Η Ρωσική πυρηνική τορπίλη Poseidon κατασκευάστηκε για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο


Η Ρωσία ξεκίνησε τις δοκιμές εν πλω του νέου στρατηγικού πυρηνοκίνητου μη-επανδρωμένου υποβρυχίου σκάφους ‘Poseidon’, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το Καλοκαίρι του 2022. Η κατασκευή των υποδομών συντήρησης και αποθήκευσης έχουν ήδη ξεκινήσει, για να διασφαλιστεί πως το οπλικό αυτό σύστημα θα είναι έτοιμο να αναλάβει κανονικά καθήκοντα μέχρι τον Ιούνιο του 2022 ενώ ανάλογα θα έχουν διαμορφωθεί και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Το ρωσικό υπουργείο Αμύνης δεν αποκάλυψε την ακριβή θέση που θα αναπτυχθούν τα υποβρύχια, τα οποία θα φέρουν το όχημα ‘Poseidon’. Στα τέλη του 2020, το υπουργείο ανέφερε πως οι διαδικασίες ανέγερσης των εγκαταστάσεων συνεχίζονταν κανονικά. Το πλήρωμα του πρώτου υποβρυχίου οχήματος συνεχίζει την εκπαίδευσή του και τελειοποιεί τις δεξιότητές του στον χειρισμό του.

Οι πρώτες πληροφορίες για το σύστημα ‘Poseidon’ εμφανίστηκαν στα τέλη του 2015. Τα Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν την ύπαρξη μιας μεγάλης, εξαιρετικά ισχυρής πυρηνικής τορπίλης με την ικανότητα να καταστρέψει παράκτιες υποδομές και να καταφέρει σίγουρη και αναπόδραστη ζημιά στον εχθρό. Το πυρηνοκίνητο σκάφος διαθέτει απεριόριστη ακτίνα δράσης. Ειδικοί πιστεύουν πως το μέγεθός του του επιτρέπει να μεταφέρει πολεμική κεφαλή, που ξεπερνά σε ισχύ και καταστρεπτικότητα εκείνη ενός συνηθισμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Το πειραματικό υποβρύχιο Sarov N-90 χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά και δοκιμή αυτής της τορπίλης. Από το 2008, έχει εκτελέσει την εξαπόλυση μοντέλων και πρωτοτύπων του όπλου αυτού. Το πρώτο, όμως, υπηρεσιακό υποβρύχιο που θα εξοπλιστεί με την τορπίλη ‘Poseidon’ είναι το ειδικά διαμορφωμένο υποβρύχιο ‘Belgorod’ K-329. Ναυπηγήθηκε σε ειδικά τροποποιημένο σχέδιο του υποβρυχίου κλάσης Project 09852. Παράλληλα, ένα ακόμα υποβρύχιο ναυπηγείται για να μεταφέρει την τορπίλη ‘Poseidon’. 

Εκτός από την ‘Poseidon’, ο πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2018 άλλα πέντε όπλα στρατηγικής αποτροπής που θα τεθούν σύντομα σε υπηρεσία: τα όπλα αυτά θα εγγυηθούν την ικανότητα της Ρωσίας για μια ισχυρή πυρηνική ανταπόδοση σε κάθε αιφνιδιαστική πυρηνική κρούση καθιστώντας άχρηστες τις αμερικανικές πυραυλικές άμυνες, γράφει η εφημερίδα Izvestia.

Όπως αναφέρει ο καλά ενημερωμένος για τα ναυτικά προγράμματα ιστότοπος Covert Shores, το υποβρύχιο Project 09851 ‘Khabarovsk’ (пр.09851 “Калитка-СМП” “Хабаровск”) θα είναι κατά πάσαν πιθανότητα το κύριο μέσο εκτόξευσης της νέας Πυρηνοκίνητης Διηπειρωτικής Τορπίλης Αυτόνομης Καθοδήγησης-Πυρηνικής Κεφαλής ‘Poseidon’ (γνωστής και ως 2м39 ‘Poseidon’ [Посейдон] / ‘Status-6’ [Статус-6] / ‘Skif’ [Скиф] / NATO: KANYON).



Η ‘Poseidon’ είναι η μεγαλύτερη τορπίλη που αναπτύχθηκε ποτέ στον κόσμο, με διάμετρο δύο μέτρων και πάνω από 20 μέτρα μήκος. Το μέγεθός της είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύεται από υποβρύχια (SLBM) και 30 φορές μεγαλύτερη από μια “κοινή” τορπίλη βαρέως τύπου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη