Έφυγε σε ηλικία 105 ετών ο ήρωας του Ρούπελ και συμπολεμιστής του λοχία Ίτσιου, Ιωάννης Κοζαρτζής


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 105 ετών άφησε στη Βέροια ο ήρωας των οχυρών Ρούπελ, Ιωάννης Κοζαρτζής.

Ο εκλιπών σύμφωνα με την τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα veriotis.gr, ήταν συμπολεμιστής του λοχία Δημήτρη Ίτσιου στο πολυβολείο Π8, όπου δόθηκε ιστορική μάχη. Ήταν 6 Απριλίου του 1941 όταν ο Δημήτρης Ίτσιος με πέντε μόλις άνδρες, μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Κοζαρτζής, αντιστάθηκαν στην επέλαση των Γερμανών μέχρις εξαντλήσεως των πυρομαχικών τους.


Δημήτρης Ίτσιος: Ο Λοχίας που σταμάτησε την γερμανική επέλαση με πέντε άντρες


Ο Ιωάννης Κοζαρτζής είχε τιμηθεί για την ηρωική του δράση μεταξύ άλλων από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και πρόσφατα από τον Δικηγορικό Σύλλογο Βέροιας. Η κοινότητα Γεωργιανών Βέροιας όπου ζούσε, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σήμερα η τοπική κοινωνία του χωριού μας, αλλά και όλη η Ελλάδα αποχαιρετά τον Ιωάννη Κοζαρτζή. Αείμνηστε Ήρωα κ. Γιάννη, ο σεβασμός, η βαθιά εκτίμηση για τη θυσία σου και η αγάπη όλων μας θα σε συνοδεύουν για πάντα. Η πρότασή του Κοινοτικού Συμβουλίου Γεωργιανών προς τον δήμο Βέροιας σε ένδειξη τιμής για τους αγώνες σου, θα είναι να δώσει το όνομα σου σε δημοτική οδό της Βέροιας. 

Δόξα και τιμή. 

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου»


Δημήτρης Ίτσιος. Ο λοχίας που σταμάτησε την γερμανική επέλαση με πέντε άντρες. Εξολόθρευσε από το πολυβολείο πάνω από 250 στρατιώτες της Βέρμαχτ...

“Εγώ έπραξα το καθήκον μου”, είπε ο λοχίας Ίτσιος στον επικεφαλής Γερμανό αξιωματικό και εκείνος τον εκτέλεσε! ...







Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη