Τουρκία: “Οι ελληνικοί S-300 “λόκαραν” τουρκικά F-16 δυτικά της Ρόδου – Μας απείλησαν με κατάρριψη”


Για νέες «ελληνικές παρενοχλήσεις», αυτή τη φορά από τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη κατά τουρκικού F-16, κάνει λόγο η Άγκυρα - Κατηγορηματική διάψευση της Αθήνας

Σε νέα προβοκάτσια μέσω διαρροών από το υπουργείο Αμυνας της χώρας προχωρά η Τουρκία, κάνοντας λόγο για τουρκικά F-16 τα οποία «κλείδωσαν» ελληνικοί πύραυλοι.

Συγκεκριμένα, και όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η γείτονα ισχυρίζεται ότι την περασμένη Τρίτη, 23 Αυγούστου, «τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που βρίσκεται στην Κρήτη».

«Το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 κλείδωσε με το ραντάρ του το F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10 χιλιάδες πόδια δυτικά της Ρόδου» προσέθεσαν οι ίδιες πηγές.

«Η παρενόχληση αυτή δείχνει πως η Ελλάδα λειτουργεί κανονικά τους S-300» σημειώνεται, επίσης, από την τουρκική πλευρά.

«Εχθρική ενέργεια»

Μάλιστα, γίνεται λόγος για «επιθετική ενέργεια» από πλευράς της Ελλάδας στο πλαίσιο των κανόνων εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

«Παρά την εχθρική ενέργεια τα αεροπλάνα ολοκλήρωσαν την προγραμματισμένη αποστολή τους και επέστρεψαν ασφαλή στις βάσεις τους» επισημαίνει η YeniSafak επικαλούμενη τις πηγές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. 

Τι λένε για τους ρωσικούς S-400

Στο σημείο αυτό, δε, οι πηγές του τουρκικού υπουργείου αναφέρονται και στο αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο αποκτήθηκε, όπως τονίζεται, για να γίνει πιο αποτελεσματική η άμυνα και η ασφάλεια του εναέριου χώρου της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα έχει δεχτεί έντονη κριτική από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος από τη Ρωσία, με την Ουάσιγκτον να βάζει στον «πάγο» το πρόγραμμα αναβάθμισης και αγοράς των F-16 αλλά και των F-35.

Διαψεύδει η Αθήνα

Πηγές πάντως του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, αλλά και στρατιωτικές πήγες, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις τουρκικές διαρροές για εγκλωβισμό τουρκικών μαχητικών από τους ελληνικούς S-300.

Αποδίδουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς στην προπαγάνδα της Άγκυρας και την προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Βάφτισαν «ελληνική παρενόχληση» την δική τους παράβαση

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχο σκηνικό παρουσίασαν προ ημερών οι Τούρκοι στο Αιγαίο, μετατρέποντας το άσπρο σε μαύρο κατά την συνήθη τακτική τους. Ειδικότερα, στις 25 Αυγούστου επιχείρησαν να βαφτίσουν «παρενόχληση» την αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών από αντίστοιχα ελληνικά.

Τα τουρκικά μαχητικά F-16 θα προχωρούσαν σε προγραμματισμένη εθνική άσκηση με τη συμμετοχή ΝΑΤΟϊκών Nexus Ace μαζί με ένα AWACS, εντός του FIR Κωνσταντινούπολης. Όμως, πριν ενσωματωθούν στην άσκηση αυτή, οι πιλότοι της Τουρκίας εισήλθαν γύρω στις 11 το πρωί στο FIR Αθηνών νοτίως της Λέσβου, χωρίς να υποβάλουν σχέδιο πτήσης, κατά παράβαση των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να σηκωθούν ελληνικά μαχητικά για αναγνώριση.

Τα τουρκικά μαχητικά – που όπως αναφέρουν και οι Τούρκοι – είχαν «λοκαριστεί» από τα ελληνικά μαχητικά, αρνήθηκαν προς στιγμήν να αποχωρήσουν από το FIR Αθηνών, με αποτέλεσμα το περιστατικό να εξελιχθεί σε αερομαχία, πριν την τελική αναχαίτιση.

Οι Τούρκοι, δια του υπουργείου Άμυνας, γνωστοποίησαν πως για την «παρενόχληση» ενημέρωσαν ήδη το ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό σχολιάστηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τα ελληνικά F16 ούτε κάνουν παράνομες ενέργειες, ούτε παρενοχλούν αεροσκάφη άλλων κρατών. Είναι εδώ για να υπερασπίζονται τον ελληνικό εναέριο χώρο και να αναχαιτίζουν την τουρκική προκλητικότητα στο πεδίο με μεγάλη αποτελεσματικότητα» είπε χαρακτηριστικά.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη