Σουηδία «Προετοιμαστείτε για ενδεχόμενο πόλεμο» με τη Ρωσία


Οι δηλώσεις έγιναν από κορυφαίους αξιωματούχους στο Εθνικό Συνέδριο Folk och Forsvar στο Σάλεν την Κυριακή, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Τόμπιας Μπίλστρομ χαιρέτισε την αναμενόμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως «τη μεγαλύτερη αλλαγή στη σουηδική πολιτική ασφάλειας εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια».

Το RT αναφέρει: Ο Μπίλστρομ προειδοποίησε ότι « η Ρωσία θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Σουηδίας και της Ευρώπης στο άμεσο μέλλον». Πρόσθεσε ότι η Στοκχόλμη «πρέπει να είναι ρεαλιστική και να υποθέσει –και να είναι προετοιμασμένη για– μια μακροχρόνια αντιπαράθεση».

Απηχώντας το αίσθημα, ο υπουργός Άμυνας Παλ Τζόνσον είπε,  «ο πόλεμος μπορεί να έρθει και σε εμάς»,  υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία λειτουργεί ως «ασπίδα της Ευρώπης»  στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Πέρυσι, η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική της μη ευθυγράμμισης υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενη τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Το γειτονικό κράτος της Φινλανδίας επέλεξε το ίδιο, προσχωρώντας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023.

Ο Πρωθυπουργός Ulf Kristersson ανακοίνωσε πρόσφατα ότι 800 Σουηδοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στη Λετονία το επόμενο έτος για να ενισχύσουν τα 2.000 στρατεύματα υπό την ηγεσία του Καναδά που σταθμεύουν εκεί ως μέρος της Ενισχυμένης Εμπρός Παρουσίας του στρατιωτικού μπλοκ στα κράτη της Βαλτικής.



Μιλώντας για τον μελλοντικό ρόλο της χώρας του στο ΝΑΤΟ στο ίδιο ετήσιο συνέδριο πέρυσι, ο Kristersson είπε ότι  «το να έχουμε πυρηνικά όπλα στο δικό μας έδαφος σε καιρό ειρήνης είναι στα χαρτιά».

Η Μόσχα δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, καθώς και η άρνηση να αποκλειστεί η ένταξη της Ουκρανίας στο μέλλον, είναι μεταξύ των βασικών αιτιών της συνεχιζόμενης σύγκρουσης. Η Ρωσία βλέπει το ΝΑΤΟ ως απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Ο Ρώσος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ κατηγόρησε τη Δύση ότι μετατρέπει την Ευρώπη σε  «αρένα αντιπαράθεσης». Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση στην Ευρώπη», προειδοποίησε.

Η Μόσχα δήλωσε επίσης ότι οι παραδόσεις όπλων και χρημάτων στο Κίεβο κάνουν τις χώρες του ΝΑΤΟ de facto συμμετέχοντες στη σύγκρουση.

Και εδώ βλέπουμε ένα δειγμα του αιμοβόρου στρατού της Σουηδίας!!





Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη