Ανησυχητική δήλωση Ρωσίας: Κατάφωρα προκλητικές οι ΗΠΑ – Αν συνεχίσουν έτσι, θα επιτεθούμε με όλα τα μέσα


Αν συνεχίσουν έτσι οι ΗΠΑ, θα επιτεθούμε με όλα τα μέσα, προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Riabkov

Σε περίπτωση απειλής στρατηγικής ήττας, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα…. διέθετε για να αντιμετωπίσει την Ουάσιγκτον…

Τάδε άκρως ανησυχητικά έφη ο αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Sergey Ryabkov.

«Η ασφάλεια του κόσμου είναι όμηρος των ΗΠΑ, που προσπαθούν να επιφέρουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία.

Θα αντιταχτούμε σε αυτό τον σκοπό των Αμερικανών με τον πιο αποφασιστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας όλες τις μεθόδους και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας» δήλωσε ο Sergey Ryabkov.

Σημειώνεται πως ο Ryabkov δεν εξήγησε για ποια συγκεκριμένα μέσα και μεθόδους πρόκειται.

Ωστόσο, προφανώς, σε περίπτωση απειλής στρατηγικής ήττας, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει στρατηγικά όπλα, τα οποία σε αυτό το πλαίσιο μπορεί κάλλιστα να ανταποκρίνονται στην έννοια της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν έτοιμες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα όσο απαιτεί ο χρόνος και η κατάσταση.

Αυτό δείχνει ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη για ξεκάθαρη κλιμάκωση, παρά τις προειδοποιήσεις από τη Ρωσία…

«Όχι» σε συνομιλίες

Παράλλληλα, μετά την απόφαση των ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκών χωρών να αποστείλουν βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αποκλείει το ενδεχόμενο να διεξαχθούν συνομιλίες με το Κίεβο ή με τη Δύση, στο προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, τόνισε ότι δεν έχει κανένα νόημα για τη Μόσχα να συζητήσει με το Κίεβο ή αυτούς που κινούν τα νήματα της ουκρανικής κυβέρνησης - «μαριονέτας» το τέλος του πολέμου, τουλάχιστον το τρέχον διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Riabkov, οι δυνάμεις της Δύσης δεν έχουν αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες για να δοθεί διπλωματική λύση στον πόλεμο.

Σημείωσε δε, ότι, θα χρειαστεί να γίνουν «μικρά βήματα» για να πλησιάσουν σε συμφωνία για διμερή ζητήματα που εκκρεμούν η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Πιθανός ο τερματισμός της συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών Ρωσίας - ΗΠΑ

Στη συνέντευξή του στο RIA, ο κ. Riabkov είπε ακόμα πως είναι «αρκετά πιθανό» η Νέα START, η συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών της χώρας του και των ΗΠΑ, να τερματιστεί μετά το 2026, ενώ συμπλήρωσε «αυτό είναι αρκετά πιθανό σενάριο», ανέφερε.

Οι συνομιλίες των δύο χωρών με τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο για την επανέναρξη των επιθεωρήσεων δυνάμει της συμφωνίας, η ισχύς της οποίας θα εκπνεύσει το 2026, ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή τον Νοέμβριο. Οι δυο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει καν στο χρονοδιάγραμμα για ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις.

Τρόμος για την πυρηνική Ρωσία στις ΗΠΑ

Να διαπιστώσει αν η Ρωσία συμμορφώνεται με τη συνθήκη New Start για τα πυρηνικά ζήτησαν τις προηγούμενες ημέρες από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden οι επικεφαλής τριών επιτροπών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών πως η μοναδική εναπομένουσα συνθήκη ελέγχου των πυρηνικών όπλων μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι των επιτροπών Ενόπλων Υπηρεσιών, Εξωτερικών Υποθέσεων και Πληροφοριών της Βουλής έχουν ζητήσει «αποφασιστικότητα»…

Η ανησυχία του Κογκρέσου προκλήθηκε από την απόφαση της Ρωσίας πέρυσι να αναστείλει τις επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της New Start και την επακόλουθη άρνησή της να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της.

Σημειώνεται πως ο φόβος ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία εντείνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές Rogers, McCall και Turner ζήτησαν από την κυβέρνηση να αξιολογήσει εάν η στάση της Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση ή την παραβίαση της συνθήκης.

Όπως είπαν, οι ρωσικές ενέργειες και δηλώσεις κατά των ΗΠΑ εγείρουν «σοβαρές επιφυλάξεις περί συμμόρφωσης».

«Η μη συμμόρφωση θα συνέβαινε σε μια μοναδικά επικίνδυνη περίοδο που τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τα οπλοστάσια τους, το Ιράν. . . συνεχίζει να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα και η Βόρεια Κορέα κροταλίζει την πυρηνική της σπάθη» έγραψαν οι εκπρόσωποι στην επιστολή.

Ο Rogers είπε στους FT ότι πιστεύει πως η Ρωσία «παραβιάζει ξεκάθαρα» τη συνθήκη και η κυβέρνηση Biden «θα έπρεπε να το πει».

Κατηγόρησε δε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τη New Start ως μοχλό για να προσπαθήσει να ενισχύσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει το New Start για να εκφοβίσει τις ΗΠΑ και άλλα έθνη από το να παρέχουν θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν το 2021 για πενταετή παράταση της συνθήκης, η οποία περιορίζει και τις δύο χώρες σε 1.550 αναπτυγμένα στρατηγικά πυρηνικά όπλα.

Οι ενέργειες της Ρωσίας όμως έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι η Ουάσιγκτον και η Μόσχα μπορεί να δυσκολευτούν να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία το 2026, η οποία θα άφηνε τον κόσμο χωρίς έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη