Araud (Γάλλος πρέσβης): Η Δύση είναι πάρα πολύ κοντά σε πόλεμο με τη Ρωσία – Δεν μπορεί να δεχθεί την ήττα της Ουκρανίας, θα χάσει το κύρος της


«Μια ήττα για την Ουκρανία θα ήταν μια ήττα για τη Δύση και μια απίστευτη απώλεια κύρους για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Araud

Δυσοίωνη πρόβλεψη από τον έμπειρο Γάλλο διπλωμάτη Gerard Araud, πρώην πρέσβη της χώρας του στις ΗΠΑ και στον ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά πως ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι μάλλον αναπόφευκτος.

Η Δύση είναι κοντά σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς δεν μπορεί να επιτρέψει την ήττα της Ουκρανίας επειδή το παγκόσμιο κύρος της θα πλήττονταν θανάσιμα, δήλωσε  σε συνέντευξή του στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό RTS.

«Είμαστε πραγματικά πολύ κοντά σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία», είπε.

«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε πλέον να δεχτούμε την ήττα της Ουκρανίας», πρόσθεσε.

«Μια ήττα για την Ουκρανία θα ήταν μια ήττα για τη Δύση και μια απίστευτη απώλεια κύρους για τον υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο Araud, ο οποίος είναι επίσης πρώην Γάλλος απεσταλμένος στον ΟΗΕ.

Όταν ρωτήθηκε εάν το Κίεβο μπορεί να κερδίσει, σημείωσε: «Οι περισσότεροι στρατιωτικοί ειδικοί λένε, δεδομένης της ισορροπίας δυνάμεων, ότι δεν βλέπουν την Ουκρανία να προκαλεί πραγματικά μια αποφασιστική ήττα στη Ρωσία».

Μιλώντας για τις προοπτικές της κατάστασης, είπε: «Επειδή η Δύση δεν θα ανεχθεί μια νίκη από τη Ρωσία, αντιμετωπίζουμε την προοπτική ενός εκτεταμένου πολέμου».

Σύμφωνα με τον Araud, «το θέμα των συνομιλιών δεν είναι κάτι που εξετάζουν και οι δύο χώρες σήμερα» και αυτό σημαίνει ότι αναμένεται «μια περίοδος αρκετών εβδομάδων ή περισσότερων σκληρών μαχών».

«Επί του παρόντος, όλοι περιμένουν μια ρωσική επίθεση και μια ουκρανική αντεπίθεση.

Νομίζω, δυστυχώς, ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο αρκετών εβδομάδων, ίσως και περισσότερων, σκληρών μαχών μεταξύ των δύο αντιπάλων», εξηγεί.

Araud: Παρατεταμένος πόλεμος με πολλούς θανάτους και καταστροφές

Η προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας είναι ένας παρατεταμένος πόλεμος με πολλούς θανάτους και καταστροφές, σημειώνει ακόμη ο πρώην πρέσβης.

«Πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των μαχών με την ελπίδα ότι τον Μάρτιο-Απρίλιο θα μπορέσουμε τελικά να επιστρέψουμε σε μια λογική διαπραγμάτευσης.

Αλλά είναι πολύ απίθανο να καταλήξουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία.

Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να παραδοθούν στα εδάφη που προσαρτήθηκαν από τους Ρώσους και αυτοί δεν μπορούν να τα εγκαταλείψουν.

Εναπόκειται στους διπλωμάτες να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, για παράδειγμα μια ανακωχή, όπως μεταξύ των δύο Κορέων που βρίσκονται σε κατάσταση ανακωχής από το 1953.

Το ερώτημα είναι αν οι δύο κουρασμένοι από τον πόλεμο αντίπαλοι θα συμφωνήσουν να εξετάσουν την αποκλιμάκωση της πολεμικής έντασης.

«Υπάρχει μία στις 100 πιθανότητες να συμβεί αυτό. Είναι απαραίτητο οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις γιατί διαφορετικά έχουμε χρόνια πολέμου μπροστά μας.

Η διπλωματία διαπραγματεύεται και με τους εχθρούς. Εάν υπάρξει ειρήνη, θα γίνει διαπραγμάτευση με τον Vladimir Putin, αυτό είναι γεγονός.

Νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα συμφωνούσαν να διαπραγματευτούν, ο Joe Biden δεν φαίνεται να είναι καθόλου λάτρης του πολέμου» καταλήγει ο Gérard Araud.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη