Τα θηριώδη βομβαρδιστικά Tu-95MSM που εκτελούν πλέον αποστολές κατά στόχων στην Ουκρανία


Τα βομβαρδιστικά είναι εκσυγχρονισμένα στην πιο πρόσφατη έκδοση

Η Μόσχα ρίχνει στη μάχη όλο και περισσότερα οπλικά συστήματα, όπως τα εκσυγχρονισμένα βαρέα βομβαρδιστικά Tu-95MSM Bear-H, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σήμερα πραγματοποιώντας προσβολές στόχων στη Μαριούπολη.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη διαθέτουν τέσσερεις υποπτερυγικούς φορείς για την ανάρτηση βλημάτων cruise τύπου Kalibr (Kh-101/102) η εμβέλεια των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 1500 μιλίων, ενώ μπορούν να μεταφέρουν επίσης διαφόρων ειδών βόμβες, όπως πυρηνικές αλλά και βόμβες ελεύθερης πτώσης.

Φέρουν καινούργιο πυροβόλο GSh 23L, ενώ στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αρχές 2000 αναβαθμίσθηκε σημαντικά το πιλοτήριό τους, δημιουργώντας έτσι καλύτερες συνθήκες για το πλήρωμα για την εκτέλεση της αποστολής τους.

Ο εκσυγχρονισμός ενός αριθμού των εν λόγο αεροσκαφών συνεχίστηκε περνώντας σε ένα δεύτερο στάδιο από το 2018 και μετά, με στόχο να παραμείνουν σε ενεργό υπηρεσία μέχρι και το 2040.

Τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά είχαν χρησιμοποιηθεί και στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία, πλήττοντας θέσεις τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο από το Νοέμβριο του 2016 έως και τον Ιούλιο του 2017.

Πρόκειται για ένα γιγάντιο αεροσκάφος το οποίο φέρει φέρει τέσσερις χαρακτηριστικούς στροβιλοελικοφόρους κινητήρες, έχει 7μελές πλήρωμα με το μήκος του να ξεπερνά τα 47 μέτρα και το ύψος του να φθάνει τα 13 μέτρα.

Η ταχύτητά του κυμαίνεται μεταξύ 830 χλμ σε μεγάλο ύψος και 650 σε χαμηλό ύψος, με την εμβέλειά του να φθάνει στα 10.500 χλμ και την ακτίνα δράσης του στα 6.500 χλμ. Τα Tu-95 είναι παλιά αεροσκάφη, το σύνολο των οποίων έχει κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.

Ενδεικτικά να σημειώσουμε πως το πρώτο πρωτότυπο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση το 1952 και θεωρείται ο ανταγωνιστής του αμερικανικού γνωστού Β-52 το οποίο επίσης είναι βομβαρδιστικό της δεκαετίας του ’50 και αναμένεται επίσης να αποσυρθεί το 2040.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη