Ο διεθνής Τύπος αποκαλύπτει: Άχρηστο το ένταλμα σύλληψης για τον Putin – Χωρίς κανένα κύρος το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο


Ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και εφημερίδες ανά τον κόσμο συνομολογούν πως το ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο είναι χωρίς αντίκρισμα 

Χωρίς ουσιαστική σημασία είναι τα εντάλματα σύλληψης, που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τόσο για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin όσο και για την επίτροπο για τα Δικαιώματα του Παιδιού Maria Lvova Belova.

Μάλιστα ο διεθνής Τύπος φτάνει στο σημείο να τα χαρακτηρίσει άχρηστα, αφού η Ρωσία όπως και άλλες χώρες (π.χ. ΗΠΑ) δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του εν λόγω Δικαστηρίου το οποίο δεν αποτελεί και μέρος του ΟΗΕ.

Το Tass σταχυολόγησε μερικά από τα πιο σημαντικά σχόλια του δυτικού Τύπου για την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης.

ΗΠΑ

Wall Street Journal: «Η κυβέρνηση Biden δεν πρέπει να υποστηρίξει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ). Οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν το Καταστατικό της Ρώμης που ίδρυσε το ΔΠΔ, ούτε η Ρωσία και η Κίνα. Οι ΗΠΑ ποτέ δεν προώθησαν την ιδέα ότι το καταστατικό επεκτείνεται και σε μη ΔΠΔ χώρες».

Bloomberg: «Αυτή τη στιγμή, αυτή είναι ως επί το πλείστον μια συμβολική κίνηση που το Κρεμλίνο έχει αγνοήσει... Ο κύριος συμβολισμός του εντάλματος υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι χώρες που δεν έχουν ακόμη υπογράψει και επικυρώσει το Καταστατικό της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο περιλαμβάνουν εκτός από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γαλλία

Midi Libre: «Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Vladimir Putin για απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία. Αλλά κινδυνεύει πραγματικά ο Ρώσος πρόεδρος;

Στην πραγματικότητα όχι, όσο παραμένει στη Ρωσία, επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία είναι δεν μέρος του Καταστατικού της Ρώμης».

Μεγάλη Βρετανία

The Guardian: «Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και δεν εκδίδει τους πολίτες της, είναι εξαιρετικά απίθανο ο Putin ή η Lvova Belova να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου στο άμεσο μέλλον».

Γερμανία

Der Spiegel: «Είναι σαφές ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους να φέρουν τον Ρώσο πρόεδρο στη δικαιοσύνη… Το ΔΠΔ είναι ανίσχυρο, και είναι ακριβώς εκείνα τα κράτη που έγραψαν την ιστορία του δικαίου στη Νυρεμβέργη που ευθύνονται για αυτό.

Η Ρωσία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, αρνούνται να δεχτούν τη διεθνή νομολογία που αφορά τη στρατιωτική επιθετικότητα. Τα χέρια της Χάγης είναι δεμένα όταν πρόκειται για εγκλήματα κατά της ειρήνης, όπως χαρακτηρίζονται. Ο λόγος είναι η πολιτική της χρήσης βίας. Η Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι θέλουν να αποφασίζουν πότε θα χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη και να μην υπόκεινται σε διεθνή έλεγχο, όπως ακριβώς οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί κατά την επίθεση στο Ιράκ που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια».

Κίνα

South China: «Η είδηση έρχεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Xi Jinping στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, η οποία είναι πιθανό να εδραιώσει περαιτέρω τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Κίνας καθώς οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης έφτασαν σε νέο χαμηλό».

Zhongcai: «Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι από πολλές απόψεις ένα εργαλείο για την προώθηση της γεωπολιτικής ατζέντας των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που ξεκινά πολέμους και σκοτώνει τους περισσότερους αμάχους στον κόσμο, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η ηγεσία του Πενταγώνου δεν έχουν χαρακτηριστεί ποτέ ως υπεύθυνοι από το Δικαστήριο της Χάγης... Είναι απίθανο να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης του Vladimir Putin».

Ιαπωνία

NHK: «Αν και 123 χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, συμμετέχουν στις εργασίες του ΔΠΔ, είναι εξαιρετικά απίθανο να συλληφθεί πραγματικά ο Putin, καθώς η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και πολλά άλλα κράτη δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του».

Ινδία

Week: «Μπορεί να συλληφθεί ο Putin; Αυτό είναι απίθανο επειδή το ΔΠΔ δεν έχει τη δική του αστυνομική δύναμη• η εκτέλεση ενός εντάλματος σύλληψης εξαρτάται από τις χώρες. Η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ.

Νότια Αφρική

News24: «Οι ρωσικές αρχές είπαν ότι το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το ΔΠΔ κατά του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin δεν έχει νόημα. Η Μόσχα τονίζει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν συμμετέχει στο δικαστήριο και δεν φέρει καμία υποχρέωση απέναντί του».

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη