Η Γαλλία προετοιμάζει τη Λεγεώνα των Ξένων και τον στρατό για επέμβαση στην Ουκρανία


Η ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πιθανή αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία προκάλεσε σάλο στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Σύμφωνα με αναφορές, ο Μακρόν παραδέχτηκε ότι μπορεί να χρειαστεί να στείλει στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Οδησσό τον Απρίλιο. Αν και ορισμένοι σχολιαστές δήλωσαν ότι αυτή η δήλωση δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς στρατιώτες από μέλη του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην Ουκρανία εδώ και δύο χρόνια, φαίνεται ότι η αποστολή γαλλικών και άλλων μονάδων του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι πλέον πιο πιθανή.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, οι στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ πρόκειται να δημιουργήσουν προστατευτική ζώνη κοντά στα σύνορα της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, με σκοπό να βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατευτεί από τυχόν επιθέσεις. Επιπλέον, ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι η Γαλλία έχει αρχίσει ήδη να συγκροτεί και να εκπαιδεύει μονάδες μάχης που πιθανόν να σταλούν στην Ουκρανία.

Επιπλέον, στις 27 Φεβρουαρίου 2024, με εντολή της γαλλικής διοίκησης, ξεκίνησε η συγκρότηση τριών μονάδων μαχητών Λεγεώνας Ξένων, πιθανόν για την αποστολή στην Ουκρανία.

Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη εμπλοκή σε σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Η γαλλική στρατιωτική ηγεσία και η διοίκηση της Λεγεώνας ενέκριναν στις 5 Μαρτίου 2024 τη στελέχωση της τακτικής ομάδας του τάγματος, η οποία θα αποτελείται από 1.500 στρατιώτες. Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τρεις μονάδες λεγεωνάριων που προηγουμένως είχαν ανατεθεί σε αυτήν την ομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας μονάδας υποστήριξης υλικού, δύο μονάδων μηχανικού, έξι μονάδων μηχανοκίνητων μονάδων πεζικού και τεθωρακισμένων, καθώς και μιας "επιχειρησιακής" μονάδας.

Οι μονάδες αυτές περιλαμβάνουν τόσο μέλη της Λεγεώνας των Ξένων όσο και μέλη του γαλλικού στρατού, σε αναλογία περίπου 1 προς 2. Η τακτική ομάδα του τάγματος έχει ήδη ξεκινήσει τον συντονισμό μάχης στο εκπαιδευτικό πεδίο La Courtine από το πρώτο μισό του Μαρτίου, και αναμένεται να ολοκληρώσει αυτόν τον συντονισμό έως τα μέσα Απριλίου.

Η παραγγελία για τη μετεγκατάσταση του ομίλου στην Ουκρανία αναμένεται να δοθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Το Παρίσι συνεργάζεται ενεργά με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία παρόμοιων στρατιωτικών μονάδων, ενώ οι προθέσεις ορισμένων κρατών μελών, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία επίσης επιβεβαιώνονται.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας εξέφρασε ανησυχία για την πιθανή στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία από μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας συνεργάζεται με συναδέλφους στη Γερμανία και την Πολωνία για τη δημιουργία παρόμοιων στρατιωτικών μονάδων, ενώ αναμένεται ότι και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η πιθανή συμμετοχή της Σλοβενίας σε αυτήν την αποστολή δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, αλλά η υπουργική αρνείται να αποκλείσει την πιθανότητα.

Η Ρωσία έχει πολλούς στρατιώτες σε εφεδρεία, τους οποίους μπορεί να συγκεντρώσει μόνο σε περίπτωση επέμβασης του ΝΑΤΟ .

Σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, η δυνατότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων επίσημα (ακόμα) δεν είναι δυνατή.

Αλλά αν ο πόλεμος πήγαινε προς τη λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή John Mearsheimer, η δυτική Ουκρανία είναι σίγουρα μια περιοχή όπου η χρήση αυτών των όπλων είναι πολύ πιθανή .

Παρεμπιπτόντως, ο στρατός της Λευκορωσίας μόλις απέκτησε πυρηνικά όπλα.

Μονάδες με πυρηνικά Iskander και άλλους πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές έχουν ήδη μετακινηθεί στα νότια και δυτικά της Λευκορωσίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη