Μη αναστρέψιμη η ζημιά για ΝΔ – Σοκαρισμένο το Μαξίμου από τα «κρυφά» στοιχεία των δημοσκοπήσεων, κάηκε ο Μητσοτάκης


Η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ τείνει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ενώ καίγεται το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, που επικοινωνιακά τουλάχιστον, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Σε τροχιά μη αναστρέψιμης φθοράς φαίνεται πως βρίσκεται η ΝΔ μετά από 5 χρόνια παραμονής στην εξουσία, παρά τα σαλπίσματα ανασύνταξης από τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του Μαξίμου.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και ειδικά εκείνη της MRB επιβεβαιώνουν την καθοδική πορεία για την κυβερνητική παράταξη ενώ ούτε τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τη δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού πείθουν κανέναν.
Η αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης της ΝΔ τείνει να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά ενώ καίγεται το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, που επικοινωνιακά τουλάχιστον, ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Υποχωρεί διαρκώς σε επίπεδα τέτοια, που δεν έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα και επαναβεβαιώνουν τις φυγόκεντρες τάσεις στη ΝΔ. 

Αποσυσπείρωση

Τη μεγαλύτερη συσπείρωση μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων στην έρευνα κοινής γνώμης (OPEN) παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ με το 76,6% εκείνων που το ψήφισαν τον Ιούνιο του 2023 να δηλώνουν πως θα το ξανακάνουν και στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη χάνει 11,1% προς την «αδιευκρίνιστη ψήφο», το 2,8% προς τη ΝΔ, το 2,7% προς τη Νέα Αριστερά, το 2,1% προς την Ελληνική Λύση, το 1,7% προς τον ΣΥΡΙΖΑ, το 1,7% προς την Πλεύση Ελευθερίας και 1,3% προς «άλλο κόμμα».
Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας φτάνει το 71,2%, με το 12,5% να κατευθύνεται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο.
Το 6,6% πηγαίνει προς το ΠΑΣΟΚ και το 3,4% προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ελληνική Λύση παίρνει το 2%, οι Σπαρτιάτες το 1,5%, οι Δημοκράτες το 1,3%, η Φωνή Λογικής 1% και «άλλο κόμμα» 0,5%.
Στο 62,1% βρίσκεται η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χάνει 11,3% της δύναμής του προς τη Νέα Αριστερά και 11% προς την «αδιευκρίνιστη ψήφο».
Η Πλεύση Ελευθερίας παίρνει 6%, το ΠΑΣΟΚ 4,1%, το ΚΚΕ 2,3%, «άλλο κόμμα» 2,1% και η Νέα Δημοκρατία 1,1%.
syspeirosi.JPG

diarroes.JPG

Εξάλλου για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατέχει την πρώτη θέση στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.
Στην κορυφή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με 33% αφήνοντας πίσω του τον πρωθυπουργό με 30,9%.

Κυβερνητική ανεπάρκεια σε όλα τα μεγάλα ζητήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τη ΝΔ και το γεγονός πως στη διαχείριση των κρίσιμων ζητημάτων κρίνεται μετεξεταστέα.
Ενδεικτικό είναι ότι στα ζητήματα της οικονομίας το 32,8% των πολιτών απαντά ότι κανείς δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και μόλις το 30,5% αποφαίνεται θετικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ίδια εικόνα και στα ζητήματα της καθημερινότητας με τον «κανένα» να επικρατεί με 31,6% και να ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης με 26,3%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 17,4% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 13,2%.
Άσχημη εικόνα για την κυβέρνηση και στα θέματα Δικαιοσύνης.
kathimerinotita.JPG

Ο «κανένας» κερδίζει με 32,3% και ακολουθούν ο πρωθυπουργός με 21,2%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 18,2%, και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 14%.

Τα Τέμπη στοιχειώνουν τη ΝΔ

Εξάλλου παρά την χρονοκαθυστέρηση στην αντίδραση της κοινωνίας, στο 77,4% έχουν φτάσει οι αρνητικές κρίσεις για τη στάση της κυβέρνησης στο έγκλημα των Τεμπών.
Στη δημοσκόπηση της MRB οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν για την πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη, τον ορισμό διεθνών παρατηρητών για τις ευρωεκλογές που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση.
Το 77,4% της αδιευκρίνιστης ψήφου θεωρεί ότι η στάση της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών δεν ήταν η σωστή, ενώ αντίστοιχα το 48,3% θεωρεί ότι η στάση της αντιπολίτευσης δεν ήταν η σωστή.
Στο ερώτημα για την πρόθεση του Στέφανου Κασσελάκη να ζητήσει διεθνείς παρατηρητές για την αξιοπιστία των ευρωεκλογών λόγω δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, το 47,8% δήλωσε ότι αυτή η κίνηση ήταν σίγουρα ή μάλλον αβάσιμη, ενώ το 24,8% τάχθηκε υπέρ.
Σύμφωνα με έμπειρους δημοσκόπους, έντονο στοιχείο προβληματισμού πρέπει να αποτελέσει τη ΝΔ το γεγονός πως το 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ εκτιμά πως ο κ. Μητσοτάκης έχασε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή.
Παράλληλα, το 85,5% των ψηφοφόρων της ΝΔ λέει ότι το πολιτικό σκέλος των Τεμπών δεν έληξε.
Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, μόλις το 28,1% την έκρινε ικανοποιητική και το 67,3% απάντησε ότι δεν επαρκεί.

katotatos.jpg

Έντονη ανησυχία για τις διαρροές προς τα Δεξιά

Το κυβερνητικό επιτελείο προβληματίζεται έντονα για τις διαρροές της ΝΔ προς τα Δεξιά, που ήλθαν ως απόρροια μίας ασκούμενης πολιτικής τύπου Ποταμιού με εφαρμογή από πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Δεν πέρασε απαρατήρητη η επίθεση, που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Συνεδρίου της ΝΔ στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.
«Να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και γράμματα του Χριστού συνιστά πολιτική εξαπάτηση», είπε ο πρωθυπουργός αλλά τα κομματικά στελέχη και δη εκείνα στη Βόρεια Ελλάδα γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η ΝΔ χάνει συνεχώς προς τα Δεξιά της.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη