εσόδων από πετρέλαιο μαζί με τις αυξημένες πωλήσεις κερδών σε ξένο νόμισμα από Ρώσους εξαγωγείς επηρέασαν επίσης τη συναλλαγματική ισοτιμία. εξάλειψη των πηγών εισοδήματος και μείωση του μεριδίου των εξαγωγών φυσικών πόρων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα έσοδα του προϋπολογισμού της.

Τα έσοδα εκτός του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προβλέπεται να ξεπεράσουν τα τρία τρισεκατομμύρια ρούβλια (32,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2023, όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov. Την ίδια στιγμή, τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνονται και έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες. Δεδομένου ότι οι δυτικές χώρες ουσιαστικά απαγόρευσαν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της, η Ρωσία έχει εκτρέψει αποτελεσματικά τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ασία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη