Η ιστορία του πιλότου της RAF που έσωσε τον Αυξεντίου


Η ιστορία του Χριστάκη Χαραλάμπους από τον Αναλιόντα κάλλιστα θα μπορούσε ν’ αποτελέσει σενάριο κινηματογραφικής ταινίας… Την ιστορία αυτή φέρνει στο φως της δημοσιότητας το philenews κι ο Παναγιώτης Δημόπουλος.

Από τον Αναλιόντα στην Παλαιστίνη κι από κει στην Αγγλία και τη RAF

Γεννημένος το 1914 στον Αναλιόντα της Κύπρου, ο Χριστάκης διψά για μάθηση και περιπέτεια.

Τελειώνοντας το σχολείο πηγαίνει στην τότε Παλαιστίνη για να εργασθεί και να μαζέψει χρήματα για να πάει στη συνέχεια στην Αγγλία να σπουδάσει φιλόλογος ή πιλότος που ήταν και το μεγάλο του όνειρο.

Το 1940 που ξεσπά ο ελληνοϊταλικός πόλεμος ο Χριστάκης θέλοντας να βοηθήσει την Ελλάδα κατατάσσεται στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF).

Ως εκπαιδευόμενος πιλότος “αφήνει όνομα” στη RAF καθώς με την αετίσια ματιά του σε μία πτήση διακρίνει από ψηλά ένα τεράστιο μανιτάρι.

Ο Βρετανικός τύπος τον κάνει θέμα κι ο Χριστάκης ποζάρει με το μανιτάρι σε όλη την Αγγλία!

Το 1944 ο Χριστάκης Χαραλάμπους ζητά να μεταβεί στην Ιταλία και να λάβει μέρος στις εκεί επιχειρήσεις βομβαρδίζοντας μαζί με το πενταμελές πλήρωμά του, Ιταλικές θέσεις.

Στην 13η αποστολή του,στις 13 Ιουλίου του 1944 καταρρίπτεται και σκοτώνεται μαζί με το πλήρωμά του. Στον τάφο του στην Πάντοβα αναγράφεται η συγκλονιστική επιγραφή: «ΞΕΝΕ ΠΕΣ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΥΠΡΟ ΠΩΣ ΕΔΩ ΕΝΑΣ ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΔΟΞΑ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Πώς ο Χριστάκης έσωσε αγωνιστές της ΕΟΚΑ 

Στο πατρικό σπίτι του Χριστάκη στον Αναλιόντα κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, βρίσκουν καταφύγιο διάφοροι αγωνιστές της ΕΟΚΑ. Ο αδελφός του Ηρόδοτος Χαραλάμπους, με τη γυναίκα του Μελανή, έχουν πάντα ανοιχτή την πόρτα τους για όσους καταζητούν οι Άγγλοι. Το ίδιο κάνουν και με τον Σταύρο Στυλιανίδη και την ομάδα του που τους κρύβουν στο ανόϊ.

Όλοι όμως παγώνουν όταν στο σπίτι εισβάλουν πάνοπλοι Άγγλοι στρατιώτες για έρευνα. Τη στιγμή που ο επικεφαλής των στρατιωτών μπαίνει στη δίχωρη κάμαρα του σπιτιού η ματιά του πέφτει στη φωτογραφία του Xριστάκη με τη στολή της RAF που έχει ο Ηρόδοτος σε περίοπτη θέση.

Ρωτά ποιος είναι στη φωτογραφία και μαθαίνει από τον Ηρόδοτο και τη γυναίκα του την ιστορία του Χριστάκη. Αμέσως φωνάζει τους στρατιώτες του, και τους διατάζει να χαιρετήσουν όλοι στρατιωτικά τον “ήρωα του πολέμου”. Ακαριαία σταματούν την έρευνα κι αποχωρούν ζητώντας συγγνώμη από τον Ηρόδοτο και τη Μελανή για την αναστάτωση.

Το πατρικό του Χριστάκη τελευταίο καταφύγιο του Αυξεντίου  

Μέσα Ιανουαρίου του 1957 ο αδελφός του Χριστάκη, Ηρόδοτος Χαραλάμπους, φέρνει να κρύψει στο σπίτι του στον Αναλιόντα 6 άλλους αγωνιστές. Μεταξύ τους ο Αυγουστής Ευσταθίου και ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου. Τους φιλοξενεί περίπου 12 μέρες ώσπου ένα πρωί Άγγλοι στρατιώτες φτάνουν έξω από το σπίτι του Ηρόδοτου.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου μαζί με τον Αυγουστή Ευσταθίου και τα υπόλοιπα 4 παλικάρια κρυμμένοι στο ανόϊ του σπιτιού ετοιμάζονται για μάχη. Η τύχη και πάλι βοηθά τους αγωνιστές καθώς οι Άγγλοι δεν μπαίνουν μέσα στο σπίτι για έρευνα. Το ίδιο βράδυ ο Αυξεντίου και η ομάδα φεύγουν …

Λίγες μέρες αργότερα ακολουθεί το ολοκαύτωμα του Μαχαιρά και ο μαρτυρικός θάνατος του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Μαρτυρίες από τους ανθρώπους που έζησαν αυτά τα γεγονότα και συγκλονιστικές άλλες λεπτομέρειες της απίστευτης ιστορίας του Χριστάκη Χαραλάμπους στο βίντεο που ετοιμάστηκε για τον σύγχρονο αλλά άγνωστο σε πολλούς ήρωα, Χριστάκη Χαραλάμπους


πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη