Σε διαρκή αμφισβήτηση ο Μητσοτάκης στο εσωτερικό και το εξωτερικό – Προσφεύγει σε παροχολογίες που δείχνουν πανικό


H σημερινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% και η προθήκη περισσότερων δόσεων αποπληρωμής είναι μία εξαγγελία που φανερώνει το δύσκολο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση.

Αμφισβήτηση Μητσοτάκη από τις δημοσκοπήσεις

Η κυβερνητική φθορά, τα κυβερνητικά μέτωπα που παραμένουν και δυναμώνουν – σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα έχει πληθωρισμό 5,5% – αλλά και η σκληρή πολιτική κριτική που υφίσταται η κυβέρνηση από όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως, την έχουν φέρει σε σημείο να ανακοινώνει εξαγγελίες που ήθελε να ανακοινώσει πολύ αργότερα.

Ο Πρωθυπουργός πρώτη φορά και για τα καλά αμφισβητείται από τις δημοσκοπήσεις, η φθορά τους δύο προηγούμενους μήνες είναι ραγδαία. Στο Κέντρο, επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεγάλες διαρροές από το ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Έκτακτες παροχολογίες δείχνουν πανικό

Όλα αυτά καθιστούν την κυβέρνηση σε πολιτικό αδιέξοδο γι’ αυτό και καταφεύγει σε μία ακατάσχετη παροχολογία.

Πριν την ανακοίνωση του μειωμένου ENΦΙΑ είχε ανακοινώσει πακέτα επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου ενώ έφερε μπροστά και την αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος θα φτάσει από τον Μάιο του 2022 πάνω από 700 ευρώ αλλά και έκανε αφορολόγητα όλα τα επιδόματα επικινδυνότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Και υπάρχει ακόμα και σενάριο για μείωση ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές σε βασικά είδη.

Αυξημένα επιτόκια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση θα έχουν επίπτωση στο δημόσιο χρέος

Επειδή ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει, λένε όσοι βλέπουν διεθνώς το οικονομικό μέγεθος, αλλά και η ενεργειακή κρίση επίσης σοβεί λόγω της ουκρανικής κρίσης, είναι σίγουρο ότι οι συνεχείς επιδοτήσεις θα αυξήσουν το δημοσιονομικό κόστος, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα ελλείμματα που θα πρέπει να κλείσουμε το 2023 και κατ’ επέκταση θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Ήδη οι αγορές με την αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο, έχουν προεξοφλήσει ότι το ελληνικό χρέος θα βρεθεί ξανά στο προσκήνιο.

Για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες εκφράζουν προβληματισμό για την κυβέρνηση και το Ταμείο Ανάκαμψης

Εάν όμως, δεν προβεί σε αυτά τα πακέτα επιδοτήσεων ο κ. Μητσοτάκης θα χάσει και τον τελευταίο ζωτικό χώρο που του δίνει μία σχετική δημοσκοπική πρωτιά: το μεσαίο χώρο.

Παράλληλα, όμως, για πρώτη φορά αμφισβητείται η ικανότητα Μητσοτάκη να έχει κυβερνητική αυτοδυναμία και από τις Βρυξέλλες.

Πηγές εκφράζουν προβληματισμό για το εάν μπορεί μία κυβέρνηση που βρίσκεται υπό αυτή την πίεση, να διαχειριστεί τα πακέτα κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, ζητούν και να εξεταστεί η προοπτική τεχνοκρατικής κυβέρνησης για να διαχειριστεί αυτά τα χρήματα καθώς το υπάρχον κυβερνητικό επιτελείο – με μερικές εξαιρέσεις- δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης των Βρυξελλών. Δύσκολα θα αποταμιευτεί η δεύτερη δόση.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο και ο Πρωθυπουργός διαρκώς αμφισβητούμενος στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη