Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της EE - «Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο»


Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην οποία οι αρμόδιοι των «27»συζήτησαν για το ζήτημα πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο η Μόσχα ζητεί να πληρωθεί σε ρούβλια, αλλά και το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, η οποία προέδρευσε στη Σύνοδο δήλωσε ότι η ΕΕ δεν προτίθεται να πληρώσει σε ρούβλια για το αέριο της Ρωσίας.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η ανταποκρίτρια από τις Βρυξέλλες Μαίρη Αρώνη, η Γαλλίδα υπουργός Μπαρμπαρά Κομπιλί διαβεβαίωσε ότι ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ υπάρχει αλληλεγγύη αναφορικά με το ζήτημα της ενέργειας και κοινή γραμμή απέναντι στη Ρωσία.

Υπογράμμισε ότι οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και σε δολάρια για το ρωσικό φυσικό αέριο και ότι το άνοιγμα δεύτερου λογαριασμού για μετατροπή των νομισμάτων σε ρούβλια αποτελεί μονομερή παραβίαση των συμβολαίων που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

Παράλληλα καταδίκασε τη μονομερή απόφαση της Ρωσίας να διακόψει μονομερώς τις ροές φυσικού αερίου προς την Βουλγαρία και την Πολωνία και υπογράμμισε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ θα φανούν αλληλέγγυες προς αυτές τις δύο χώρες. Μάλιστα στις 5 Μαΐου, η αρμόδια task force θα παρακολουθήσει την επάρκεια φυσικού αερίου σε αυτές τις δύο χώρες για να εξετάσει αν πρέπει να χορηγηθούν επιπλέον ποσότητες από άλλες χώρες της ΕΕ.

Από την πλευρά της η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, κυρία Σίμπσον σχολίασε ότι οι περισσότερες χώρες θα πρέπει αν πληρώσουν την Gazprom μέχρι τις 20 Μαΐου -υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα καταβάλλει την επόμενη δόση στο 3ο δεκαήμερο του μήνα- και μέχρι τότε θα έχουν μία ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο πληρωμής και για το τι δεν μπορούν να κάνουν ώστε να μην παραβιάσουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Παράλληλα, η επίτροπος ενέργειας υπογράμμισε ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι γεμάτες κατά 32% και το ποσοστό ολοένα και αυξάνεται, όσο οι χώρες προχωρούν σε σχέδια έκτακτης ανάγκης αποθηκεύοντας όλο και περισσότερο φυσικό αέριο. Έτσι σε περίοδο πλήρους διακοπής θα υπάρχει επάρκεια στην ευρωπαϊκή αγορά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη