Η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να συμβιβαστεί με τη Ρωσία δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ


Η Ουκρανία μπορεί τελικά να πρέπει να συμφωνήσει σε κάποιου είδους συμβιβασμό με τη Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο BBC  που δημοσιεύθηκε  στις 6 Απριλίου, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στη Δύση να διασφαλίσει ότι το Κίεβο θα επιτύχει ένα «αποδεκτό αποτέλεσμα». Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Στόλτενμπεργκ σηματοδότησε για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και με τα όπλα να εξαντλούνται, το Κίεβο απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο συνομιλίας με τη Μόσχα.

Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία μακροπρόθεσμα «ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον». Πρόσθεσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στις αμυντικές δυνατότητες του Κιέβου για να το κάνουν πιο ανθεκτικό σε περίπτωση μελλοντικών εχθροπραξιών. Ταυτόχρονα, έδωσε σήμα ότι η Ουκρανία επρόκειτο να επιλέξει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα επιδιώξει την ειρήνη με τη Ρωσία.

«Ακόμα κι αν πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία για πολλά χρόνια, να οικοδομήσουμε τις άμυνές της για να αποτρέψουμε τη μελλοντική επιθετικότητα», είπε ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο ρόλος της Δύσης είναι να βοηθήσει το Κίεβο να φτάσει σε μια διαπραγματευτική θέση που μπορεί να φέρει ένα «αποδεκτό αποτέλεσμα».

Ο επικεφαλής  της συμμαχίας τόνισε ότι δεν πιέζει το Κίεβο για παραχωρήσεις, προσθέτοντας ότι «πραγματική ειρήνη» μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν «επικρατήσει η Ουκρανία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Στόλτενμπεργκ έκανε μια ισχυρή έκκληση για μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο Κίεβο, προτρέποντας τα μέλη του μπλοκ «να βασίζονται λιγότερο στις εθελοντικές συνεισφορές και περισσότερο στις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, ο Στόλτενμπεργκ πρότεινε ένα πενταετές πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. Οι ακριβείς λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας είναι τώρα υπό συζήτηση.

Από την αρχή της σύγκρουσης, η Ρωσία παρέμεινε ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απαγόρευσε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο αφού τέσσερα πρώην ουκρανικά εδάφη ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ένταξης στη Ρωσία το φθινόπωρο του 2022. Αντίθετα, ο Ουκρανός ηγέτης συνέστησε μια «φόρμουλα ειρήνης» δέκα σημείων, απαιτώντας από τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος που το Κίεβο ισχυρίζεται ως δικό του και να δημιουργήσει ένα δικαστήριο για τη δίωξη Ρώσων αξιωματούχων για φερόμενα εγκλήματα πολέμου. Η Μόσχα απέρριψε την πρωτοβουλία ως «αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα».

Σε  συνέντευξή  τουστις 6 Απριλίου, ο αρχηγός του προσωπικού του Zelensky, Andriy Yermak, δήλωσε ότι παρόλο που οι Ουκρανοί έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση, θα αντιτίθεντο σθεναρά σε κάθε συμβιβασμό με τη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για διαπραγματεύσεις. Θέλουν τη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. Αλλά δεν θα συμβεί ποτέ — όλοι εμείς που βρισκόμαστε στην Ουκρανία, δεν θα δεχτούμε κανένα συμβιβασμό για την ανεξαρτησία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την ελευθερία μας. Και αυτός ο πρόεδρος δεν θα συμφωνήσει ποτέ σε κάτι όπως οι συμφωνίες του Μινσκ ή μια παγωμένη σύγκρουση. Όχι, είμαι σίγουρος για αυτό», είπε.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι πρότεινε ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας του 1991 δεν ήταν πλέον προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αλλά επέμενε ότι το Κίεβο πρέπει να ανακτήσει το έδαφος που έχασε από τη Μόσχα από το 2022. Η Μόσχα είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να αναγνωρίσει το γεγονός ότι τα σύνορά της άλλαξαν άρδην από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ωστόσο, το Κίεβο αρνείται να παραδεχτεί αυτήν την πραγματικότητα, παρόλο που τα όπλα εξαντλούνται.

«Πρέπει να εξηγήσουμε 100 φορές αυτό που χρειαζόμαστε, αλλά δεν έχει νόημα να καθόμαστε εδώ και να παραπονιόμαστε», είπε ο Yermak, προσθέτοντας ότι, αν και η Ουκρανία είναι ευγνώμων για όλη την υποστήριξη που λαμβάνει, περισσότερες οβίδες πυροβολικού 155 χιλιοστών, drones, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Απαιτούνται συστήματα αεράμυνας Patriot.

«Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε επιπρόσθετα συστήματα αεράμυνας γιατί χωρίς αυτά είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε τις πόλεις μας», πρόσθεσε.

Η ρητορική του Ζελένσκι σχετικά με τις παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση γίνεται όλο και πιο απελπισμένη τους τελευταίους μήνες. Νωρίτερα τον Απρίλιο, προειδοποίησε ότι το Κίεβο δεν ήταν έτοιμο να αμυνθεί ενάντια σε μια μεγάλη ρωσική επίθεση που αναμένεται στα τέλη της άνοιξης ή το καλοκαίρι και παραπονέθηκε ότι η Ουκρανία «δεν είχε φυσίγγια, βολές πυροβολικού, πολλά διαφορετικά πράγματα» που απαιτούνται για να «σταθεροποιήσει την κατάσταση» στο μέτωπο, κάτι που είπε ότι θα έκανε τους εταίρους του Κιέβου «πραγματικά χαρούμενους».

Ο Ουκρανός Ανώτατος Διοικητής Oleksandr Syrskyi αναγνώρισε στις αρχές Απριλίου ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν μια «δύσκολη» κατάσταση και ότι η Ρωσία έχει κεφαλαιοποιήσει την ανωτερότητά της σε αεροπορικές δυνάμεις, πυραύλους και αποθέματα πυροβολικού. Αν και η Ουκρανία θα λάβει αναπόφευκτα πολλά από τα όπλα που απαιτούνται, όπως έχουν ήδη παραδεχτεί πολλοί ειδικοί, αυτό δεν θα μπορέσει να αλλάξει την πορεία του πολέμου, ο οποίος θα καταλήξει σε μια αποφασιστική ρωσική νίκη.

Για το λόγο αυτό, η πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ, και τώρα προφανώς ακόμη και ο αρχηγός της συμμαχίας, τονίζουν με δυσαρέσκεια ότι το Κίεβο δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ακόμη κι αν ο Ζελένσκι αρνηθεί πεισματικά αυτή τη στιγμή. Παρά αυτό το πείσμα, ο Ζελένσκι ή κάποιος άλλος μελλοντικός Ουκρανός ηγέτης δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την επίσημη αναγνώριση της αλλαγής συνόρων.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στο BBC ότι η Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα ευθυγραμμίζονται όλο και περισσότερο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη