Η Πολιτική Προπαγάνδα σε ένα Εθνικό Κράτος:


Γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαδογιάννης.

Η προπαγάνδα ανέκαθεν στόχευε στους συναισθηματικούς δεσμούς του πολίτη με την επικαιρότητα και τις όποιες συνθήκες επικρατούν. Περαιτέρω έβλεπε τις κοσμοθεωρίες της μάζας και διαμόρφωνε απόψεις και γνώμες, με κύριο μέσο τον λόγο και την ασυνείδητη επιλογή των ανθρώπων στις αποφάσεις που κρίνουν την ζωή του. 

Η χειραγώγηση δρα πρωτίστως συναισθηματικά, εφόσον το συναίσθημα είναι το βαθύτερο ανθρώπινο στοιχείο, έναντι του οποίου η λογική σχεδόν πάντα και στους περισσότερους υστερεί. Αντίθετα η βλέψη ενός Εθνικού Κράτους ως προς την προπαγάνδα, θα πρέπει να αφυπνίζει και να διεγείρει το υποσυνείδητο Εθνικό συναίσθημα των ομοαίματων. Επομένως το ένστικτο της καταβολής Ταυτότητας, θα χρησιμοποιηθεί από το Εθνικό Κράτος για να επαναφέρει στον ψυχισμό του Έλληνα τις παιδικές του αναμνήσεις. Τα λησμονημένα αυτά βιώματα που τον έφτασαν στην ενηλικίωση και πρέπει να τα ξαναπιάσει από εκεί που τα άφησε. Κάτι φαινομενικά ανέφικτο, που εμάς ως Ιδεαλιστές μίας κυρίαρχης Πατρίδας δεν θα πρέπει να μας πτοεί.

 Η Εθνική προπαγάνδα υπερτερεί πάσης άλλης μορφής κατεύθυνσης του λαού, η οποία ενδεχομένως να προσπαθούσε να θεμελιώσει αντιφυσικά αισθήματα στις ψυχές. Θα πρέπει να διαφέρει ως προς την υποβολή του ομαδικού πνεύματος, του Εθνοκοινοτισμού και του ασυνείδητου που πράττει προς ώφελος των συμπατριωτών. Η μέθοδος θα ξεκινάει από την ηγεσία και θα καλλιεργεί την δυνατότητα της μεταβολής των αντιλήψεων και των άσχημων συνηθειών των πολιτών. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πάρει όμως σάρκα και οστά μόνο με τον γραπτό λόγο, αλλά κυρίως με τον προφορικό. Οι Εθνικές εορτές, οι συγκεντρώσεις κοινωνικού προσήμου και οι παρελάσεις με ισχυρή μεγαλοπρέπεια, ενισχύουν τα μέγιστα στην εξύψωση της Εθνικής αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας. Η μουσική με τα εμβατήρια, ο τύπος και ο κινηματογράφος επίσης μπορούν να συμβάλουν στην προβολή του Εθνικιστικού και Αγωνιστικού πνεύματος του λαού.

Τέλος ο ηρωισμός, τα Εθνικά Ιδεώδη και η πυξίδα που θα πρέπει να δίνεται στον Έλληνα, επιβάλεται να προέρχεται και να προβάλλεται σε κάθε ερέθισμα της κοινωνικής τους ζωής. Πάντα με το βλέμμα ψηλά! 

   


                         Κωνσταντίνος Παπαδογιάννης

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη