12 χρόνια απο την Άνανδρη δολοφονία του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη ΓκούμαΕθνομάρτυρας Αριστοτέλης Γκούμας θυσιάστηκε για την ελληνική γλώσσα

Αριστοτέλης Γκούμας: Πέρασαν 11 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του στη Χειμάρρα, απόρροια λογομαχίας στο εμπορικό του κατάστημα.

Εκείνο το πρωινό της 12ης Αυγούστου 2010, ημέρα Τετάρτη, τρεις Αλβανοί από την Αυλώνα εισήλθαν στο μαγαζί του και απαίτησαν να σταματήσει να μιλά ελληνικά.

Αρνήθηκε ο Αριστοτέλης Γκούμας και τότε προκλήθηκε φιλονικία που δυστυχώς επεφύλασσε το μοιραίο.

Οι προπηλακισμοί μετατράπηκαν σε επίθεση από την πλευρά των δραστών εναντίον του 37χρονου Βορειοηπειρώτη.

Αρκετές ώρες αργότερα ο Γκούμας έφυγε από το κατάστημά του, ενώ εργαζόμενοι στον χώρο αντιλήφθηκαν ότι τρεις Αλβανοί ύποπτοι τον ακολούθησαν βιαστικά. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδαν…

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, οι δράστες εμβόλισαν το μηχανάκι του Γκούμα με όχημα μάρκας Audi και προκάλεσαν τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Προκειμένου να σιγουρευτούν ότι έχει εκπνεύσει το θύμα, δεν δίστασαν να οδηγήσουν δύο φορές το αυτοκίνητό τους πάνω από το αιμόφυρτο σώμα.

Το ελληνικό στοιχείο είναι κυρίαρχο στη Χειμάρρα, επομένως ακολούθησαν σοβαρές αντιδράσεις. Δεν ήταν, πρωτίστως, η δολοφονία. Ήταν και η κωλυσιεργία της αλβανικής αστυνομίας να ανταποκριθεί στη διεξαγωγή έρευνας.

Οι Βορειοηπειρώτες έκλεισαν την τοπική οδική αρτηρία (Αυλώνας-Άγιοι Σαράντα), ενώ οι υπάλληλοι της δημοτικής αρχής πραγματοποίησαν απεργίαΗ δολοφονία του Γκούμα αποτέλεσε την αποτρόπαιη κορύφωση μίας σειράς από ρατσιστικές προκλήσεις από αλβανικά εθνικιστικά κακοποιά στοιχεία, σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες.

Βορειοηπειρωτικοί κύκλοι απαίτησαν την αντικατάσταση ορισμένων Αλβανών αστυνομικών στην περιοχή, τονίζοντας ότι τα κρούσματα επιθέσεων κακοποιών και εγκληματιών εναντίον του ελληνικού στοιχείου εντάθηκαν εκείνη την περίοδο.

Οι πρώτες αλβανικές ειδήσεις μετέδιδαν ότι η δολοφονία ήταν απλά το αποτέλεσμα τροχαίου ατυχήματος, ώσπου ο πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε ότι ήταν «μια πράξη ακραίου και τυφλού φανατισμού».

Έπειτα, απαίτησε από την αστυνομία να φέρει τους Αλβανούς δράστες προ της δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα καταδικάστηκε και από τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τελικά, η αλβανική αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα ηλικίας από 19 μέχρι 22 ετών, ενώ ο κύριος δράστης, ονόματι Ιλίρ Μουκάι, παρέμενε ελεύθερος.

Ο Μουκάι παραδόθηκε στην αλβανική αστυνομία στις 15 Αυγούστου.

Αρκετές ημέρες μετά το έγκλημα, δύο οχήματα σταμάτησαν μπροστά από το σπίτι του θύματος, όπου διέμενε η οικογένειά του, και οι επιβαίνοντες πυροβόλησαν στον αέρα.

Έναν χρόνο αργότερα, με αφορμή την επέτειο της άνανδρης δολοφονίας, τελέστηκε ακολουθία.

Δεκάδες ελληνικές σημαίες κυμάτισαν, ενώ στη συνέχεια η πομπή κατευθύνθηκε στον προαύλιο χώρο του ελληνικού σχολείου της πόλης και του ναού των Αγίων Πάντων, όπου είχε τοποθετηθεί προτομή του.

Τότε έγιναν τα αποκαλυπτήρια εν μέσω επευφημιών, με το μήνυμα στο έργο να αναφέρει: «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δε λογιέται».

Μέσα σε έντονη συγκίνηση το πλήθος έψαλλε τον εθνικό ύμνο και η μαχητική νεολαία της Χειμάρρας φώναξε συνθήματα.

"

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια