Η Ρωσία ξεκίνησε την παραγωγή των βαρύτερων "ιπτάμενων" βομβών που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα



Η Ρωσία άρχισε την σειριακή παραγωγή των βαρύτερων "ιπτάμενων" βομβών που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα και όλο και περισσότερο χρησιμοποιεί την FAB-1500-M54, αναφέρει η Bild.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, μία από τις πρόσφατες περιπτώσεις χρήσης αυτής της βόμβας καταγράφηκε στις 6 Μαρτίου στο Krasnogorovka κοντά στο Δονέτσκ, όπου η ρωσική κατευθυνόμενη έκδοση FAB-1500 χτύπησε πολυόροφο κτίριο που η Ουκρανική στρατιά χρησιμοποιούσε για τη διαμονή των στρατιωτών και του εξοπλισμού της.



Η Bild αναφέρει ότι η έκρηξη ήταν ορατή από μεγάλη απόσταση, και σύντομα ένα βίντεο εμφανίστηκε στα ρωσικά κανάλια Telegram που δείχνει την επίδραση της βόμβας από δύο διαφορετικές γωνίες θέασης.

Στο βίντεο, μπορείτε να δείτε πώς η "ιπτάμενη" βόμβα, βάρους 1,5 τόνου, πέφτει σαν καμικάζι πάνω σε πολυόροφο κτίριο κοντά στο Ντονέτσκ και μετά από λίγα δευτερόλεπτα συμβαίνει μια ισχυρή έκρηξη, ενώ αργότερα αναφλέγεται, με τη φλόγα να φτάνει ύψος περίπου 20 ορόφων.

"Η βόμβα, βαριά όσο ένα αυτοκίνητο 'Golf', έπεσε σαν καμικάζι σε πολυόροφο κτίριο κοντά στο Ντονέτσκ," αναφέρει η Bild για την επίδραση της ρωσικής βόμβας.

Η χρήση των νέων καταστροφικών βομβών προκαλεί φόβο μεταξύ των Ουκρανών, οι οποίοι σχεδόν δεν έχουν καθόλου μέσα για να καταρρίψουν αεροσκάφη Su-34, τα οποία καθημερινά ρίχνουν δεκάδες τέτοιες και παρόμοιες, μικρότερες "πτητικές" βόμβες στις Ουκρανικές θέσεις μόλις 20 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή μάχης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, αυτό το όπλο είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο μέρος των Ουκρανικών απωλειών.

Τι είναι η FAB-1500-M54;



Αυτή η "τερατώδης" βόμβα, όπως την αποκαλεί η Γερμανική εφημερίδα, είναι ουσιαστικά μια νεότερη έκδοση της παλαιότερης βόμβας FAB-1500, της οποίας η ανάπτυξη έγινε στη Σοβιετική Ένωση, εξοπλισμένη με ένα σετ για δορυφορική καθοδήγηση και διόρθωση. Σε αντίθεση με τις μικρότερες βόμβες με σύστημα πέδησης αλεξίπτωτου όπως οι FAB-250 και FAB-500, αυτή η βόμβα έχει σημαντικά μεγαλύτερα φτερά και επιφάνειες ελέγχου για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη εμβέλεια, με το μπροστινό μέρος να καλύπτεται από κάλυμμα για βελτίωση των αεροδυναμικών επιδόσεων.

Το βάρος της βόμβας είναι περίπου 1.550 κιλά, ενώ το εκρηκτικό της φορτίο ζυγίζει 675 κιλά. Προορίζεται για την καταστροφή βασικών βιομηχανικών και στρατιωτικών στόχων και μπορεί να ριχτεί από ύψος έως 16.000 μέτρα, με ταχύτητα "πτήσης" περίπου 1200 χλμ/ώρα.



Η απόσταση από τον στόχο είναι περίπου 20 μέτρα, η οποία, λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια καταστροφική δύναμη.

Η εμβέλεια της εκτιμάται στα περίπου 40 χιλιόμετρα, αν και υπάρχουν μη επιβεβαιωμένες ακόμα δηλώσεις ότι η FAB-1500-M54 μπορεί να πετάξει ακόμα και 70 χιλιόμετρα.

Τον Ιανουάριο, ο ρωσικός υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε το εργοστάσιο που παράγει αυτές τις βόμβες και στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι η παραγωγή αυτού του όπλου τριπλασιάστηκε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη