Η Τουρκία ακύρωσε τη μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»


Η συγκεκριμένη άσκηση περιλάμβανε την ανάπτυξη του συνόλου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και 
ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει σήμερα

Σε μία κίνηση «έκπληξη» ακύρωση της μεγάλης στρατιωτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη προσχώρησε η Τουρκία.

Η συγκεκριμένη άσκηση περιλάμβανε την ανάπτυξη του συνόλου του τουρκικού στόλου στο Αιγαίο και φυσικά σενάρια στα οποία θα συμμετείχε και η πολεμική αεροπορία, με πτήσεις πάνω από το Αιγαίο.

Η συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μία κίνηση καλής θέλησης όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά μετά τα διθυραμβικά σχόλια του τουρκικού Τύπου για τη βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς τόσο με ανθρωπιστική βοήθεια όσο και με την παρουσία διασωστών.

Ωστόσο ο κύριος λόγος που άλλαξε τον προγραμματισμό της Άγκυρας όσον αφορά την άσκηση φέρεται να είναι ο σεισμός στην Τουρκία και το γεγονός ότι πλήθος δυνάμεων του τουρκικού στρατού έχει αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και συνδράμει με ποικίλους τρόπους στην αντιμετώπιση της καταστροφής.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ την Τρίτη δεν σημειώθηκε καμία πτητική ενέργεια στο Αιγαίο «ίσως να ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. 

Υπήρξε πίεση της τουρκικής κοινής γνώμης να σταματήσουν κάθε είδους προκλητικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Δεν ήταν μόνον ότι μάζεψαν τα drones τους από το Αιγαίο, σταμάτησαν και τις στρατιωτικές ασκήσεις. Δεν ξέρουμε μέχρι πότε, γεγονός όμως ότι δεν θα διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στο άμεσο μέλλον».

Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες ενέργειες δείχνουν μία πρόθεση της Τουρκίας να υπάρξει μία αποκλιμάκωση στο τεταμένο κλίμα που υπήρχε από την πλευρά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.

104 παραβιάσεις του ελληνικού FIR από την ημέρα που ξέσπασε ο σεισμός

Πάντως όσον αφορά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις ενέργειες αναθεωρητισμού σε βάρος της χώρας μας παρά τους σεισμούς η Τουρκία δεν έχει σταματήσει στο ελάχιστο.

Συγκεκριμένα, από τις 6/2 όπου συνέβη ο σεισμός έχουν πραγματοποιηθεί 104 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο από drone και όχι μαχητικά.

Ωστόσο, οι παραβιάσεις και η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων συνεχίζεται.

Υπάρχει αμφισβήτηση της κυριαρχίας με παράνομη ΝΟΤΑΜ. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε το MEGA, έχει δεσμευτεί για αύριο, Πέμπτη περιοχή δυτικά της Λέσβου για αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας.

Την Τρίτη είχε εκδοθεί NOTAM για άλλη άσκηση στο κέντρο του Αιγαίου.

Επίσης σύμφωνα με το MEGA, υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες στην Ευρώπη για αποσταθεροποίηση της Τουρκίας μετά τους σεισμούς και γι’ αυτό τον λόγο οι Γάλλοι στέλνουν το «Σαρλ Ντε Γκωλ» στη Μεσόγειο και έχουν δεσμεύσει τέσσερις περιοχές.

Αυτή η κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί και ως ένα μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις επόμενες κινήσεις του.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη