Έτσουξε τους Τσάμηδες το βίντο της ΣΜΥ για την Βόρειο Ήπειρο-Ιντρίζι κατά Ράμα για συνθήματα στην Αθήνα για Βόρειο Ήπειρο


Ο πρόεδρος του εθνικιστικού (αυτοαποκαλούμενου) κόμματος των Τσάμηδων (PDIU) και υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα, Σπετιμ Ιντρίζι, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή ένα τραγούδι που ακούστηκε, κατά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα, για τη Βόρεια Ήπειρο.


Στόχος της ανακοίνωσης είναι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα και η Υπουργός Εξωτερικών, τους οποίους κατηγορεί για αδράνεια και για σιωπή στις ελληνικές προκλήσεις. Κάνει λόγο για  "επιστροφή των παλαιών φαντασμάτων της Ελλάδας για εδαφικές διεκδικήσεις" και για συμπεριφορά του Ράμα με την οποία κάνει την Αλβανία κατώτερη και υποτακτική της Ελλάδας.

Προφανώς, όπως φαίνεται και στο βίντεο, είναι ένα τραγούδι το οποίο ήταν κάτι σαν παράδοση για τον ελληνικό στρατό για πολλές δεκαετίες. Τα υπόλοιπα που λέει ο -ακραίος- Ιντρίζι είναι ξεκάθαρα για ψηφοθηρικούς λόγους, κάνοντας αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα οι ακραίοι, να χύνουν δηλητήριο και μίσος στις κοινωνίες.

Ολόκληρη η μεταφρασμένη δήλωση του PDIU:

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελλάδας, ακούστηκαν συνθήματα για τη βόρεια Ήπειρο, στα οποία το αλβανικό κράτος δεν έχει ακόμη απαντήσει.

Σε μια εποχή που ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ισχυρίζεται ότι έχουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα και ότι εργάζονται για την παροχή λύσεων σε μακροχρόνια προβλήματα, σε αυτήν τη γειτονική χώρα συνεχίζονται σοβαρές προκλήσεις και η επιστροφή παλαιών φαντασμάτων εδαφικών διεκδικήσεων.

Αυτές οι προσβολές θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει την άμεση αντίδραση των θεσμών του αλβανικού κράτους και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σοβαρά στις Βρυξέλλες και στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ωστόσο, ο κ. Ράμα είναι σιωπηλός και η σιωπή σε αυτήν την περίπτωση σημαίνει αποδοχή.

Αυτές οι εκκλήσεις προσβάλλουν τον αλβανικό λαό και αποτελούν ανοιχτές εδαφικές αξιώσεις που είναι απαράδεκτες στις συνθήκες όπου οι δύο χώρες μας είναι ήδη σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Ζητούμε από την Υπουργό Εξωτερικών, Όλτα Τζάκα να σταματήσει την προεκλογική εκστρατεία όπου είναι πλήρως εστιασμένη και να επιστρέψει στο γραφείο για να κάνει τουλάχιστον το καθήκον της στην ηγεσία αλβανικής διπλωματίας. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι απαραίτητο να καλέσετε τον πρέσβη της Ελλάδας για διευκρινίσεις και να ζητήσετε από την ελληνική κυβέρνηση να αποστασιοποιηθεί.

Αυτό το επαναλαμβανόμενο γεγονός χρησιμεύει επίσης ως απόδειξη ότι με την τρέχουσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ράμα, η Δημοκρατία της Αλβανίας θα συμπεριφέρεται μόνο ως κατώτερη και υποτακτική για την Ελλάδα. Επομένως, με αυτήν την κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε το τσάμικο ζήτημα, αλλά θα έχουμε μια περαιτέρω ανοχή και ενθάρρυνση των σοβινιστικών ορέξεων των εξτρεμιστικών κύκλων στην Αθήνα.



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη