Στεφάν Μπανσέλ: «Θα κάνετε mRNA εμβόλιο κάθε χρόνο, θα το ανανεώνετε όπως κάνετε με το iPhone»


Η Moderna ελπίζει να κυκλοφορήσει ένα ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο μιας δόσης που θα καλύπτει τον κορωνοϊό, τη γρίπη και έναν άλλο κοινό αναπνευστικό ιό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον διευθύνων σύμβουλο της φαρμακευτικής εταιρείας.

 Moderna ελπίζει να κυκλοφορήσει ένα ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο μιας δόσης που θα καλύπτει τον κορωνοϊό, τη γρίπη και έναν άλλο κοινό αναπνευστικό ιό μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Καθώς ο Covid-19 συνεχίζει να μεταλλάσσεται, η Moderna θα πρέπει να συνεχίσει να ενημερώνει τα εμβόλια σε ετήσια βάση, ενώ προσπαθεί παράλληλα να το κάνει πιο βολικό για τους καταναλωτές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ σε συνέντευξή του στο CNN Business την Τετάρτη.

Έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα από «τρία έως πέντε χρόνια» ώστε να τελειοποιηθεί πλήρως το νέο συνδυασμένο προϊόν και παρομοίασε την δημιουργία του, με εκείνη ενός smartphone.

«Όταν πρωτοβγήκε το iPhone, δεν είχε την τέλεια κάμερα, είχε άλλα όμως πολύ σπουδαία και πρωτοποριακά  πράγματα», είπε.

«Πολλοί από εμάς αγοράζουμε ένα νέο iPhone κάθε Σεπτέμβριο και λαμβάνουμε νέες ή ανανεωμένες εφαρμογές. Και αυτή είναι ακριβώς η ίδια ιδέα που θέλουμε να εφαρμόσουμε κι εμείς με την ετήσια δόση του εμβολίου μας», συμπλήρωσε.

Έχοντας καταγράψει ιλιγγιώδη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Moderna επεκτείνει συνεχώς τις δραστηριότητες της σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Ο Μπανσέλ πιστεύει ότι η πανδημία Covid-19, βοήθησε την εταιρεία να συγκεντρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα και να δημιουργήσει επιχειρήσεις σε περισσότερες από 70 αγορές παγκοσμίως, όμως κάποια στιγμή, «όλα τα καλά τελειώνουν».

«Ο ιός μπορεί να μη φεύγει, φεύγει όμως η επιθυμία και η διάθεση κάθε κυβέρνησης να επενδύσει στα εμβόλια», σημείωσε.

«Νομίζω ότι προχωράμε σιγά-σιγά —αν όχι ήδη σε ορισμένες χώρες— σε έναν κόσμο όπου όλα τα εργαλεία είναι διαθέσιμα και ο καθένας μπορεί να πάρει τη δική του απόφαση με βάση την ανοχή του στον κίνδυνο», εξήγησε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα επέλεγαν να «ζήσουν με τον ιό», όπως ακριβώς κάνουν με τη γρίπη.

«Η προσέγγιση, ωστόσο, θα συνεχίσει να ποικίλλει πολύ ανά περίπτωση ή ανά χώρα, όπως για παράδειγμα, μεταξύ των ανθρώπων που είναι ανοσοκατεσταλμένοι ή σε χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου ήταν σύνηθες να φορούν μάσκες ακόμη και πριν από την πανδημία», παραδέχτηκε.

Και «υπάρχει πάντα μια πιθανότητα 20% να έχουμε μια άλλη πολύ άσχημη μετάλλαξη που να οδηγήσει σε μια πολύ σοβαρή ασθένεια», πρόσθεσε.

Το επόμενο μεγάλο γεγονός

Ωστόσο, η Moderna είναι αποφασισμένη να μην μείνει προσηλωμένη στον κορωνοϊό. Η εταιρεία έχει περισσότερα από 40 προϊόντα υπό ανάπτυξη και κάνει τα σχέδιά της πέρα ​​από τον Covid-19, δήλωσε ο Μπανσέλ.

Εκτός από ένα ενημερωμένο ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο, συνεχίζει να αναπτύσσει ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου, για το οποίο νέα κλινικά δεδομένα θα γίνουν γνωστά προς το τέλος του 2022. Ο Μπανσέλ είπε ότι το προϊόν αυτό θα μπορούσε να εγκριθεί σε περίπου δύο χρόνια, εάν όλα πάνε καλά.

Η εταιρεία διερευνά επίσης ένα πιθανό εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο «βρίσκεται ακόμα υπό εργαστηριακή έρευνα», είπε ο Μπανσέλ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε το παγκόσμιο ξέσπασμα της ασθένειας ως έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος τον περασμένο μήνα.

Η εταιρεία θέλει επίσης να προσεγγίσει ή αν όχι, να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές της στο εξωτερικό. Νωρίτερα φέτος, ανακοίνωσε επενδύσεις σε 10 ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ, της Δανίας και της Ολλανδίας. Οι επενδύσεις θα κοστίσουν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» και θα περιλαμβάνουν εκατοντάδες νέες προσλήψεις, είπε ο Μπανσέλ.

Θεωρεί ότι αυτό είναι ένα μόνο κύμα επέκτασης που τελικά θα οδηγήσει τη Moderna από τις 12 χώρες στις οποίες λειτουργεί φέτος σε «40 έως 60 χώρες» τα επόμενα τρία χρόνια.

Η εταιρεία υπέγραψε επίσης πρόσφατα συμφωνίες παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο , τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, και ελπίζει να δημιουργήσει ένα ή δύο ακόμη εργοστάσια στη Νοτιοανατολική Ασία ή τη Βόρεια Ασία.

Η Μπανσέλ είπε ότι οι νέες εγκαταστάσεις αυτές, θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν στην προσαρμογή των προϊόντων της σε διαφορετικά στελέχη ασθενειών που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο.

Καθώς ο κόσμος αντιμετώπισε για πρώτη φορά την εμφάνιση του Covid-19, η Moderna ήταν ένας από τους λίγους μεγάλους της Big Pharma που έσπευσαν να ετοιμάσουν τα εμβόλια τους, μειώνοντας τα χρονοδιαγράμματα από χρόνια σε μήνες. Η μετοχή της σημείωσε ράλι 434% το 2020 και 143% πέρυσι.

Αλλά τώρα, όπως και οι όμοιες εταιρείες Pfizer ( PFE ) και BioNTech ( BNTX ), η μετοχή της εταιρείας έχει υποχωρήσει , σημειώνοντας πτώση πάνω από 30% μέχρι στιγμής φέτος και 64% από το υψηλό όλων των εποχών πριν από ένα χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία αποκάλυψε ότι έκανε απομείωση σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, εν μέρει λόγω μιας ξαφνικής ακύρωσης παραγγελιών του εμβολίου, από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

Η ανατροπή αυτή οδήγησε σε τεράστιες απώλειες για την εταιρεία, η οποία είχε αγοράσει νέα μηχανήματα για να εκπληρώσει αυτές τις παραγγελίες, και το πιο σημαντικό, είχε ως αποτέλεσμα «εκατομμύρια εμβόλια Covid να πεταχτούν στα σκουπίδια», όπως είπε ο Μπανσέλ. «Καταλήξαμε να καταστρέψουμε τα εμβόλια», είπε. «Ήταν πραγματικά αποκαρδιωτικό».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας είπε ότι δεν ανησυχεί καθόλου για την ζήτηση των σκευασμάτων από τις πλουσιότερες χώρες, εν μέρει επειδή οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών δείχνουν πιο «φιλικές» σε προϊόντα που όπως οι ίδιες θεωρούν, θα θωρακίσουν την υγεία των πολιτών τους.

Αλλά «για τις περιοχές του κόσμου με χαμηλό εισόδημα, ναι, ανησυχώ», τόνισε

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη