Politico Αποκάλυψη / Από την Καμπούλ στην Αθήνα με ένα sms στη Μαρέβα χιλιάδες Αφγανοί


Το μήνυμα που έλαβε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι από τον παλιό της φίλο κι αμερικανό φιλάνθρωπο, Άμεντ Χαν, άνοιξε στην πραγματικότητα… την πόρτα της Ελλάδας σε 700 γυναίκες από το Αφγανιστάν, δικαστές, βουλευτές, δικηγόρους και δημοσιογράφους.

Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα φαίνεται να υποδέχτηκε περισσότερες γυναίκες που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, μετατρέποντας την Αθήνα σε απομακρυσμένο κόμβο της πολιτικής σκηνής της Καμπούλ.

Μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες η Αθήνα έγινε το καταφύγιο για περισσότερες από 700 γυναίκες (συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους), όλες δικαστές, βουλευτές, δημοσιογράφοι και δικηγόροι, μαζί με τις οικογένειές τους, όπως σημειώνει το Politico, σε ρεπορτάζ της Νεκταρίας Σταμούλη.

Στην Ελλάδα ήρθαν με τη βοήθεια ΜΚΟ, διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων κι αρκετών ατόμων που άσκησαν απευθείας πίεση σε κυβερνητικά στελέχη. Ο Αμερικανός φιλάνθρωπος, Άμεντ Χαν, είναι ένας απ’ αυτούς. «Έστειλα μήνυμα στη σύζυγο του Έλληνα Πρωθυπουργού, Μαρέβα, η οποία είναι φίλη από παλιά και της είπα ότι μπορώ να βοηθήσω δεκάδες γυναίκες αλλά δεν έχω πού να τις πάω. Μία ώρα αργότερα, η Ελλάδα είπε «ναι, θα τις δεχθούμε». Δεν χρειάστηκε καν να προσπαθήσω να την πείσω», είπε στο Politico ο ίδιος.

Αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόσφατα, ενώ μία ομάδα ξεναγήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.



«Εργαζόμαστε με σεβαστά τρίτα μέρη για να εντοπίσουμε Αφγανούς που αντιμετωπίζουν αντίποινα των Ταλιμπάν», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Politico. «Οι ζωές αυτών των ανθρώπων κινδύνευαν άμεσα, μέλη των οικογενειών τους έχουν σκοτωθεί, επομένως ενεργήσαμε αποφασιστικά με τους εταίρους μας για να τους φέρουμε σε ασφάλεια στην Ελλάδα».

«Γενικότερα», σημείωσε ο αξιωματούχος, «η Ελλάδα φιλοξενούσε 160.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο και «εργάζεται ακούραστα» για να τους επεξεργαστεί: Η Ελλάδα θέλει να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο στους πρόσφυγες μέσω των κατάλληλων διαύλων, αλλά είναι ενάντια στις συμμορίες λαθρεμπορίου που εκμεταλλεύονται ανελέητα ευάλωτα άτομα και διακινδυνεύουν ζει».

Η πρώτη απόδραση

Τον Σεπτέμβριο, ο Άμεντ Χαν προσπαθούσε να βγάλει την πρώτη ομάδα Αφγανών από τη χώρα - έξι γυναίκες βουλευτές και τις οικογένειές τους, 53 άτομα συνολικά.

Το Αφγανιστάν είχε ήδη πέσει στις αρχές Αυγούστου. Μέχρι το τέλος του μήνα, οι δυτικοί σύμμαχοι είχαν εγκαταλείψει την τελευταία τους θέση: ένα αεροδρόμιο της Καμπούλ που μεταφέρει ανθρώπους με τις πολύ λίγες διαθέσιμες πτήσεις.

Αυτό άφησε τον Χαν χωρίς πολλές επιλογές.

Χρειαζόταν και μια χώρα διέλευσης και έναν τελικό προορισμό για την ομάδα του. Όταν το Ιράν συμφώνησε να χρησιμεύσει ως χώρα διέλευσης, αυτό παρουσίασε τις δικές του προκλήσεις. Η χώρα βρίσκεται υπό αυστηρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αποκλείοντας την Αμερική ως τελικό σημείο προσγείωσης. Ένας άλλος πιθανός προορισμός - μια χώρα που προηγουμένως δεχόταν Αφγανούς πρόσφυγες - αρνήθηκε να δεχτεί την ομάδα του Χαν, εάν περνούσε μέσω του Ιράν, επικαλούμενη τις τεταμένες σχέσεις με την Τεχεράνη.

Έτσι ο Χαν έστειλε μήνυμα στη Μαρέβα Γκραμπόφσκι, τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη το κείμενο.

«Μερικές ώρες αργότερα, μιλούσα με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, ο οποίος δημιούργησε μια ομάδα WhatsApp για να συντονίσει την επιχείρηση», είπε.

Η ανταλλαγή άνοιξε ένα μονοπάτι που θα χρησιμοποιούσε ο Χαν για να φέρει όλο και περισσότερες Αφγανές στην Ελλάδα. Τα ταξίδια περιλάμβαναν στάσεις σε διάφορες χώρες διέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν. Ο Χαν έκανε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει τα έξοδα διατροφής, διαμονής και ασφάλισης υγείας για τους εκτοπισμένους.

«Ήταν», είπε ο Χαν, μια «άψογη συνεργασία».

«Και», πρόσθεσε, «αντικατοπτρίζει ένα άνοιγμα που έβλεπε από τις μικρότερες κυβερνήσεις που έλειπε από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου».

«Η μόνη πολιτική ηγεσία που έχω δει είναι από μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλβανία, το Κατάρ, η Βόρεια Μακεδονία. δεν είναι το G7», είπε. «Πολλές χώρες κέρδισαν πολλά χρήματα στο Αφγανιστάν και τώρα θέλουν να πλύνουν τα χέρια τους και να αναζητήσουν την επόμενη ευκαιρία».

Ενώ οι περισσότερες Αφγανές γυναίκες που έφτασαν στην Ελλάδα θέλουν τελικά να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, ο Μηταράκης είπε ότι η Ελλάδα είναι «πρόθυμη να παράσχει άσυλο σε όλες, εάν οι προσπάθειές τους να βρουν εναλλακτική στέγαση δεν υλοποιηθούν».

«Άλλοι πρόσφυγες δεν έχουν την ίδια υποδοχή από τις ελληνικές αρχές»

Την ίδια στιγμή βέβαια, γράφει η δημοσιογράφος του Politicο, άλλοι πρόσφυγες, ακόμα και Αφγανοί, δεν έχουν την ίδια υποδοχή από τις ελληνικές αρχές, καθώς για τους περισσότερους οι πύλες της Ευρώπης, στην Ελλάδα, παραμένουν κλειστές. Μάλιστα, σημειώνει, η Ελλάδα έλαβε μέτρα από την πρώτη στιγμή για να αποτρέψει Αφγανούς να έρθουν στη χώρα, όταν έπεσε η Καμπούλ, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης προσπαθεί να τους αποθαρρύνει να έρθουν στην χώρα χωρίς επίσημη άδεια, τονίζοντας τις συνθήκες που επικρατούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις κατηγορίες για παράνομα pushbacks των προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, τα οποία σημειώνει ότι διαψεύδει η κυβέρνηση και προσθέτει ότι η Ελλάδα ήδη φιλοξενεί 160.000 πρόσφυγες.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη