Γιατί αργεί η ένωση εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων;


Χθες την Κυριακή προαναγγείλαμε ότι είναι πολύ πιθανό, να ανακοινωθεί ο συνασπισμός μικρών κομμάτων κατά την διάρκεια της μέρας. Όπως όμως πολύ σωστά λέει ο θυμόσοφος λαός: Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει. Που σημαίνει όλα είναι στον αέρα.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά, πως ο λεγόμενος αντισυστημικός πατριωτικός χώρος, ο οποίος κατέβηκε στις εκλογές κατακερματισμένος σε πολλά κόμματα, δεν κατάφερε να περάσει το κατώφλι της βουλής παρά τους 800.000 ψήφους που έλαβε και αυτός είναι ο κύριος λόγος του συνασπισμού των μικρών εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων.

Τα κόμματα τα οποία μπορούν να περάσουν μόνα τους το κατώφλι της βουλής, όπως Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ, φυσικά τα στηρίζουμε αλλα δεν χρειάζονται συμμαχίες άλλων κομμάτων, απώτερος σκοπός είναι η οκτακομματική βουλή που θα στερήσει την αυτοδυναμία του Μητσοτάκη.

Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%. 

Να τονίσουμε ότι για κάθε μονάδα κόμματος που μπαίνει στη Βουλή, ο πήχης της αυτοδυναμίας ανεβαίνει περίπου 0,3%. Που σημαίνει:

Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να γίνουν στον Άρειο Πάγο μέχρι την Παρασκευή 5 Μαΐου. Που σημαίνει η ολομέλεια θα κρίνει εκ νέου για το δικαίωμα της συμμετοχής τους στις εθνικές εκλογές.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ψηφίζουμε χωρίς σταυρούς. Που σημαίνει, το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξει ο ψηφοφόρος, θα είναι μόνο του κόμματος (δηλαδή κενό, χωρίς υποψήφιους βουλευτές), καθώς η εκλογή των βουλευτών θα γίνει με λίστα, που θα φτιάξουν οι αρχηγοί τους.

anazitiseis.gr

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη