Η Ελληνική καταγωγή της Μασσαλίας, της παλαιότερης πόλης της Γαλλίας


Το τεράστιο λιμάνι της Μασσαλίας, στη νότια Γαλλία, ιδρύθηκε από Έλληνες το 600 π.Χ., όταν οι πρώτοι μετανάστες έφτασαν στην περιοχή και ίδρυσαν μια εμπορική αποικία.

Οι Έλληνες είναι γνωστοί για τις αρχαίες ιστορίες δόξας και τραγωδίας, καθώς και για την αναρίθμητη συμβολή του πολιτισμού τους στα ίδια τα θεμέλια του σύγχρονου κόσμου μας.

Ωστόσο, αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι κατά τη διάρκεια των αιώνων, ίδρυσαν πολλές πόλεις σε όλη τη Μεσόγειο που όχι μόνο υπάρχουν σήμερα, αλλά ευδοκιμούν και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις υποθέσεις της περιοχής τους.

Μία από αυτές τις πόλεις είναι το τεράστιο λιμάνι της Μασσαλίας, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας και σίγουρα από τις παλαιότερες στην Ευρώπη.

Αυτό ήταν σε μια εποχή που πολλοί Φωκαείς εγκατέλειψαν την πατρίδα τους στη σημερινή Τουρκία (τότε ελληνόφωνη Μικρά Ασία) και έφτασαν στις βόρειες ακτές της Δυτικής Μεσογείου.

Βρήκαν μια τοποθεσία που μπορούσε εύκολα να φιλοξενήσει ένα μεγάλο λιμάνι και σε λίγα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια νέα Ελληνική αποικία. Το όνομά του ήταν «ΜΑΣΣΑΛΙΑ» («Μασαλία»).

Ο Ελληνικός μύθος της Μασσαλίας

Η Γύπτις, πριγκίπισσα των Σεγκοβρίγων, καλωσορίζει τους Φωκαείς. Εικονογράφηση από τη Λαϊκή Ιστορία της Γαλλίας από τον Victor Duruy, 1862-1866

Ο Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης μας πληροφορεί για τον μύθο που αφορά την ίδρυση της Μασσαλίας.

Σύμφωνα με αυτή την ιστορία, ο Πρωτής, ο γιος του Ευγένους από τη Φώκαια, παντρεύτηκε τη Γύπτιδα, κόρη ενός βασιλιά μιας Κελτικής φυλής που ονομαζόταν Segobriges ή Segusiavi, ο οποίος ζούσε στη Γαλατία της αρχαίας Γαλλίας.

arxaia-ellinika

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη