Η ΕΕ έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να μην στείλουν όπλα - Ο Κ.Μητσοτάκης είπε ψέματα

Η ΕΕ έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να μην στείλουν όπλα - Ο Κ.Μητσοτάκης είπε ψέματα Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να ρωτήσει ...


Η ΕΕ έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να μην στείλουν όπλα - Ο Κ.Μητσοτάκης είπε ψέματα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να ρωτήσει κανέναν, ούτε τους πολιτικούς αρχηγούς, ούτε καν το ΚΥΣΕΑ, έστειλε όπλα στην Ουκρανία, γιατί -όπως ισχυρίστηκε- «υπάρχει απόφαση της ΕΕ που δεσμεύει τα κράτη-μέλη». 

«Οι αποφάσεις αυτές είναι αποφάσεις επιπέδου πρωθυπουργού. Δεν διαβουλεύομαι για να πάρω αυτές τις αποφάσεις ούτε ζητώ τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης» είχε πει για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ο Κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω στα συμβούλια πολιτικών αρχηγών. Προσωπικά δεν έχω συγκαλέσει κανένα. Δεν θεωρώ ότι προσφέρουν κάτι».

Με αυτό τον τρόπο είχε δικαιολογήσει την απόφαση του να μην ρωτήσει κανένα για την αποστολή όπλων στο καθεστώς του Κιέβου, κάτι που μετέτρεψε την Ελλάδα σε εχθρική χώρα της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, είπε ψέματα για τη δήθεν ευρωπαϊκή απόφαση που επέβαλε την αποστολή θανατηφόρου πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Όπως αποκαλύπτει το Documento, οι δύο σχετικές αποφάσεις που εξέδωσε στις 28 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (338/2022 και 339/2022) της ΕΕ δεν προβλέπουν πουθενά την υποχρέωση αποστολής θανατηφόρου πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία. 

«Και επειδή αναρωτηθήκατε γιατί η Ελλάδα έπρεπε να στείλει αυτήν τη στιγμή όπλα στην Ουκρανία, πρέπει να σας πω ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση η οποία ουσιαστικά δεσμεύει όλα τα κράτη-μέλη, με εξαίρεση τα κράτη-μέλη τα οποία έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένη ουδετερότητα. Είναι τρία αν δεν κάνω λάθος στον αριθμό. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεσμεύονται από αυτή την ευρωπαϊκή απόφαση», είχε πει χαρακτηριστικά ο Κ.Μητσοτάκης.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία εκδόθηκαν δύο αποφάσεις.

«Απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με μέτρο συνδρομής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για την προμήθεια θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού και πλατφορμών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» είναι ο τίτλος της πρώτης, που πήρε αριθμό πρωτοκόλλου 338/2022, ενώ η δεύτερη αφορά «συνδρομή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας» (339/2022).

Η πρώτη προβλέπει χρηματοδότηση για «την παροχή θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού και πλατφορμών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», η οποία αποδεσμεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (ΕΜΕ) και ήταν ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή ο αρμόδιος μηχανισμός της ΕΕ δεν πρόσφερε όπλα στον ουκρανικό στρατό, αλλά τα κονδύλια για την προμήθειά τους. Με τον τρόπο αυτό το κάθε κράτος-μέλος μπορούσε να αποφύγει πιθανή διπλωματική εμπλοκή με τη Ρωσία, αφού η απόφαση του συλλογικού οργάνου δεν δεσμεύει καμία χώρα για την απευθείας αποστολή πολεμικού υλικού. Στο άρθρο 5 της απόφασης ορίζεται επίσης ότι «τα κράτη-μέλη επιτρέπουν τη διέλευση στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου συνοδευτικού προσωπικού, μέσω των εδαφών τους, συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου τους», γεγονός που καταδεικνύει περιορισμένες υποχρεώσεις των κρατών-μελών.

Ως προς τη δεύτερη απόφαση, προβλέπεται επιπλέον συνδρομή 50 εκατ. ευρώ, η οποία «χρηματοδοτεί την παροχή εξοπλισμού και προμηθειών που δεν είναι θανατηφόρα, όπως εξοπλισμός ατομικής προστασίας, κιβώτια πρώτων βοηθειών και καύσιμα στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας».

Εκτός από την επανάληψη της επισήμανσης για ελεύθερη διέλευση του στρατιωτικού εξοπλισμού, τονίζεται πως «τα κράτη μέλη εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής και υλικοτεχνικής στήριξης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας εξοπλισμού προστασίας». Ποια είναι, λοιπόν, η απόφαση που επικαλείται ο Κ.Μητσοτάκης;






COMMENTS

Όνομα

ΑΓΓΛΙΑ,10,ΑΘΛΗΤΙΚΑ,12,ΑΛΒΑΝΙΑ,6,ΑΜΕΡΙΚΗ,40,ΑΜΥΝΑ,8,ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ,34,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,22,ΑΥΣΤΡΙΑ,6,ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ,2,ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ,1,ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ,65,ΓΑΛΛΙΑ,10,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,24,ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ,1,ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ,6,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,5,ΔΙΑΦΟΡΑ,194,ΔΙΕΘΝΗ,2016,ΕΕ,16,ΕΛΛΑΔΑ,6,ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ,125,ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ,43,ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ,39,ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ,118,ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΙΑ,1,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,4,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,1859,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,3,ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ,1,ΕΥΠ,13,ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ,6,ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ,28,ΙΜΙΑ,3,ΙΡΑΝ,24,ΙΣΠΑΝΙΑ,3,ΙΣΡΑΗΛ,34,ΙΣΤΟΡΙΑ,349,ΙΤΑΛΙΑ,9,ΚΑΝΑΔΑΣ,3,ΚΙΝΑ,15,ΚΟΣΜΟΣ,1,ΚΟΣΟΒΟ,2,ΚΥΠΡΟΣ,39,ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,8,ΛΙΒΑΝΟΣ,11,ΛΙΒΥΗ,1,ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ,1,ΝΑΤΟ,17,ΞΑΦΝΙΚΑ,62,ΟΥΓΓΑΡΙΑ,10,ΠΑΚΙΣΤΑΝ,2,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,6,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,1,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,9,ΠΟΛΩΝΙΑ,8,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,6,ΡΟΥΜΑΝΙΑ,2,ΡΩΣΙΑ,54,ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ,150,ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ,10,ΣΕΡΒΙΑ,5,ΣΚΟΠΙΑ,3,ΣΛΟΒΑΚΙΑ,1,ΣΟΥΗΔΙΑ,1,ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ,31,ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ,5,ΣΥΡΙΑ,26,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,10,ΤΟΥΡΚΙΑ,5,ΥΓΕΙΑ,22,ΥΕΜΕΝΗ,2,BRICS,2,COVID-19,10,
ltr
item
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ: Η ΕΕ έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να μην στείλουν όπλα - Ο Κ.Μητσοτάκης είπε ψέματα
Η ΕΕ έδινε το δικαίωμα στα κράτη-μέλη να μην στείλουν όπλα - Ο Κ.Μητσοτάκης είπε ψέματα
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiM29erNByyk1TGe-hU0eOIdhnCe2yoJo3NK1kKH5EMkcwUc6kkuLPa4n_yHmMV_nBiez6lvRk_d3rTWdq0UJEv30yalC59wcWPE_KSE-Xq7Kn5brdhLlT5OaY4hYG5MUhnUvka-nPIgC3sKlEznSaMM0N9xGVi-HMoflBAbV3iZHbIGSsK55hpM5Ag=w640-h360
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEiM29erNByyk1TGe-hU0eOIdhnCe2yoJo3NK1kKH5EMkcwUc6kkuLPa4n_yHmMV_nBiez6lvRk_d3rTWdq0UJEv30yalC59wcWPE_KSE-Xq7Kn5brdhLlT5OaY4hYG5MUhnUvka-nPIgC3sKlEznSaMM0N9xGVi-HMoflBAbV3iZHbIGSsK55hpM5Ag=s72-w640-c-h360
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
http://www.molwnlave.net/2022/03/blog-post_8.html
http://www.molwnlave.net/
http://www.molwnlave.net/
http://www.molwnlave.net/2022/03/blog-post_8.html
true
8426351732439679277
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content