Ρωσία: Στη μαύρη λίστα με τις "μη φιλικές χώρες" η Ελλάδα - Οριο στην παρουσία διπλωματών


Πρόκειται για επικαιροποίηση του καταλόγου των χωρών που βρίσκονται σε "μαύρη λίστα" γα τη Ρωσία.

Η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα ως "μη φιλική χώρα", ενώ η "μαύρη" λίστα της Μόσχας διευρύνεται. Δανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Κροατία είναι, μαζί με τη χώρα μας, οι χώρες που δεν θεωρούνται φιλικές προς τη Ρωσία.

Το διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, το πρωί της Παρασκευής. Στην παρακάτω ανάρτηση, το διάταγμα στα ρωσικά:

 Η ρωσική κυβέρνηση "επικαιροποίησε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό. Ο κατάλογος περιλαμβάνει την Ελλάδα, τη Δανία, τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Σλοβακία.

Ο κατάλογος που ενέκρινε η κυβέρνηση, εκτός από τα ονόματα των χωρών, αναφέρει νέα όρια στον αριθμό των ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσίας με τα οποία οι διπλωματικές αποστολές μη φιλικών χωρών και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας.

Έτσι, σύμφωνα με το νέο διάταγμα, η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16. Η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους στις διπλωματικές τους αποστολές και στα προξενικά τους γραφεία".

"Δεν είναι οριστικός ο κατάλογος"

"Ο κατάλογος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση δεν είναι οριστικός και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών που στρέφονται κατά των ρωσικών αποστολών στο εξωτερικό, μπορεί να διευρυνθεί, τονίζει η ρωσική κυβέρνηση.

Στη "μαύρη" λίστα της Μόσχας περιλαμβάνονται συνολικά 48 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Απελάσεις διπλωματών 12 διπλωματών από την Αθήνα

Η Αθήνα είχε προχωρήσει στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο των κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ.

Η Ρωσία απάντησε στην Ελλάδα με αντίστοιχο αριθμό απελάσεων. Στα τέλη Ιουνίου, η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλασε οκτώ Ελλήνων διπλωματών.

Η Μόσχα κήρυξε τους οκτώ Έλληνες διπλωμάτες "personae non gratae" δίνοντάς τους προθεσμία οκτώ ημερών για να φύγουν από τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τότε ότι κάλεσε τον Έλληνα πρεσβευτή να διαμαρτυρηθεί για την, όπως την αποκάλεσε, "συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου".

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη